IMF: Franciaország a GDP negyedét költi gazdasági mentőövekre, de nagy árat fizet érte

Elemzések2021. feb. 1.Sz.A.

Egyelőre nem hozta meg a várt hatást a délután 6 óra utáni kijárási tilalom Franciaországban, ahol új lezárást fontolgatnak. A gazdasági visszaesés azonban olyan mély, hogy sok érv szól a szigorítások ellen. Mindenesetre a GDP 26 százalékát fordítja a kormány 2022-ig a különböző gazdasági mentőcsomagokra, ez azonban 120 százalékra emeli az államadósságot - vélik az IMF közgazdászai.

Franciaországon, ahogy az uniós országok többségén – egészségügyileg és gazdaságilag is – hatalmasat ütött a koronavírus-járvány. Előzetes számítások szerint 9 százalékkal esett a gazdaság tavaly, és idén sem lesz teljes a talpraállás – írják cikkükben a Nemzetközi Valutaalap szerzői, Jeffrey Franks, Bertrand Gruss, Manasa Patnam és Sebastian Weber.

A védekezés részeként a 2020-2022 közötti időszakban a bruttó hazai termék (GDP) 26 százalékára rúgó támogatási csomagból plusz forrásokat biztosítottak az egészségügy teljesítőképességének növelésére és a gazdaság zuhanásának megállítására.

Az utóbbi esetben mind a háztartások, mind a vállalkozások kieső jövedelmeit pótolták. A válság utáni helyreállítási terv a gazdaság digitális és zöld helyreállítására koncentrál, illetve a készségek és a versenyképesség emelésére.

A francia mentőcsomag összes intézkedése - adóelengedés, vállalati (bér)támogatás, állami garanciavállalás, likviditás/kedvezményes hitelek, stb. - a többi nagy európai gazdasággal összevetve a német mellett az egyik legmagasabb az EU-ban.

európai mentőcsomagok

Az IMF előrejelzések szerint a kiadások emelkedése és a GDP csökkenése miatt 2022-24-re a francia államadósság megközelítheti a GDP 120 százalékát. Összehasonlításképp a járvány nélkül ez az adósság-arány 100 százalék körül alakulna.

A vállalatok adósságállománya is nagyot, 10 százalékpontot emelkedett, az euróövezet átlagához (65 százalék a GDP-hez mérten) képest jóval magasabb, 85 százalékra nőtt az előző év közepére.

A kilábalási szakaszban, illetve a gazdasági szerkezet átalakítása érdekében továbbra is indokolt a válság által sújtott vállalkozások és a háztartások támogatása, miközben vissza kell fogni a költségvetési kiadásokat.

A vészhelyzetben indokolt intézkedéseket fokozatosan fel kell váltani a dinamikusan növekvő szektorok támogatásával, miközben a bajba kerültek számára továbbra is biztonsági hálót kell biztosítani.

Egyelőre a korábban bevezetett szigorítások lazításáról szó sem lehet, mert a délután hat óra utáni kijárási tilalom nem hozta meg eddig a várt eredményt.

Franciaországban eddig 3 millió esetet regisztráltak, az elhunytak száma pedig 73 700 fő, ami lakosságarányosan jobb az olasz, a belga és a brit adatoknál.

Ami a gazdasági talpraállást illeti, a részletes középtávú terveket már most el kell készíteni, hogy világos legyen a gazdasági növekedés pályája - vélik az IMF elemzői..

Miközben a bankszektor kényelmes tartalékokkal lépett a válságba, a vállalkozások közül sokak számára elengedhetetlen volt az állam által biztosított kedvezményes kamatozású, illetve garantált hitele az életben maradáshoz.

Ennek hatására az eladósodottság GDP-hez viszonyított aránya 10 százalékponttal emelkedett a tavalyi év második negyedében.

A talpraállás következő fázisában az államilag garantált hitelekkel szemben át kell térni az életképes vállalkozások tőketámogatására a beruházások ösztönzése érdekében.

A kilábalás során kiemelt szerepet kell kapni a zöld beruházási politikának, illetve helyreállítási tervben kiemelt szerepet kell betölteni a digitális, valamint ökológiai beruházásoknak.

A zöld politika részeként – a Párizsi Klímaegyezmény kötelezettségvállalásaira és az európai kezdeményezésekre tekintettel csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, többek között a szénfelhasználás megadóztatásával.

Az ennek hatására emelkedő költségeket valamilyen módon ellensúlyozni kell az alacsony jövedelmű háztartások alkalmazkodásának elősegítése, a zöld politika társadalmi elfogadottságának erősítése érdekében.