Kiderült, hová megy a legtöbb tőkebefektetés

Elemzések2021. dec. 21.Sz.A.

A járvány sem törte meg a közvetlen külföldi tőkebefektetések dinamikáját

Bár a társadalmi és gazdasági élet számos területét súlyosan érintette a koronavírus-válság, a közvetlen külföldi tőkebefektetéseken (FDI) nem látszik a válság hatása. Az USA átvette az első helyet a korábban legnagyobb tőkebefektető Hollandiától, amely a második helyre szorult vissza  – írja az IMF Blogon megjelent elemzésükben Carlos Sánchez-Muñoz, Silvia Matei és Kristy Howell, a Nemzetközi Valutaalap közgazdászai.

Cikkükben három példán keresztül mutatják be az idei FDI-folyamatokat főbb okait:

 1. Egy japán autógyártó összeszerelő üzemet épít Mexikóban.
 2. Egy olasz szoftvercég értékesítési irodát nyit Kenyában, hogy szolgáltatásaival elérje a kenyai piacot.
 3. Egy nagy ausztrál bányászati ​​vállalat felvásárol egy kisebb angolai vállalkozást a diverzifikáció növelése érdekében.

Mindhárom példa azt mutatja, hogy továbbra sem csökkent a szakmai befektetők érdeklődése azon országok iránt, ahol jó lehetőséget látnak piaci részesedés megszerzésére vagy arra, hogy érdekeltséget szerezzenek valamely társaságban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Koordinált Közvetlen Befektetési Felmérésének legfrissebb eredményei szerint 2020 végén a legtöbb FDI a következő országokba érkezett:

 • Egyesült Államok,
 • Hollandia,
 • Luxemburg,
 • Kína,
 • Egyesült Királyság,
 • Hong Kong,
 • Szingapúr,
 • Svájc,
 • Írország és
 • Németország.

Meglepő, hogy koronavírus-járvány ellenére a bejelentett, azaz a hivatalos statisztikába került közvetlen külföldi befektetések 2,2 billió dollárral – azaz hat százalékkal – nőttek 2019-ről 2020-ra. Vagyis a világjárvány okozta bizonytalanságok ellenére a külföldi működőtőke befektetések nem csökkentek, sőt növekedési tempójuk megegyezik az elmúlt öt évben mért átlagos növekedési tempóval.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a 2019-2020-as növekedés az európai és az ázsiai csendes-óceáni térségbe érkezett FDI bővülésének köszönhető. Európában az Egyesült Királyság és Németország áll a lista élén, 18, illetve 15 százalékos FDI-jal.

Az egyes országokba érkező tőkebefektetés (millió dollár) forrás: IMF

Az ázsiai és Csendes-óceáni térségben a növekedést elsősorban Kína hajtotta.

Valójában Kína ázsiai központi szerepét mutatja, hogy mind a befelé, mind a kifelé irányuló közvetlen befektetések terén a legnagyobb szereplő volt. Ezzel szemben a közvetlen külföldi befektetési pozíciók Afrikában enyhén csökkentek 2019-hez képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Nigériába kevesebb tőke érkezett.

Ebből a három országból jön a legtöbb pénz

Az Egyesült Államok 2019-ben vette át a vezető helyet a közvetlen külföldi befektetések legnagyobb kedvezményezettjeként, 2020-ban pedig megszilárdította ezt a pozíciót, elsősorban a Japánból, Németországból és Hollandiából érkező magasabb közvetlen befektetéseknek köszönhetően. Az elmúlt három évben ez a három gazdaság eszközölte az Egyesült Államokba érkező közvetlen külföldi befektetések növekményének döntő hányadát.

Az alacsony adózású országok, mint például Hollandia, Luxemburg, Hongkong, Szingapúr és Írország továbbra is a legjobb közvetlen befektetők és a befektetést befogadó gazdaságok között maradtak.

Ezek az országok továbbra is vonzó célpontok maradtak a különböző típusú befektetések számára, ideértve azokat is, amelyeket speciális célú szervezeteken keresztül (a megfelelő országok anyavállalatai által létrehozott leányvállalatok) érkeztek az országba.