Így néz ki a világ térképe népesség alapján!

Elemzések2018. okt. 2.Növekedés.hu

Oroszország összement, Ausztrália majdnem eltűnt, Mexikó négyszer akkora, mint Kanada - egy közgazdász arra vállalkozott, hogy népesség alapú világtérképet készít, amely rengeteg megdöbbentő ténnyel szolgál. világtérkép országokkal lakosság szám szerint Világtérképet mindenki látott már valahol, valamilyen formában – hisz gyakorlatilag mindenhol fellelhető, online, a hírekben, a könyvekben, sőt akár céglogók részeként is. Olyannyira közismert, hogy nem is gondolunk bele igazán, mennyi érdekes információt rejthet még. Max Roser, az OurWorldinData.org közgazdásza szerint bár a világtérkép megmutatja nekünk az országok és a kontinensek alapvető földrajzát, de azt nem jelzi, hol élnek igazából az emberek. A szokásos világtérképpel ellentétben a közgazdász a 2018-as népességi adatokat alapul véve egy úgynevezett kartogramot, népesség alapú térképet készített. De mi is ez pontosan?

A kartogram egy olyan térkép, amelyen a területi egységek térképe nem a valós földrajzi területtel, hanem például a területen élők létszámával arányos.

Esetünkben ez egy populációs a térkép, amelyen minden egyes négyzet 500 000 embert ábrázol az adott ország teljes népességét tekintve. Ennek fényében a térképen a 15 266 négyzet 7,633 milliárd embert jelent. Az olyan országok, mint Kanada vagy Oroszország - amelyek bár óriási területűek, de kevesebb a népességük - sokkal kisebbnek tűnnek ezen a térképen. Emellett egy olyan ország, mint Banglades, sokkal nagyobbnak, mivel nagyméretű lakossága kisebb területen él.

EurópaEurópa populációs térképe egyes országok lakossága szerint

Földrajzilag Oroszország meglehetősen hatalmas, lakossága alapján azonban inkább az európai nemzetekhez hasonlít. Hollandia és Belgium nagyobb népsűrűségű országok, a legtöbb európai országhoz képest, így szintén kiemelkednek a többi ország közül.

Ázsia és ÓceániaÁzsia és Óceánia lakossága térképen

A térképet nézve felmerülhet a kérdés, mégis hova tűnt Ausztrália? A szomszédos Indonézia és a Fülöp-szigetek teljesen eltörpíti a kontinenst. Nem meglepő, hogy India és Kína a kartográfia legnagyobb országai, különösen a közel-keleti országokkal összehasonlítva.

Észak-Amerika, Dél-Amerika

Észak-Amerika, Dél-Amerika országainak népessége A fenti térkép szerint Mexikó majdnem négyszer akkora, mint Kanada. Ennek oka, hogy bár Kanada területi szempontból a világ második legnagyobb országa, népesség tekintetében Mexikó jóval megelőzi. Szintén érdekes, hogy Argentína lakossága sokkalta kisebb, mint az ország területe.

Afrika

Afrika országainak lakossága Végezetül elérkezünk Afrikához, amely szintén szolgál pár meglepetéssel. Az olyan országok, mint Namíbia, Botswana és Csád szinte teljesen eltűnnek a térképről. Nigéria, amely 2100-ig várhatóan több mint 880 millió lakossal fog rendelkezni, de már most is a legnépesebb afrikai ország.   (via Visualcapitalist)