KI GONDOLNÁ? – EURÓPA TECHNOLÓGIAI IPARÁBAN A BOLGÁR NŐK A LEGAKTÍVABBAK

Elemzések2018. szept 5.Növekedés.hu

Tavaly a kockázati tőke-alapok mindössze 2 százaléka áramlott nők által vezetett vállalkozásokba annak ellenére, hogy ezek a cégek magasabb hozamot és jobb eredményeket mutattak fel. Amikor Tatyjana Mitkova megalapította a légi utasok kártérítési vitáit támogató vállalkozását, a ClaimCompass nevű társaságot, szembesült azzal, amit az emberek általában a start-up cégekről gondolnak: a legtöbb vállalkozó férfi. Bulgária mégis egy üde színfoltja annak a folyamatnak, amely a farmeres-pólós öltözékű fehér férfiak mellett újabb szereplőket enged át a technológiai ágazat kapuján. Az Európai Unió statisztikai ügynöksége, az Eurostat szerint annak ellenére, hogy Bulgária a 28 tagú ország-csoport legszegényebb állama, az informatikai és a kommunikációs technológiai ágazat (ICT) női vezetőinek aránya ebben az országban a legmagasabb, 26,5 százalék a 17,2 százalékos uniós átlaggal szemben.

Bulgária azon dolgozik, hogy Kelet-Európa technológiai és szoftver-központjává váljék. Egyike annak a három uniós országnak, ahol a kutatók és mérnökök körében a nők aránya magasabb a férfiakénál: 54 százalék. A térségi átlag 40 százalék.
“Ha visszatekintünk a múltba: a kommunista időkben nem volt férfi-nő megkülönböztetés, mindenkinek dolgoznia kellett” mondja Anna Radulovski, egy 26 éves bolgár vállalkozó, a Coding Girls alapító-vezérigazgatója. Anna elismerésben részesült azért a munkáért, amelyet a férfiak és nők közötti különbség megszüntetéséért végzett a technológiai ágazatban. Bulgária első az EU-ban az ICT-jellegű oktatásban részt vevő női hallgatók aránya tekintetében is: a 33 százalékos hányad több, mint kétszerese az uniós átlagnak. „Bulgáriában sok női szerep-ideál van, akik arra bátorítják a nők következő generációját, hogy a számítógépes iparban válasszanak hivatást maguknak. Az országok többségében még létező előítéletek bizonyos értelemben itt gyengébbek – mondja egy 20 éves tapasztalattal rendelkező iparági szereplő, Szasa Bezuhanova, aki a Hewlett-Packard bolgár leányvállalatánál dolgozott, mielőtt 2013-ban megalapította a Move.bg elnevezésű innovációs platformját. Tavaly a kockázati tőke-alapok mindössze 2 százaléka áramlott nők által vezetett vállalkozásokba annak ellenére, hogy ezek a cégek magasabb hozamot és jobb eredményeket mutattak fel. „Természetesen lendületbe kell hozni a vállalatvezetőket, férfiakat és nőket egyaránt” mondja Szasa Bezuhanova, a jó példák bemutatásával és olyan környezet kialakításával, amely azonos és semleges környezetet teremt a férfiak és a nők által vezetett vállalkozások számára.” Mindezzel együtt még Bulgáriában is az ágazat minden női alkalmazottjára három férfi jut, és sokak szerint a magasabb szintű, jobban fizetett munkakörök esetében ez az arány még rosszabb. “Bár örömmel látom a kedvező statisztikákat, a női alapítók és vezetők aránya még alacsony az ágazatban” állítja Tatyjana Mitkova. „Még nincs elég sok női példakép, akire a vállalat-alapításkor fel lehetne nézni. A befektetők zöme is férfi, és a start-up terület másokat bátorító női példái sem ismertek eléggé ahhoz, hogy kedvet csináljanak a tehetséges nők számára vállalkozások indításához.” Lehetne persze rosszabb is. „Miután eltöltöttem egy kis időt a Szilikon-Völgyben, egyértelmű számomra a különbség”.

„A haverok kultúrája nálunk még nem annyira általános”.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.