Balatoni turizmus: Újraindult az élet a nagy szállodákban

Elemzések2020. jún. 5.H.A.

A koronavírus-járvány a turizmust sújtotta leginkább, hiszen a korlátozások miatt senki sem utazott, a szállodák üresen kongtak, így márciusban többségük be is zárt. Lassan azonban – a korlátozások enyhítésével – újraindult az élet. Pünkösd idejére már sok volt a foglalás. minden esély megvan rá, hogy idén visszanyerje korábbi erejét a belföldi piac. A kényszerű szünetet a szállodák egy része arra használta, hogy jól felkészüljön a szezon beindulására. Az alábbiakban három balatoni szálloda osztotta meg lapunkkal a nyitással kapcsolatos terveit és problémáit.

Residence Hotel Balaton Conference & Wellness

Az elmúlt időszakban folyamatos volt az épület teljes, alapos, fertőtlenítő takarítása, és a szükséges karbantartási feladatok elvégzése (festések, javítások, eszközcserék). Fertőtlenítették a teljes vízvezeték-rendszert, illetve kitisztíttatták  a légkondicionáló egységeket. A saját Balaton-parti strandjukon is újonnan festve várja a víz feletti napozóstég a vendégeket.

Kép: rhb.hu

A járványhelyzet miatt részletes oktatást tartottak az alkalmazottak számára az új vagy módosult feladatokról, figyelembe véve a járványhelyzet miatt kiadott Covid-kézikönyvben foglalt szakmai elvárásokat. A vendégeket már az érkezés előtt kiküldött információkkal tájékoztatják, hogy pontosan mire számíthatnak a tartózkodásuk alatt, majd a helyszínen POS tájékoztató anyagokkal irányítják és tájékoztatják őket ismét, illetve folyamatosan rendelkezésükre állnak a szükséges információkkal.

A márciusban leállt foglalások április végén indultak újra, mostanra a telefonos érdeklődések és az online foglalások száma is hasonlóképpen alakul, mint ilyenkor szokásos. A szálloda telítettségét fokozatosan tervezik növelni, nyitáskor nagyságrendileg a szobák felét tudják értékesíteni. Bíznak benne, hogy a balatoni nyár idén is balatoni nyár lesz, ha kicsit másképp is, mint a korábbi esztendőkben.
Miután a szálloda vendégköre döntő részt (87 százalékban) hazai, továbbra is a belföldi piacra fókuszálnak, persze a  külföldi vendégeknek is örülnek.

Segítette a hotel talpraállását, hogy elfogadták a bértámogatási pályázatukat, illetve hogy éppen a szezon kezdetekor kezdődtek az enyhítések, ezért bíznak abban, hogy a rossz előjelek ellenére viszonylag sikeres lesz ez az év is. 

HotelSilverine LakeResort Balatonfüred

Ebben a szállodában is  aktívan töltötték a kényszerű munkaszüneti időszakot. A május 28-án megnyitott hotelben az elmúlt 70 napban folytatták a január végén megkezdett felújítási munkálatokat, ami 29 szoba komplett felújítását jelenti. A szobákon túl az emeleti közlekedők is teljesen új belső dizájnt kaptak. A Covid-kézikönyv alapján alakították át a hotel belső szabályozási rendszerét.

Kép: silverinelake.hu

Így például a büféasztalon az előételeket, salátákat, desszerteket, pékárukat adagolva helyezik ki, azaz a vendég veszi el az általa választott ételféleségeket. A leveseket, főételeket és a köreteket azonban egy plexi fallal elválasztott büfé pult mögül a hotel séfje szervírozza. Az étteremben és a kávézóban a bejáratoknál, továbbá minden asztalon kézfertőtlenítőket helyeztek el.

A wellness részlegen 30 percenként fertőtlenítik a korlátokat, kilincseket. A szaunákat időpont-egyeztetés alapján egyszerre csak családok, baráti társaságok használhatják.

A hotelben a pünkösdi hétvégére gyakorlatilag a tavalyival megegyezően rendkívül nagy volt az érdeklődés. Különösen sok foglalás érkezik augusztusra és szintén intenzív figyelem irányul július második felére. Kissé visszafogottabb az érdeklődés júniusra és július első felére. 

