Három magyar részvény értékelése az első negyedév tükrében

Elemzések2019. máj. 11.Növekedés.hu

A Trend FM Prémium kategória műsorában az OTP, a Richter és a Telekom első negyedévéről volt szó, és persze arról, hogy mennyire vonzóak a részvények.

A Richter és az OTP első negyedéves jelentésének napján a Trend FM Prémium kategória című műsorában Túrós-Bense Levente vendége volt Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője. Így mindenekelőtt a két cégről volt szó, de az elemző a Telekom helyzetét és kilátásait és értékelte.

OTP

Török Lajos szerint az OTP volt a gyorsjelentési szezon sztárja, minden soron javultak az adatok, az alacsony kamatmarzsok ellenére, köszönhetően a volumen növekedésének, elsősorban a lakáshitelek és a személyi hitelek felfutásának.

A bank tőkearányos nyeresége 19 százalék, a legjobb Európában. A működési költség azonban15 százalékkal nőtt: jelentős a bérköltség emelkedés hatása (10 százalékkal nőttek a bérek, 5 százalékkal bővült az alkalmlazottak száma). Ha a költségek továbbra is így növekednek, ez már hosszú távon hatni fog a bank eredményére is

A műsorvezető megkérdezte, hogy jó-e, ha egyre nagyobb mértékben külföldi leányaira támaszkodik az OTP. Természetesen annyiból jó, hogy ez nem más, mint a kifektetés, amikor más országok piaca jelenti a növekedési lehetőséget, hisz Magyarországon már nincs hová nőni. Kétségkívül némelyik célországban van politikai kockázat, ugyanakkor nagy a potenciál is. Az ukrán piacon például most 50 százalékos tőkearányos megtérülés volt, korábban viszont nagy veszteség jelentkezett a háborús helyzet és a gazdasági problémák miatt.

Szlovénia ugyanakkor egyfajta diverzifikáció: a többinél gazdagabb ország, így stabil piac. Az OTP terjeszkedésének egyébként pozitívuma a regionális szerep Közép-Kelet-Európában. Az elemző ugyanakkor többet várt a magyar banktól, a volumennövekedés ellenére viszonylag kicsi volt a profitnövekedés.

Richter

A Richter jelentése Török Lajos szerint elsőre szépnek tűnik, de már nem olyan jó a helyzet, ha levesszük az egyszeri tételt, amely a Vraylar nevű termékhez köthető. Enélkül csak stagnálás mutatkozik, nincs növekedés. Az Esmya nevű készítmény, melynek forgalmazását korábban a gyógyszer lehetséges melléhatásainak vizsgálata miatt felfüggesztették, noha a cég egyik sikerterméke volt, már nem fog kiemelkedő bevételt hozni a jövőben.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehetne a Richter, hogy ismét növekedési pályára álljon, és na csak a Vraylartól, ezen keresztül az amerikai piactól függjön? Az elemző szerint a lehetőségek végesek: nem fejleszthet a cég sok új gyógyszert egyszerre, mert az igen tőkeigényes, azt csak a legnagyobb amerikai cégek tudják megtenni. Ugyanakkor csak generikus termékekre sem támaszkodhat, mivel ezeken kicsi a haszon.

Ami az árfolyam reakciót illeti: a részvény emelkedett a gyorsjelentés előtt, a jelentésre viszont nagyot esett, több mint 6 százalékkal került lejjebb a papír. A befektetők vélhetően jó negyedéves jelentét vártak, alaposan bevásároltak előre, a gyorsjelentés megjelenése után azonban mindenki egyszerre akarta realizálni a remélt nyereséget. Török Lajos szerint roppant nehéz megítélni a részvény árazását más cégekkel összehasonlítva, mivel nincs a Richterhez hasonló szektortárs, a cég viszonylag egyedi a többiekhez képest.

Telekom

A Telekom esetében a negyedév felemás lett, sőt, az elemző szerint kissé csalódást keltő, nem is annyira az eredmény, hanem a cég azt követő kommunikációja miatt. Megkérdezték, hogyan készülnek fel a konkurencia, például a Digi kihívásaira: a válasz nem utalt konkrét lépésekre. Vélhetően bíznak a saját márkában, a stabil szolgáltatásban, a lefedettségben, a 4G hálózatban, és mindezeknek köszönhetően a stabil ügyfélkörben.

Az árfolyamot kivásárlási pletyka húzta fel alaposan még fél éve, de miután azóta nem történt semmi, fokozatosan visszaereszkedik az ár a pletyka előtti szintre. A lakossági befektetők részéről az osztalékhozam elvárás is növekszik, miután a lakossági állampapírok egyre nagyobb kamatot adnak. Így csak olcsóbban veszik a Telekomot, mint korábban, miután az osztalék stabil marad, növekedés mérsékelten várható, 25 forint helyett 27 lesz jövőre. Ez 5 százalékos osztalékhozam, ami az intézményeknek vonzó, a lakossági állampapírral azonban már csak legfeljebb csak versenyképes.

A Telekom forgalma alacsony az utóbbi időben, még a negyedik helyen sincs, az elemző szerint emiatt nehéz már blue chipnek nevezni. Az is igaz viszont, hogy más stabil osztalékpapír nincs, egyedül a Telekom, és ehhez képest megfelelő is az árazás.