Egyszerűen áttehetjük a pénzünket MÁP Pluszból inflációkövető állampapírba - közel 10 százalék a tét

Elemzések2022. ápr. 7.HP

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 5 év alatt akár 9 százalékponttal is több kamatot fizethet a Magyar Állampapír Plusznál. Ezt a hozamtöbbletet nagy valószínűséggel az idén és jövőre termeli ki az inflációkövető papír. Az államnak nagyságrendileg 500 milliárd forintos többlet kamatkiadást jelentene, ha mind a bő 6000 milliárd forintnyi MÁP Pluszban parkoló megtakarítás átáramolna az inflációvető papírokba. Erre azonban várhatóan nem kerül sor.

Nagyon komoly inflációs sokk éri Európát az orosz-ukrán háború, az energiaárak elszabadulása és a szankciós politikák miatt. Ezt az MNB márciusban közzétett inflációs jelentése is alátámasztja.

A tavalyi 5,1 százalékos infláció után idén megközelítheti a 10 százalékot is a pénzromlás üteme. A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak.

Az orosz energiaszektor esetleges szankcionálása további drasztikus energiaáremelkedést hozhatna Európa-szerte, ami a magyar inflációs pályát is érdemben megemelné.

Új szupersztár

Az elmúlt években a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) számított a legvonzóbb lakossági állampapírnak az évi 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamával.

Az inflációs pálya drasztikus megugrásával azonban az inflációvető Prémium Magyar Állampapír lényegesen több kamatot fizet a teljes futamideje alatt.

A MÁP Plusz 5 év alatt összesen 27 százalékos kockázatmentes hozamot biztosít. Ezzel szemben a megemelkedett inflációs környezetben ennél lényegesen többet fizethet az 5 éves Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), melynek hozama 5 év alatt elérheti a 36 százalékot.

Összesen tehát közel 9 százalékponttal kínálhat magasabb hozamot az 5 éves PMÁP a Magyar Állampapír Plusznál.

Hogyan lehet váltani?

A hivatalos tájékoztatás alapján a Magyar Állampapír Pluszt az alábbiak szerint lehet visszaváltani vesztség nélkül.

A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100 százalékos árfolyamon, azaz névértéken vásárolják vissza a MÁP Plusz papírokat. Ekkor megkapjuk a teljes felhalmozódott kamatot is.

A kamatfizetések pedig a papír megvásárlását követő első félévben és évben, majd ezután évente esedékesek.

Az ezen kívüli időszakban a forgalmazók meghatározott feltételek mellett napi „visszavásárlási” árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozataira. A gyakorlatban jellemzően a kamatfizetést követő második hónaptól már visszakapjuk a teljes befektetett összeget. Ezt követően pedig kisebb kamatveszteség mellett visszaváltható a MÁP Plusz. Az aktuális visszaváltási árfolyamról azonban érdemes az adott pénzintézetnél tájékozódni.

Kamatpálya

A befektetések terén mindig a várható hozamok számítanak, a múlt nem. A MÁP Plusz kamata lépcsőzetesen emelkedő, ezért alapvetően egyre kevésbé éri meg a késői években visszaváltani.

Jelenleg azonban akkora az infláció, hogy kétéves távon közel 20 százalékos hozamot nyújt az 5 éves Prémium Magyar Állampapír.

Ha tehát az utolsó két évünk maradt a MÁP Pluszból, akkor sem éri meg megtartani, hiszen még így is csak 5,5 és 6,0 százalékos kamatos kamatot fizet az utolsó két évében. Ez még mindig „csupán” 11,8 százalék.

Fontos azt is látni, hogy az 5 éves PMÁP a fent említett 9 százalékos hozamtöbbletét nagy valószínűséggel idén és jövőre termeli ki a MÁP Plusszal szemben.

Az utána következő években nagyjából hasonló hozamot nyújthatnak a konstrukciók az aktuális jegybanki inflációs előrejelzések alapján.

Mennyi megtakarítás halmozódott fel a papírokban?

A Magyar Állampapír Plusz állománya napjainkban meghaladja a 6000 milliárd forintot. Ezzel szemben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírokban a lakosság több mint 2500 milliárd forintnyi megtakarítást tart.

Az államnak nem lenne jó üzlet a csere

Az állami kamatkiadások szempontjából kedvezőtlen hatással járna, ha a megtakarítók MÁP Pluszból átraknák a megtakarításaikat Prémium Magyar Állampapírba.

Egy hipotetikus forgatókönyvvel számolva, ha mind a bő 6000 milliárd forintnyi MÁP Pluszban felhalmozódott megtakarítást áthelyezné a lakosság 5 éves Prémium Magyar Állampapírba, akkor 5 év alatt hozzávetőlegesen 9 százalékos többlet kamatkiadást kellene kifizetnie az államnak.

Ez durva számítások alapján összesen 540 milliárd forintos többlet terhet jelentene.

Technikai korlátok

A megtakarítások ilyen mértékű átrendeződésének azonban több technikai akadálya is van. Egyrészről a lakossági megtakarítók többsége nem ennyire tudatos és jellemzően lassan reagálnak. Másrészről a MÁP Plusz kedvezőbb visszaváltási lehetőségekkel rendelkezik. Így a rövidebb időhorizonttal rendelkező megtakarítók számára továbbra is vonzó maradhat.

Emellett a MÁP Plusz által kifizetett hozam előre látható és teljesen kockázatmentes. Ez a fajta tervezhetőség sokak számára vonzó.