Kijev térsége szinte teljesen ukrán kézre került, Oroszország áttörést ért el Izjumnál - térképen a háború

Elemzések2022. ápr. 7.Dajkó Ferenc Dániel

Oroszország jelentősen csökkentette a jelenlétét az ukrán főváros környékén az elmúlt napokban. Az ukrán csapatok ellentámadásba lendültek és mostanra a Kijevi terület nagy része újra ukrán kézre került. A Kijev közeli kisvárosba bevonuló ukrán katonák borzalmas vérengzésről árulkodó tömegsírokat találtak. A Don folyó partján áttörést értek el az oroszok, elfoglalták Izjum stratégiai jelentőségű városát. Egyre közelebb kerülnek az orosz csapatok Zaporizzsjához. Támadás ért egy orosz üzemanyag tározót. Térképen mutatjuk hol tart az Ukrajnában zajló háború.

Kijev fellélegezhet

Ukrajnában az elmúlt egy hét alatt számottevően változtak a frontvonalak.

Oroszország nemrég bejelentette, hogy Kijev és Csernyihiv térségéből visszavonja a csapatait, mert változott a hadműveletek fókuszpontja. Habár egy darabig minden jel arra utalt, hogy Oroszország csak kisebb átcsoportosításokat végzett, és a teljes csapatkivonás csak megtévesztés volt, azonban április 2-án pénteken már arról érkeztek hírek, hogy valóban jelentősen csökkent az orosz jelenlét Kijev környékén.

Úgy tűnik, hogy a korábban már szinte teljesen körbezárt Csernyihiv is fellélegezhet. Csökkent az orosz bombázások intenzitása, illetve az orosz csapatok is elkezdtek visszavonulni a város környékéről.

Eközben az ukrán erők komolyabb ellentámadásba lendültek a Kijevi területen.

A főváros környékén az ukrán ellentámadás már korábban is sikereket hozott és visszaszerezték az ukránok az irányítást Makariv városa felett. Azóta a Kijev körüli területek jelentős részét elhagyták az oroszok és visszafoglalták az ukrán csapatok. Az orosz állások minden irányból mostanra többnyire olyan messzire kerültek az ukrán fővárostól, hogy az orosz tüzérség hagyományos lövegekkel és rakéta sorozatvetőkkel már nem tudja lőni a várost.

A  Hostomel repülőteret is visszafoglalta Ukrajna. Ezért a stratégiai fontosságú reptérért a háború elején brutális csatákat vívtak és csak komoly véráldozatok árán tudták megszerezni azt az oroszok. Most újra ukrán fennhatóság alatt áll.

Tömegsírokat találtak Bucsában

A repülő tér közelében két kisváros Irpiny és Bucsa is újra ukrán kézre került. Miután Bucsát elhagyták az orosz egységek, a bevonuló ukrán erők tömegsírokat találtak a városban. Ukrajna szerint Oroszország népirtást követett el Bucsában. Oroszország tagadja ezeket a vádakat és kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanács összehívását, hogy megvizsgálják a Bucsában történt vérengzés részleteit. Ukrajna eközben megkínzott, meggyilkolt civilek százairól számolt be a városból. A nyugati országok a Bucsában történtek miatt újabb szankciókat helyeztek kilátásba.

Ukrán kézen Csernobil

Fontos változások történtek Csernobil térségében is. Az ukrán Enerhoatom azt közölte, hogy az oroszok átadják nekik az atomerőművet és erről állítólag egy papírt is aláírtak. Az orosz csapatok innen elvileg Fehéroroszországba vonulnak vissza. Ez az információ azonban egyenlőre bizonytalan. Az ukrán fél bejelentése szerint a csernobili erőmű közelében fekvő szellemváros, Pripjaty is újra ukrán kézre került.

Térkép az Ukrajnában zajló háborúról és a hozzá tartozó jelmagyarázat 

Herszonnál megállt az ellentámadás

Eközben Ukrajna déli, tengerparti részén ukrán hírforrások korábban arról számoltak be, hogy sikerült visszaszerezniük a háború elején Oroszország által megszállt ukrán nagyváros, Herszon felett az ellenőrzést, azonban ez az állítás hamisnak bizonyult, mivel Herszon továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. A Mykolaivból induló ukrán ellentámadást úgy tűnik sikerült az oroszoknak visszaverni. Annyit azonban mindenképp elértek ezzel az ukránok, hogy némileg sikerült tehermentesíteniük Mykolaivot.

Zaporizzsjához közelítenek

A Herszonból a Dél-Ukrajnai atomerőmű irányába előre törő orosz csapatok sem tudtak egyenlőre komolyabb  sikereket elérni. Az oroszok célja valószínűleg az erőmű elfoglalása.

