Ismerje meg, hogy kik vezetik majd a világ legerősebb szuperhatalmát

Elemzések2021. jan. 27.D.J.

A leendő Joe Biden-kormányzat legtöbb tagja már be lett jelentve. A pártja progresszív szárnya viszont nem igazán örül a jelölésnek.

Belügyminiszter: Deb Haaland

A kampányidőszakban gyakran előkerült a globális felmelegedés kérdése. Biden megígérte, hogy az Egyesült Államok a fosszilis energiahordozók visszaszorításán fog dolgozni és egyelőre úgy tűnik, hogy ezt az ígéretét be is fogja tartani. Az USA-ban a belügyminisztérium adja ki az energiahordozók kitermelési engedélyét, de ők felelnek a természetvédelmi területekért is. A tárca élére most az a Deb Haaland kerülhet, aki eddig a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta és élesen bírálta az olajcégeket.

Többször a palagáz-kitermelésnél használt rétegrepesztési eljárás betiltását szorgalmazta.

Egy olajipari szövetség már ki is adott egy közleményt, amelyben emlékeztetik a Haalandot, hogy az olajipartól rengeteg család megélhetése függ, a szövetségi területeken végzett fúrások pedig évente 800 millió dollárt hoznak a kormányzatnak. Deb Haaland kinevezése azért is rendkívüli, mert ő lehet az első indián származású miniszter az USA történetében. A politikus nő az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozik.

Külügyminiszter: Antony Blinken

Az új külügyminiszter több szállal is kötődik Magyarországhoz. Vérszerinti anyja magyar származású, a nevelőanyja Budapesten nevelkedett, az apja pedig hazánkban volt amerikai nagykövet.
Az 58 éves politikus Biden egyik legfőbb bizalmasa. Már jóbarátok voltak, amikor Obama idején Biden volt a külügyi bizottság vezetője. A nemrég megválasztott elnök vele kapcsolatban már akkor se spórolt a dicséretekkel. Volt, hogy egyenesen szupersztárnak nevezte. A magyar származású politikusnak már Obama idején is komoly hatása volt az amerikai külpolitikára. Jellemző, hogy ő is jelen volt a műveleti szobában, amikor az elnök Oszama Bin Laden elkapását és kivégzését felügyelte. Blinken világszinten újabban az orosz és kínai befolyás letörését sürgette.

Pénzügyminiszter: Janet Yellen

Amikor a FED élére kinevezték, ő volt az első nő ezen a poszton. A 74 éves Yellen most újra történelmet írhat, mint az Egyesült Államok első női pénzügyminisztere. A politikai életben még a 90-es években kezdte el a pályafutását. Bill Clinton mellett gazdasági tanácsadó volt. Később mint a jegybank elnöke, a gazdasági válság kezeléséből is kivette a részét.
Trump állítólag azért váltotta le a posztjáról, mert úgy gondolta, hogy a maga 160 centis magasságával Yellen túl alacsony ahhoz, hogy a jegybankot vezesse.

Védelmi miniszter: Lloyd Austin

A nyugalmazott négycsillagos tábornok az első afro-amerikai lesz, aki a Pentagon élére kerül. Amerikában a törvények szerint csak azután lehet valaki védelmi miniszter, ha előtte legalább hét évvel leszerelt már a hadseregtől. Lloyd Austin katonai szolgálata azonban csak négy éve ért véget, ezért a kinevezése előtt meg kell kapja a kongresszus felmentését. Nem ez lenne az első eset, hogy kivételt tesznek.
Trump első védelmi miniszterénél se tartották be a hét éves szünetet.

Agrárminiszter: Tom Vilsack

A terep ismerős lesz Vilsack-nak, hisz korábban is volt már agrárminiszter Obama alatt. A kinevezésének a Demokratáknál azonban nem mindenki örül. A progresszív szárny ismert figurái, Alexandria Ocasio-Cortez és Bernie Sanders sajnálja, hogy ennyi régi, "jól bejáratott" figura tér most vissza. Miközben örömmel fogadták, hogy sok a kisebbségi az új kormányban, úgy érzik, hogy ezzel Biden csak elkeni a tényt, hogy közben a progresszíveket alig engedi fontos pozíciók közelébe. A pártban lévő ellentétekről korábban bővebben is írtunk.

Építésügyi és városfejlesztési miniszter: Marcia Fudge

Pár hete még több szervezet is azért kampányolt, hogy az afro-amerikai Marcia Fudge kapja az agrárminiszteri pozíciót.

De mindhiába: végül egy olyan posztot kapott, amelyre a korábbi nyilatkozatai alapján nem igazán vágyott.

Legalábbis novemberben még azt mondta, hogy az építésügyi és városfejlesztési tárca tipikusan az egyik olyan hely, amelynek az élére viszonylag gyakran akarnak kisebbségit tenni. Már pedig szerinte itt az ideje az ilyen beidegződéseket hátrahagyni és az afro-amerikaiak előtt más, fontos pozíciókat is megnyitni.

Egészségügyi miniszter: Xavier Becerra

Az egészségügy mindig kényes kérdés az Egyesült Államokban. Még akkor is ha épp nem pusztít az országban egy világjárvány. A szolgáltatások annyira drágák, hogy évente 530 ezer család megy tönkre a borsos egészségügyi számlák miatt. Xavier Becerrának annak idején kulcsszerepe volt abban, hogy tető alá hozták az Obamacare-t, amely ugyan nem oldotta meg az egészségügyi rendszer alapvető problémáit, viszont szegények milliót juttatta egészségügyi biztosításhoz.

Becerra az elmúlt éveket főleg azzal töltötte, hogy az Obamacare-t védte a különféle politikai támadásoktól.

Közlekedési miniszter: Pete Buttigieg

Korábban egy százezres város South Bend polgármestere volt. Tavasszal viszont már az elnöki pozícióra vágyott. A demokrata előválasztásból végül márciusban lépett vissza. Innentől Pete Buttigieg már Biden kampányát segítette. Hogy a most kijelölt pozícióját mennyire köszönheti a szakértelmének, az erősen kérdéses.
Az egyik jobbkeze Eric Horvath is utalt rá, hogy a megfelelő tapasztalatok híján, az elején még lesz mit tanulnia.
Mindenesetre Buttigieg lehet az első nyíltan homoszexuális miniszter az USA történetében.

Energiaügyi miniszter: Jennifer Granholm

Bár Kanadában született, négy éves korában a családja már elköltözött Kaliforniába. Még 2003-ban ő volt az első nő, akit Michigan állam kormányzójává választottak. Granholm nemrég írt arról, hogy az Egyesült Államoknak az eddigieknél is jobban kell nyitni a tiszta energia felé.

Veteránügyi tárca vezetője: Denis McDonough

Sok veterán abban bízott, hogy olyasvalaki kerül ebbe a pozícióba, aki maga is volt már katona. De hiába: McDonough nem szolgált a hadseregben. Viszont kiismeri magát Washingtonban. Obama idején a Fehér Ház kabinetfőnöke volt. Bidennel évek óta jóbarátok. A vezetői képességeit több volt kollégája is dicsérte.

Belbiztonsági miniszter: Alejandro Mayorkas

Kubában született, de Los Angelesben nőtt fel. A politikusi karrierje neki is Obama idején táltosodott meg. Először 2009-ben a bevándorlási hivatal vezetője lett, majd belbiztonsági miniszterhelyettes volt 2013 és 2016 között.

Annak idején kulcsszerepe volt a DACA program elindításában, amely a bevándorló gyerekek védelmét szolgálta.