Három részvénykülönlegesség, plusz egy érdekes befektetési stratégia

Elemzések2019. jún. 8.Fellegi Tamás

A Trend FM Prémium kategória műsorában ritkábban elemzett papírokról beszélt Debreczeni Csaba, az MKB Bank részvényelemzője, aki amerikai és kínai piaci érdekességeket is megemlített.

A kisebb részvények elemzésével nem minden befektetési cég foglalkozik, de az MKB elemzői követik a Masterplast, a BIF és az Alteo papírjait, sőt árjegyzést is vállaltak a likviditás növelésére, így a papírok piacát jól ismerik. A BÉT-en a nagy fellendüléssel párhuzamosan a kisebb papírok forgalma is megnőtt, ebből persze nehéz kiszűrni, mennyi az általános vételi hullám, és mennyi egy adott részvény iránti egyedi érdeklődés hatása.

Masterplast

A Masterplast építőipari cég, ezen belül egy speciális területtel foglalkozik, mint a hőszigetelő rendszerek, hangszigetelés, geotextília és gipszkarton gyártása. A cégnek Szerbián is van gyára, egyúttal az export szerepe is növekszik, sőt azt akarják húzóerővé tenni.

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente felvetette, hogy vajon miért nem szárnyal a cég eredménye és árfolyama a nagy ingatlanpiaci és építőipari boom közepette. Az elemző szerint ezekben a termékekben nagy az árverseny, különösen a geotextilia, az egyszerűbb gipszkartonok piacán,így kicsi a marzs. Az export azonban bővíti a lehetőségeket. A jelenlegi, 700 forint körüli árszinten azonban kissé alulértékelt a papír, véleménye szerint 800 forint fölött lehet a reálisabb ár.

Alteo

Az Alteo energetikai és közmű cég, amely áramot, hőt, gőzt termel, azonban egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energia. Ezen kívül a cég részt vesz az energia kiskereskedelemben, de ott kicsi az árrés, még ha nagy is a forgalom. Az Alteo emellett naperőműveket tervez és telepít.

A műsorvezető kérdésére, hogy befektetői szemmel miért lehet vonzó a papír, az elemző azt válaszolta, hogy szerinte növekedési sztoriról van szó, ahol a naperőművek bővülése a húzóerő. Nyár végére 20 megawatt lesz a kapacitás, közben a cég szélerőművet is vett 25 megawatt kapacitással. A társaság a jövőben sok naperőművet építhet és üzemeltethet, ebből felfutás várható.

A piac összesen nem nő sokat, de a részarány növelhető, és ha a társaság olcsóbban állít elő megújuló energiát, máris növelhető a profit. Vélhetően ez év végén fognak látszani komolyabb eredmények, miközben most még beruházásokra nagy költséget jelentenek. Ha viszont már megvannak a nap-, és szélerőművek, a fenntartásra alig kell fordítani. A papír célárát az elemző 1000 forint fölé teszi, ami komoly felértékelődési potenciál a jelenlegi 750 forint körüli árhoz képest.

BIF

A BIF 50 százalékot emelkedett idén, egy év alatt 70 százalékot, mi állhat a háttérben? A cég iránti befektetői érdeklődés összefügghet az ingatlanpiaci fellendüléssel, valamint azzal, hogy a cég SZIT-té vált, ami többek között azt jelenti, hogy nem kell adózni, ha kifizeti az eredmény 90 százalékát. A BIF tulajdonában vannak irodaházak, melyek remekül kiadhatók, hotelek, melyeket harmadik fél üzemeltet, és van ingatlanfejlesztés: lakásépítés, majd eladás. Jól látszik az építőipari felfutás, a gazdasági növekedésből adódó iroda iránti kereslet, és persze lakások is kiválóan értékesíthetők.

Az MKB célára kissé alacsonyabb a papírra, mint az aktuális 3200 forintos ár, hisz jól számolható az érték a cash flow alapján, de túl sokat emelkedett a papír. Az irodakiadás ráadásul brutálisan ciklikus, ezért ha jön egy visszaesés, az igencsak erősen hat, így van kockázati tényező a BIF-ben. Az elemző látott már nagy zuhanásokat, 2001-ben és 2008-ban, ciklikus iparágakban ezeket szem előtt kell tartani.

Amerikai és kínai pozíciók

Arra a kérdésre, hogy milyen portfóliót állítana össze, Debreczeni Csaba hangsúlyozta, hogy miközben a hírek negatívak, az S&P 500 index csúcson van, ezért put opciót venne rá, esésre számítva (a put opció egy bizonyos áron való eladási lehetőséget jelent adott időpontban vagy időpontig). Értékeltség alapján az elemző a kínai internet és mesterséges intelligencia szektorba fektetne, mivel szerinte a kereskedelmi háború arról szól, ki lesz az IT nagyhatalom, és szerinte Kína lesz az.

A teljes műsor itt meghallgatható.