Két évvel a botrányok után Weinstein visszatér a filmiparba

Elemzések2019. okt. 17.D.J.

A tervek szerint Bob Weinstein cége családi filmeket, vígjátékokat és thrillereket fog készíteni.

Még 2017-ben Rose McGowan hollywood-i színésznő egy állítólagos aktivistának, bizonyos Diana Filipnek öntötte ki a lelkét. Részletesen elmesélte neki, hogy miként zaklatta szexuálisan a korábbi Miramax-vezér Harvey Weinstein, de egyebek mellett azt is elárulta neki, hogy a megpróbáltatásait eddig ki mindenkivel osztotta meg.

Akkor még nem sejtette, hogy a hölgy valójában a Black Cube nevű magánnyomozócég ügynöke, akit maga Harvey bérelt fel. A producer ugyanis ki akarta deríteni, hogy McGowan a kettejük ügyéről eddig kiknek beszélt.

Ebben az időben még vállalatok egész sora dolgozott azon, hogy Weinstein hírnevét ne érje csorba. Hosszas nyomozás után azonban a The New York Times ráhúzta a vizes lepedőt a filmmogulra. Két éve megírták, hogy a neves stúdióvezér miként molesztált és erőszakolt meg több nőt is. Sokáig úgy tűnt a botrány magával rántja Harvey testvérét Bob Weinsteint is.

Nade nézzük ki is ő valójában. A fivérekről tudni kell, hogy sokáig elválaszthatatlanok voltak. A 70-s években először rock koncertek szervezésével kezdték a pályájukat, majd a filmipar felé vették az irányt. A szüleik (Miriam és Max) után Miramaxnak nevezték azt a közös alapítású céget, amely eleinte független kisfilmek finanszírozására lett kitalálva.

Tényleg lentről kezdték: az első sikeresebbnek mondható filmjük egy meztelenkedésben és vérben bővelkedő huszadrangú horrorfilm a „The Burning” volt (nálunk Az erdei fantom címen jelent meg). Bob még a forgatókönyv írásából is kivette a részét.

A független filmes szcénával sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük: hamarosan olyan rendezőkkel dolgoztak együtt, mint Steven Soderbergh vagy Quentin Tarantino. A cégük olyan terebélyesre nőtt, hogy a 90-es évek elején a Disney is szemet vetett rájuk. Az egeres cég végül 80 millió dollárért fel is vásárolta a Miramaxot. A Weinstein testvérek a tranzakció után is a cég élén maradhattak, sőt már a Disney égisze alatt kezdték el finanszírozni a stúdió egyik leghíresebb filmjét: a Ponyvaregényt.

A Disney nem panaszkodhatott, hisz a Miramax képében szereztek egy céget, amely rendre szállította a díjnyertes mozikat. A fivérek viszont újra a saját lábukra akartak állni, ezért 2005-ben kiszálltak a Miramaxból és elindították egy új, saját stúdiót. Ez lett a The Weinstein Company. A filmes repertoárjukban olyan művek szerepeltek, mint a Király beszéde, Jennifer Lawrence egyik első sikere a Napos oldal, vagy Tarantino vad westernje a Django elszabadul.

Amikor Bob előtt világossá vált, hogy Harvey-nak milyen beteges nőügyei vannak, levélben jelezte neki az aggodalmait. Bár négyszemközt leteremtette, a nyilvánosság ebből semmit nem látott. A két testvér úgy dolgozott tovább, mintha mi sem történt volna. Viszont azután, hogy 2017-ben kipattant a botrány Bob igyekezett elhatárolódni a testvérétől.

A vezetőség többi tagjával együtt Harvey-t kirúgták a The Weinstein Company-tól. Viszont ahogy a vádlók sora egyre gyarapodott, ő is gyanúba keveredett. Egy televíziós műsorvezető Amanda Segel azt állította, hogy Bob állandóan az ajánlataival bombázta és csak akkor állt le, amikor Segel ügyvédje közbelépett és közölte, hogy Amanda ott fogja hagyni a közös The Mist című sorozatukat, ha Bob nem áll le.

Ez az ügy azonban hamar elhalt. Amiben az is közrejátszhatott, hogy a vádak szerint Bob nem tett semmi törvénybe ütközőt.

A Weinstein fivérek - Harvey és Bob

A fiatalabbik Weinstein viszont biztos, ami biztos visszavonult egy időre. Majdnem két évet várt a visszatéréssel. A napokban jelentette be, hogy immáron a testvére nélkül új produkciós stúdiót fog indítani Watch This Entertainment néven. A tervek szerint a cég családi filmek, vígjátékok és thrillerek készítésével fog foglalkozni. Évente mintegy három filmet fognak legyártani.

Bár a társaságot Bob alapította, a céget egy női vezető, Pantea Ghaderi fogja irányítani, aki korábban már többször is dolgozott együtt a fiatalabbik Weinsteinnel.

A Watch This Entertainment indulásának persze nem mindenki örül. Az egyik nőket segítő filantróp szervezet a TIME'S UP kommunikációs vezetője Amanda Harrington a The Hollywood Reporternek azt mondta: Bob bűnpártolása nélkül Harvey nem tudott volna annyi életet tönkretenni. Épp ezért szerinte Bob Weinsteinnek semmi keresnivalója a filmiparban.