Így néz ki a világ térképe népesség alapján!

Elemzések2018. okt 2.Növekedés.hu

Oroszország összement, Ausztrália majdnem eltűnt, Mexikó négyszer akkora, mint Kanada - egy közgazdász arra vállalkozott, hogy népesség alapú világtérképet készít, amely rengeteg megdöbbentő ténnyel szolgál. Világtérképet mindenki látott már valahol, valamilyen formában – hisz gyakorlatilag mindenhol fellelhető, online, a hírekben, a könyvekben, sőt akár céglogók részeként is. Olyannyira közismert, hogy nem is gondolunk bele igazán, mennyi érdekes információt rejthet még. Max Roser, az OurWorldinData.org közgazdásza szerint bár a világtérkép megmutatja nekünk az országok és a kontinensek alapvető földrajzát, de azt nem jelzi, hol élnek igazából az emberek. A szokásos világtérképpel ellentétben a közgazdász a 2018-as népességi adatokat alapul véve egy úgynevezett kartogramot, népesség alapú térképet készített. De mi is ez pontosan?

A kartogram egy olyan térkép, amelyen a területi egységek térképe nem a valós földrajzi területtel, hanem például a területen élők létszámával arányos.
Esetünkben ez egy populációs a térkép, amelyen minden egyes négyzet 500 000 embert ábrázol az adott ország teljes népességét tekintve. Ennek fényében a térképen a 15 266 négyzet 7,633 milliárd embert jelent. Az olyan országok, mint Kanada vagy Oroszország - amelyek bár óriási területűek, de kevesebb a népességük - sokkal kisebbnek tűnnek ezen a térképen. Emellett egy olyan ország, mint Banglades, sokkal nagyobbnak, mivel nagyméretű lakossága kisebb területen él.

Európa

Földrajzilag Oroszország meglehetősen hatalmas, lakossága alapján azonban inkább az európai nemzetekhez hasonlít. Hollandia és Belgium nagyobb népsűrűségű országok, a legtöbb európai országhoz képest, így szintén kiemelkednek a többi ország közül.

Ázsia és Óceánia

A térképet nézve felmerülhet a kérdés, mégis hova tűnt Ausztrália? A szomszédos Indonézia és a Fülöp-szigetek teljesen eltörpíti a kontinenst. Nem meglepő, hogy India és Kína a kartográfia legnagyobb országai, különösen a közel-keleti országokkal összehasonlítva.

Észak-Amerika, Dél-Amerika

A fenti térkép szerint Mexikó majdnem négyszer akkora, mint Kanada. Ennek oka, hogy bár Kanada területi szempontból a világ második legnagyobb országa, népesség tekintetében Mexikó jóval megelőzi. Szintén érdekes, hogy Argentína lakossága sokkalta kisebb, mint az ország területe.

Afrika

Végezetül elérkezünk Afrikához, amely szintén szolgál pár meglepetéssel. Az olyan országok, mint Namíbia, Botswana és Csád szinte teljesen eltűnnek a térképről. Nigéria, amely 2100-ig várhatóan több mint 880 millió lakossal fog rendelkezni, de már most is a legnépesebb afrikai ország.   (via Visualcapitalist)

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.