Hihetetlenül népszerűek az otthoni edzésterveket kínáló alkalmazások

Elemzések2020. szept. 27.Növekedés.hu

Az otthoni fitneszalkalmazások már jóval a COVID-19 előtt megjelentek, de népszerűségük az elmúlt hónapokban ugrott meg igazán. Az amerikaiak 74 százaléka legalább egy fitneszalkalmazást használt karantén alatt, 60 százalékuk pedig annyira élvezte otthoni edzéseit, hogy végleg lemondják edzőtermi tagságukat. Mely régiók hajtják a növekedést?

Ezek a legnépszerűbb alkalmazások

Áprilisban inkább a meditáción, mint az aktív edzéseken volt a hangsúly. A Calm nevű alkalmazás 8,5 millió dollárral a legjobban kereső alkalmazás volt ekkor. A Headspace, amely szintén egy főleg meditálással foglalkozó alkalmazás, került a második helyre 5,5 millió dollárral. Az étrend és a testmozgás nyomon követésére használt MyFitnessPal a harmadik helyen végzett – derül ki a Sensor Tower adataiból

Májusban is a meditációs alkalmazások taroltak: a Calm 7,7 millió dollárt keresett és megtartotta első helyét a legjobban kereső egészségügyi és fitneszalkalmazásként, míg a MyFitnessPal a második helyen végzett, több mint 6,5 millió dolláros bruttó bevétellel. A Strava, egy beépített GPS-sel ellátott alkalmazás, amely nyomon követi az edzéseket, a harmadik helyre került.

Júniusban az emberek már a diéta nyomon követésére és az aktív edzésekre helyezték a hangsúlyt. Az első helyet a MyFitnessPal szerezte meg 6,7 millió dolláros bevétellel. A Calm és a Headspace lett a második, illetve a harmadik.

Növekedett a letöltések száma

2020 első és második negyedéve között az egészségügyi és fitnesz alkalmazások letöltésének száma 46 százalékkal nőtt világszerte – derül ki a Visual Capitalist oldalán megjelent cikkből, amely a MoEngage adatai alapján világít rá az otthoni fitneszalkalmazások növekedésére öt különböző régióban, ami konkrétan 1,5 milliárd mobilalkalmazás-felhasználót jelent. A jelentés a Google Play Store és az Apple App Store adatait használja, ezért Kína nem szerepel benne.

Regionális bontásban ez így néz ki:

Régió

A letöltések számának növekedése

India

157%

Közel-Kelet és Észak-Afrika

55%

Európa

25%

Ázsiai–csendes-óceáni térség

47%

A világ többi része

43%

Amerika

21%

Indiában nőtt a legnagyobb mértékben a letöltések száma, pontosan 156 százalékkal. Ez 58 millió új aktív felhasználót jelent – összehasonlítva: ez Olaszország szinte teljes lakossága. A hatalmas ugrás érthető annak fényében, hogy Indiában volt a legnagyobb lezárás a világon: 2020. március 25. és május között 1,3 milliárd embert utasítottak arra, hogy maradjanak otthon.

Közel-Kelet és Észak-Afrika régióban volt a második legnagyobb növekedés a letöltések számát illetően, majd az Ázsiai–csendes-óceáni térségben.

A napi aktív felhasználók száma is megugrott

A letöltések számának növekedése mellett érdemes megnézni, hogy a napi aktív felhasználók száma hogyan alakult.

Ez azért is érdekes, mert megmutatja, hogy az emberek nem csak letöltették ezeket az alkalmazásokat, hanem valóban használták is őket.

Globálisan a fitneszalkalmazások napi aktív felhasználói 24 százalékkal nőttek az első negyedévről a második negyedévre.

Régiók szerint:

Régió

A napi aktív felhasználók növekedése

India

84%

Közel-Kelet és Észak-Afrika

28%

Európa

11%

Ázsiai–csendes-óceáni térség

24%

A világ többi része

24%

Amerika

8%


Ebben az esetben is Indiában volt a legnagyobb növekedés, 84 százalékos, ami 12 millió új felhasználót jelent. Ezzel szemben a napi új aktív felhasználók tekintve Amerikában volt a legkisebb a növekedés, mindössze 8 százalékos. Akik viszont letöltötték ezeket az alkalmazásokat, azok elégedettnek tűnnek velük: az OnePoll felmérése szerint az amerikaiak 74 százaléka legalább egy fitneszalkalmazást használt karantén alatt, 60 százalékuk pedig annyira élvezte otthoni edzéseit, hogy végleg lemondják edzőtermi tagságukat.