Így néz ki a világ térképe népesség alapján!

Elemzések2018. okt 2.Növekedés.hu

Oroszország összement, Ausztrália majdnem eltűnt, Mexikó négyszer akkora, mint Kanada - egy közgazdász arra vállalkozott, hogy népesség alapú világtérképet készít, amely rengeteg megdöbbentő ténnyel szolgál. Világtérképet mindenki látott már valahol, valamilyen formában – hisz gyakorlatilag mindenhol fellelhető, online, a hírekben, a könyvekben, sőt akár céglogók részeként is. Olyannyira közismert, hogy nem is gondolunk bele igazán, mennyi érdekes információt rejthet még. Max Roser, az OurWorldinData.org közgazdásza szerint bár a világtérkép megmutatja nekünk az országok és a kontinensek alapvető földrajzát, de azt nem jelzi, hol élnek igazából az emberek. A szokásos világtérképpel ellentétben a közgazdász a 2018-as népességi adatokat alapul véve egy úgynevezett kartogramot, népesség alapú térképet készített. De mi is ez pontosan?

A kartogram egy olyan térkép, amelyen a területi egységek térképe nem a valós földrajzi területtel, hanem például a területen élők létszámával arányos.
Esetünkben ez egy populációs a térkép, amelyen minden egyes négyzet 500 000 embert ábrázol az adott ország teljes népességét tekintve. Ennek fényében a térképen a 15 266 négyzet 7,633 milliárd embert jelent. Az olyan országok, mint Kanada vagy Oroszország - amelyek bár óriási területűek, de kevesebb a népességük - sokkal kisebbnek tűnnek ezen a térképen. Emellett egy olyan ország, mint Banglades, sokkal nagyobbnak, mivel nagyméretű lakossága kisebb területen él.

Európa

Földrajzilag Oroszország meglehetősen hatalmas, lakossága alapján azonban inkább az európai nemzetekhez hasonlít. Hollandia és Belgium nagyobb népsűrűségű országok, a legtöbb európai országhoz képest, így szintén kiemelkednek a többi ország közül.

Ázsia és Óceánia

A térképet nézve felmerülhet a kérdés, mégis hova tűnt Ausztrália? A szomszédos Indonézia és a Fülöp-szigetek teljesen eltörpíti a kontinenst. Nem meglepő, hogy India és Kína a kartográfia legnagyobb országai, különösen a közel-keleti országokkal összehasonlítva.

Észak-Amerika, Dél-Amerika

A fenti térkép szerint Mexikó majdnem négyszer akkora, mint Kanada. Ennek oka, hogy bár Kanada területi szempontból a világ második legnagyobb országa, népesség tekintetében Mexikó jóval megelőzi. Szintén érdekes, hogy Argentína lakossága sokkalta kisebb, mint az ország területe.

Afrika

Végezetül elérkezünk Afrikához, amely szintén szolgál pár meglepetéssel. Az olyan országok, mint Namíbia, Botswana és Csád szinte teljesen eltűnnek a térképről. Nigéria, amely 2100-ig várhatóan több mint 880 millió lakossal fog rendelkezni, de már most is a legnépesebb afrikai ország.   (via Visualcapitalist)

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.