A magyarok számára a halál tabu

Elemzések2020. aug. 28.Kamasz Melinda

Néhány támogatóra még szüksége lenne a Magyar Hospice Alapítványnak ahhoz, hogy sikeres legyen éves jótékonysági vacsorájuk - mondta a növekedés.hu-nak Kovács Anita. A Magyar Hospice Alapítvány jószolgálati nagykövete azt is elmondta, hogy Magyarországon még mindig tabu a halál, a gyógyíthatatlan betegek hozzátartozói nehezen néznek szembe az elkerülhetetlen véggel.

A Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz Asztaltársaság programjában Budapest kiemelt és neves éttermei havonta támogatják az alapítványt. A program nyolc éve működik sikeresen. Néhány éve az Alapítvány hangulatos kertje átvátozik és az éttermekkel együtt jótékonysági vacsorát rendeznek, amelyre minden étterem egy-egy étellel készül.

Az idei rendezvényen kilenc étterem kínál egy-egy fogást, a séfek személyes bemutatásával. A jegy ára 25 ezer forint és nyolcvanan vehetnek részt a vacsorán. A program rendkívül sikeres volt eddig, amely néhány éve kulturális programmal is bővült. Idén Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezéséből olvas fel Balsai Móni és Trill Zsolt.

A Covid-19 idén miatt kisebb az érdeklődés - mondja Kovács Anita - szükségünk lenne néhány jegyvásárlóra, akik a részvétellel egyúttal az alapítvány munkákáját is támogatják. A 25 ezer forint 15 óra betegellátást jelent számunkra. Nagyon szeretnénk, ha a tervezett 80 jegy elkelne - mondja Kovács Anita.

Financiálisan egyelőre nem érintette az alapítványt negatívan a koronavírus.

Azt viszont tapasztalták, hogy a kórházi ágyak leépítése miatt, többen keresték meg a Hospice Házat. Jelenleg 10 betegnek tudnak helyet adni, de Budapest 14 kerületében orvosaik, ápolóik házhoz is mennek és segítik a végstádiumú betegeket.

A hospice ellátást akkor lehet igénybe venni, ha daganatos betegség esetén az orvosok már lemondtak a betegről, abbahagyják a gyógyító kezelését. Ilyenkor jövünk mi - mondja a nagykövet asszony.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Attól az időponttól, amikor valaki megkapja ezt az orvosi véleményt, a az élet befejezéséig még sok idő van hátra. Mi abban segítünk, hogy ezt az időt az emberi méltóságát megtartva tölthesse el a beteg és a hozzátartozók is a legkevésbé megterhelőnek éljék meg ezt az időszakot.

Legfontosabb feladatunk a fájdalomcsillapítás, a lelki támogatás a betegnek és a hozzátartozóknak egyaránt, a felkészítés az utolsó útra.

Az alapítványt 1991-ben Polcz Alaine írónő alapította. Az elmúlt közel 30 évben  rengeteg munkát végeztünk el. Nagyon sokat foglalkoztunk az edukációval, növeltük az ismertségét a rendszernek, mégis az ápolásban eltöltött napok száma a nyugat-európaihoz képest jóval kevesebb Magyarországon - emeli ki Kovács Anita. Majd hozzáteszi:

nálunk, átlagosan 8-10 napot töltenek a betegek. Nyugaton ez közel egy hónap. Sokan az utolsó pár napra jönnek be a Hospice Házba, miközben mi korábban is rengeteget tudtunk volna tenni azért, hogy a végső stádiumban az életminőséget javítsuk és a beteg ne fájdalomban éljen.

A hozzátartozók nehezen néznek szembe a szomorú valósággal, hogy a szerettüket elveszítik. Mi mindig javasoljuk, hogy ahogy megkapják a diagnózist  lépjenenek velünk kapcsolatba, mert csak az utolsó napokban már mi sem tudunk csodát tenni - mondja a nagykövet asszony.

Ha enyhül a beteg fájdalma, jobban érzi magát, van módja felkészülni a halálra, a családtól való búcsúra, el tudja rendezni a dolgait és nem az állandó fájdalommal foglalkozik.

Beszélnünk kell a halálról. Legyünk nyitottak arra, nézzünk szembe azzal, hogy az élet része az elmúlás is, de addig rengeteg stáció van és tudunk benne segíteni. Sajnos Magyarországon a halál tabu, még mindig nem beszélünk róla eleget.

Az alapítványnál nagyjából 50 orvos, ápoló, gyógytornász és pszichológus dolgozik, de 80 önkéntes is segíti a munkájukat, akik a megfelelő vizsgákat letéve, betegeket is látogathatnak, beszélgetnek, bevásárolnak, sétálnak, felolvasnak nekik. Önkéntesnek csak az jelentkezhet, akinek közvetlen hozzátartozója nem halt meg két éven belül. A feldolgozatlan halál ugyanis zaklatottá tud tenni bárkit és ez sem a betegnek sem az önkéntesnek nem tesz jót. 

A Magyar Hospice Alapítvány évente 170 millió forintból gazdálkodik. A betegek számára minden ingyenes, a gyógyszerektől az orvosi ellátásig. 

A 170 millióból 35 milliót kapnak az államtól vizitdíjként, a többit az alapítvány teremti elő. Derekasan helyt állunk, mert évi 100 millió forintot rengeteg munkával, de előteremtünk magánadományokból, az adó egy százalékából, szemléletformáló és adománygyűjtő programjainkból  - mondja Kovács Anita.

De így is van minden évben 20-30 millió forint hiányunk, amelyet görgetünk magunk előtt. Ezért is lenne fontos, hogy a szeptember 3-án lévő eseményünkre még jelentkezzenek azok, akik a remek program meghallgatásával, a kiváló ételek elfogyasztásával segítenének is nekünk - teszi hozzá Kovács Anita.