Itt az MNB idei utolsó kamatdöntése – 13 százalék az alapkamat!

Elemzések2022. dec. 20.HP

A várakozásoknak megfelelően az MNB nem változtatott a kamatlábakon a mai kamatdöntő ülésén. Az alapkamat 13 százalékon maradt. A 18 százalékos irányadó kamatláb érdemi csökkentésére legkorábban az év közepén kerülhet sor. Ehhez szükséges, hogy az MNB egyértelműen lássa, hogy fenntarthatóan csökkenő pályára áll az infláció. A lazább pénzpolitikát elősegítené a geopolitikai kockázatok mérséklődése, a szankciós politikák puhulása és a nemzetközi energiaválság enyhülése. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követően a 15:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón beszél az aktuális monetáris politikai kérdésekről.

A Magyar Nemzeti Bank a várakozásokkal összhangban nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton a mai kamatdöntő ülésén.

Az egynapos betéti kamatlábat 12,50 százalékon, az egynapos fedezett hitelkamatlábat 25 százalékon hagyta a Monetáris Tanács. A kamatfolyosó tehát nem változott.

A 18 százalékos irányadó kamatlábra vonatkozó utalást Virág Barnabás tehet az MNB 15:30-kor kezdődő sajtótájékoztatóján.

Infláció

Az infláció az idei év egészében átlagosan 14 százalék körül alakulhat, míg jövőre megközelítőleg 18 százalék lehet a pénzromlás üteme az aktuális piaci várakozások szerint.

Az infláció tetőzésére 2023 első hónapjaiban kerülhet sor, majd ezt követően fokozatos, lassú mérséklődés jöhet az árdinamikában.

A fogyasztói árak 2023 második felében kezdhetnek gyorsuló ütemben mérséklődni.

Mi várható?

A fenti inflációs folyamatokkal összhangban az MNB 2023 első felében még szinten tarthatja a 13 százalékos alapkamatot és a 18 százalékos irányadó egynapos betéti kamatlábat.

Ezt követően fontolhatja meg a Monetáris Tanács, hogy elkezdje először a 18 százalékos irányadó rátát csökkenteni. Ehhez szükséges, hogy egyértelműen lássa az MNB, hogy fenntarthatóan csökkenő pályára áll az infláció.

A jelenlegi turbulens nemzetközi környezetben a 18 százalékos kamat az euró/forint árfolyam stabilitásához is érdemben hozzájárul. Ez pedig közvetetten mérsékli az importon keresztül az inflációt.

A lazább pénzpolitikát elősegítené a geopolitikai kockázatok mérséklődése, a szankciós politikák puhulása és a nemzetközi energiaválság enyhülése.

Régiós kitekintő

A visegrádi országok közül Magyarországon a legmagasabb az irányadó kamatláb, mely 18 százalékon áll. Csehországban 7 százalék, míg Lengyelországban 6,75 százalék az irányadó kamatszint. Szlovákiában az Európai Központi Bank által meghatározott 2,5 százalék az irányadó kamatláb.

Ezzel összhangban hazánkban messze legmagasabbak a reálkamatlábak, mely növeli a forint vonzerejét.

Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank várhatóan tovább folytatja a kamatemelési ciklust, miután az eurózónában 10 százalék felé, avagy történelmi magasságokba emelkedett az infláció.

Az Európai Központi Bank folytatódó kamatemelései óvatosabbá tehetik a Magyar Nemzeti Bankot a jövőben lazítások ütemezésénél.