Hogy biztos legyen a szezon, már korábban harminc százalékos nyári előfoglalási kedvezményt hirdettek, jelenleg pedig éppen a júniusi és júliusi foglalások ösztönzésére, valamint az új szobák „vizsgáztatására” hirdettek 10 százalékos kedvezményt. 

A hotel szolgáltatásait döntőrészt, mintegy 80 százalékban hazai vendégek veszik igénybe. Ez az arány idén a várakozások szerint akár 90 százalékra is felmehet,

de azért örülnek a külföldi vendégek érdeklődésének is. Ebben az igen nehéz helyzetben számukra a legnagyobb segítség a kormány által elrendelt hiteltörlesztési, valamint a bér utáni járulékokkal kapcsolatos moratórium volt. Természetesen nagy segítséget jelent a turisztikai hozzájárulás átmeneti eltörlése is.

Anna GrandHotel Wine&Vital Balatonfüred

A hotelben nagyobb felújításokra az üzemszünet kiszámíthatatlansága miatt nem vállalkoztak, a szobákat azonban kifestették, fertőtlenítették, a nagytakarításokat elvégezték. A szükséges nagyobb kertészeti munkálatokra is maradt idő, valamint villamos és gépészeti karbantartásokra is sor került. 

A Covid kézikönyv ajánlásait figyelembe véve szervezik a munkát, például áttértek az online check-inre.

A svédasztalhoz plexi falat építettek, megszüntetve a közvetlen kontaktust az ételekkel, kiszolgáló eszközökkel.

A kiválasztott ételeket konyhai, éttermi személyzet tálalja és adja át a vendégeknek, betartva a szükséges egészségbiztonsági intézkedéseket. A szálloda minden helyiségében, a közösségi terekben, így az étteremben is az ajánlásokon felül ózongenerátort használnak fertőtlenítésére. A vendégszobákban gőztisztító gépekkel takarítják, fertőtlenítik a fürdőszobákat, de több éve használják a „Tisztaszoba Programot”, amelynek lényege, hogy friss, tiszta, allergénszegény levegőt biztosít a szobákban, ahol szintén ózongenerátort használnak az alapos fertőtlenítéshez.

Kép: annagrandhotel.hu

Az Anna Grand Hotelben egyelőre eléggé visszafogott a kereslet, az előzetesen ígéretes május, júniusi foglaltság teljesen lenullázódott. A júliusi, augusztusi foglalások is jelentősen, mintegy felére estek vissza a márciusihoz képest is. 

Az elmúlt egy hétben kezdett el éledezni a piac, de olyan sokáig sulykolta a hazai média, hogy mindenki maradjon otthon, most pedig olyan kevés hangsúly kap az utazás lehetősége, hogy nagyon lassú ez az éledezés. Talán az augusztus második felét leszámítva foglalás sem igazán jött egy héttel ezelőttig.

Optimista becslés szerint júniusra és július első felére  talán elérhető lesz a 45-50 százalékos foglaltság. Augusztusban viszont a szokásos nyári forgalomra számítanak, a hotelben akár telt ház is elképzelhető,

hiszen jelenleg minden rendezvényt, esemény az augusztus 15-e utáni időszakra tettek át.

Kedvezményekkel ugyan nem készülnek, azonban a családokat igyekeznek úgy megszólítani, ahogy korábban még nem tették. Így hangsúlyozzák például a szálloda és környékének lehetőségeit a minőségi családi együttlétre (kirándulás, zöld, tenisz, vadaspark, bowling, bringázás), de a teraszos, kültéri étkezési lehetőségek is adottak. Elsősorban a hazai vendégekre számítanak, és őket is célozzák meg reklámkampányokkal. 

A hotel a kormányzat által biztosított támogatásokat nem tudta igénybe venni, mert mire a turizmusban dolgozók bértámogatására megszületett a döntés, addigra már korlátozásokat vezettek be, így csökkentették a munkaidőt és a béreket a túlélés érdekében.

A bértámogatás a esetükben nem, vagy csupán pár ezer forintos megtakarítást eredményezett volna. Mindez komoly feszültséget okozott a dolgozók körében, kérdéses, hogy a korábbi bérszínvonalat mikorra tudják elérni.