Egyre többet fizetünk elektronikusan, jövő márciusban jön az azonnali fizetés

Elemzések2019. júl. 3.F. T.

Az MNB Fizetési rendszer jelentésében vázolta, hogyan fejlődik a hazai fizetési forgalom, milyen a készpénz és az elektronikus fizetés aránya, és hogy megjelentek az új kihívók, mint az Apple Pay vagy az Alipay. Az azonnali fizetési rendszer komoly próbaüzem után márciusban indul.

Elektronikus pénzforgalom

Az elekronikus pénzforgalom ügyletszáma nemrég átlépte az 1 milliárd darabot, immár 1,2 milliárd fölött van éves szinten A legintenzívebben a bankkártyás ügyletek növekedtek, a gazdasági növekedésnek megfelelően nőtt az átutalások, ettől kicsit elmaradva növekedett a csoportos megbízások mennyisége.

Az országban immár 10 millió bankkártya van, ezekkel átlagosan évi 84, havi 7 ügyletet bonyolítanak. Az átutalások száma jóval kevesebb, napi 2, ebből átlagosan 0,95 a lakossági, a többi a vállalati ügylet.

Készpénzes ügyletek

A készpénz aránya a bolti fizetéseknél most már a pénztárgépek alapján követhető: 4-4,5 milliárd tranzakció. 2015-ben még 90 százalék volt a készpénz ügyletek darabszámának aránya, ez lecsökkent 85-re, értékben lényegesen jobb az arány, 75-ről 68 százalékra csökkent a készpénz aránya. A tendencia jó, de jó lenne ha nagyobb ütemben csökkenne a készpénz forgalom.

POS terminálok

145 ezer POS, azaz kártyaelfogadó berendezés van az országban, a gyors növekedés a kisebb kereskedőknél zajlott az utóbbi időben: a kormány támogatása célozta is, hogy a kisebb díjak által hozzájuk is eljussanak a berendezések. Most már csak olyan terminált bocsátanak ki, amelyek érintésre alkalmasak, ez most már 85 százalék körüli az összes működő berendezésen belül, ezzel Európában is az élen járunk.

Fintech

A banki megoldások mellett megérkeztek a trónkövetelők, kihívók a fintech szektorból, akik elektronikus pénz típusú rendszereket működtetnek, ilyenek az Apple Pay vagy az Alibay. Ez kockázatokat is hoz, hisz nem ugyanaz a szabályozásuk, mint a bankoknak, de az MNB igyekszik az ebbő adódó kockázatokat minimalizálni, hogy az a bizalmi rendszer, ami az eddigi szereplők között kiépült, az új szereplők megjelenésével is teljes mértékben megmaradna. A banki pénzügyi szolgaltatások piacán így egyértelműen versenyhelyzet lesz.

Fizetési infrastruktúra

A fizetési infrastruktúra napi 6000 milliárd forint forgalmat bonyolít, ez a GDP 40-szerese évente (11,7 százalékos növekedésÍ), az Egyesült Királyságban ez a szám 120-szoros. A pénzügyi infrastruktúrák tavaly hatékonyan és biztonságosan működtek, megfelelően támogatták a pénz és tőkepiacok működését.

Azonnali fizetési rendszer

Az azonnali fizetési rendszer végül nem indult el a tervezett július 1-jei időpontban, de szeptembertől megindul az éles próbaüzem, eközben a tesztrendszerek is működnek. Így egy igen komoly próbaüzem fogja megelőzni a tényleges működést, és ezt követően indul a rendszer jövő év március 2-án.