Jászai Gellért: egy tőkeerős nemzeti szolgáltató jótékony hatással lesz a piaci versenyre

Elemzések2023. feb. 13.D.F.D.

Az informatika, a távközlés, illetve a védelem és űripar digitalizációs és technológiai területein tevékenykedő 4iG az elmúlt években a folyamatos terjeszkedésnek és a különböző akvizícióknak köszönhetően mára régiós nagyvállalattá nőtte ki magát. A Vodafone felvásárlásáról, a magyar műhold projektről és a Rheinmetall-al való együttműködésről beszélt Jászai Gellért.

Az informatika ágazatban Magyarországon piacvezetőnek számítanak, a telekommunikáció szektorban pedig már számos balkáni országban megjelentek. A Vodafone felvásárlásával -a hazai távközlés történetének egyik legnagyobb akvizíciójával-, a magyar piacra is sikeresen betört a 4iG.

Jászai Gellért, a 4iG elnöke, a Portfolio-nak adott interjú során elmondta, hogy a tranzakció lezárulását követően a most következő első három hónap legfőbb feladata az egyes területek működési logikájának a megismerése, valamint az üzleti-, működési- és költségszinergiák feltárása, illetve az együttműködési rendszerek kialakítása lesz a 4iG és a Vodafone stratégiai területei között.

Kiemelte, hogy ebben a munkában a 4iG csoport vezetői mellett a Vodafone menedzsmentjének és munkatársainak is fontos szerepet szánnak.

Változások a Vodafone élén

A Vodafone menedzsmentjében mindemellett történtek fontosabb változások. Ennek egyik oka, hogy az akvizíciót követően többen -elsősorban külföldi vezetők- távoztak a cégtől és a Vodafone másik, nemzetközi hálózatánál kívánták tovább építeni a karrierjüket. Az így megüresedett pozíciókat nyilvánvalóan pótolni kellett. Másrészt azonban az integráció és a két vállalat közti működés harmonizációja szempontjából is jónak látták, ha egyes kulcspozíciókat olyan vezetőkre bíznak, akik a 4iG távközlési üzletágában már eddig is fontos tisztséget töltöttek be.

Kiderült az új márkanév

A teljes integráció, beleértve a külföldi leányvállalatok integrációját is, a cég elnöke szerint 2-3 év alatt mehet végbe. Az újonnan létrejövő nagy távközlési cégcsoport, tehát a hazai Vodafone és a balkáni leányvállalatok egységes neve pedig a tervek szerint ONE lesz.

A későbbiekben egyébként más nyugat-balkáni akvizíciókra is látnak lehetőséget, így a jövőben bővülhet a távközlési cégcsoport.

Ezen túl a 4iG különböző üzleti divízióinak összevonásában nem gondolkodnak – derül ki az interjúból.

Nem okoz problémát az állami tulajdonrész

Jászai Gellért a magyar állam Vodafone-ban való tulajdonszerzésével kapcsolatban elmondta, hogy az államnak kisebbségi jogai vannak a cégben és a befektetésének a védelme rendelkezik a szükséges garanciákkal. A közbeszerzések esetén pedig nem jelenthet problémát az állami tulajdon, mivel az uniós jogszabályok lehetővé teszik a közbeszerzéseken való indulást az olyan cégeknek, amelyekben legalább 2 százalék, vagy annál magasabb a magántulajdon aránya.

Jót tehet a piacnak

Arra a felvetésre, hogy a tranzakció korlátozhatja a versenyt, válaszul kihangsúlyozta, hogy jelenleg a technológiai fejlődés miatti megnövekedett beruházási igények következtében konszolidációs trend figyelhető meg az európai piacon. Nő a koncentrációja a piacnak, csökken a szereplők száma. A túl sok szereplő a mostani környezetben pedig csak gátolja a fejlődést, ahelyett, hogy a versenyt segítené.

Egy tőkeerős nemzeti szolgáltató megjelenése itthon is jótékony hatással lesz a piaci versenyre, mivel érdemi kihívója lehet a legnagyobb szolgáltatóknak – vélekedett.

Nem tükrözi az árfolyam a 4iG valódi értékét

A cég elnöke arról is beszélt, hogy a jelenlegi részvényárfolyam nincs közel sem összhangban a 4iG Csoport valós értékével. Ennek többek közt külső okai - mint a háború, az energiaárak és az infláció - vannak, részben pedig az, hogy a befektetőink számára érthetőbb kell legyen az a transzformáció, amin a 4iG keresztülment az elmúlt három évben. Ennek támogatására a következő években nemzetközi szinten is tesznek majd lépéseket.

Magyar műhold

A Vodafone mellett az interjúban Jászai Gellért a magyar műhold projektről és a Rheinmetall-al való együttműködésről is szót ejtett.

Az izraeli SpaceCom-ban eddig 10 százalékos tulajdonrészt szereztek, az Izraeli Kommunikációs Minisztérium pedig egyelőre 20 százalék megvásárlását engedélyezte. A következő években azonban a 4iG célja a többségi tulajdon, tehát 51 százalék megszerzése. A magyar műholdprojekt ütemtervét azonban ez nem befolyásolja, mivel alternatív lehetőségeket is vizsgálnak – ismertette.

Együttműködés a Rheinmetall-al

A Rheinmetall-al közös informatikai vállalata is megkezdte a működését a 4iG-nak. Jelenleg már zajlik a munkaerő toborzás és a háttérfeltételek megteremtése. Kezdetben 50 fővel indul el a vállalkozás, ami a későbbiekben 200-250-re bővül majd. Az együttműködéstől a 4iG azt reméli, hogy növelheti az informatikai kompetenciáit és megjelenhet a globális védelmiiparban az informatikai szolgáltatásaival – olvasható a Jászai Gellérttel készült interjúban.