Ezzel szemben az orosz erők a Dnyeper mindkét partján egyre közelebb jutnak Zaporizzsjához. Az orosz csapatok vélhetően a Dnyeper folyó keleti és nyugati partján egyszerre szeretnék megközelíteni Zaporizzsját és így tervezik körbe zárni a várost.

Az épületek fele megsemmisült

Mostanra Mariupol nagy része is orosz kézbe került. Az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú városért már hosszú ideje véres harcok folynak. A civil áldozatok száma óriási lehet, mivel megközelítőleg 100 ezer civil rekedhetett az ostromlott városban. Mariupol épületeinek közel fele teljesen megsemmisült, és gyakorlatilag nincs olyan épület ami ne sérült volna meg a bombázások és rakéta támadások során. Az orosz és a velük szövetséges csecsen erők folyamatosan egyre nagyobb részét vonják az ellenőrzésük alá a városnak. Feltehetően már a városmagot is megszerezték, azonban a település egyes részein továbbra is tartják magukat az ukrán erők. Az orosz haderő április elsején csütörtökön kilőtt egy Mariupolból felszálló ukrán Mi-8-as helikoptert. Az oroszok szerint a Mariupolt védő Azov zászlóalj vezetőit mentették volna ki a helikopterrel a városból. Az ukrán hírforrások azonban arról számoltak be, hogy a helikopter sebesülteket szállított.

Elfoglalták Izjumot

Az orosz hadműveletek fókusza eközben a Donbasszra, azaz a Donyeck-mednecére helyeződött. Oroszország célja a teljes térség elfoglalása, ehhez pedig elég közel is állnak.

A térségben sokáig egy kisvárosért, a Don partján fekvő Izjumért folytak véres harcok. Oroszország április 2-án pénteken elfoglalta Izjumot ezzel pedig elvágta a Don keleti oldalán rekedt ukrán csapatokat a hátországtól.

Harkovnál továbbra is intenzív az ostrom, de korábban sikerült kitörniük az ukránoknak a városból. Oroszország Harkovban nem ért el komolyabb sikert eddig és ehhez hasonlóan Sumy-ban sem. Izjum elfoglalása után azonban nagyobb esélyük nyílik rá, hogy Harkovot is elfoglalják.

Az orosz ellátási nehézségek egyébként csökkentek mostanra és úgy tűnik a kezdeti jelentős veszteségeik is mérséklődtek valamelyest.

Az orosz légicsapások és rakéta támadások eközben továbbra is folytatódtak Ukrajnában, azonban a célpontok kissé változtak. Kijev környékén csökkent az intenzitásuk, viszont a többi ukrán várost például Harkovot és Kramatorszk-ot továbbra is intenzíven lövik az oroszok és nemrég Odesszát is rakétatámadás érte.

Légitámadás orosz területen

Április elsején egy oroszországi települést is légitámadás ért. Egy Mi-24-es helikopter intézett támadást Belgorod térségében egy olajtároló ellen. Oroszország szerint a helikopter Ukrajnából repült át és a támadást Ukrajna követte el, ezt az információt azonban nehéz megerősíteni. Ukrajna sokáig hallgatott a helikopter támadásról, később Dmitro Kuleba, ukrán külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy köze van Ukrajnának a belgorodi légitámadáshoz. Ezzel szemben Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági- és védelmi tanács titkára egyértelműen tagadta, hogy Ukrajna intézett volna támadást az oroszországi olajtározók ellen.

Az orosz területet ért légicsapás híre felborzolta a kedélyeket világszerte. Volt, aki úgy nyilatkozott, hogy Oroszország nem nagyhatalom többé, ha orosz földön ilyen támadás történhetett. Annyi bizonyos, hogy az valóban komoly kérdéseket vet föl az orosz légvédelem hatékonyságával kapcsolatban, ha ezt a támadást Ukrajna követte el és Oroszország nem tudta megakadályozni. Fontos azonban kiemelni, hogy Oroszország számára még előnyös is lehet ez a támadás, hiszen az orosz lakosságot Ukrajna ellen hangolja, így nőhet ezáltal Oroszországban a háború támogatottsága, épp ezért még annak az esélye is fennáll, hogy a támadás egy hamis zászlós akció volt.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök egyébként úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni ukrán légitámadás miatt a béketárgyalások során az orosz fél keményebb feltételeket szabhat.

Donbassz megszerzése a cél

Az orosz hadmozdulatok elsődleges célja jelenleg a Donyeck-medence teljes megszerzése, Zaporizzsja bekerítése, és Mariupol egész területének az elfoglalása.