Erste: a vártnál jobb GDP-adat ellenére a rövid távú kilátások nem annyira kedvezőek

Hírek2022. máj. 17.Növekedés.hu

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a hazai GDP az első negyedévben, a rövid távú kilátások azonban nem annyira kedvezőek - véli Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint az éves gazdasági növekedés összességében valahol 4-5% között alakulhat az idén.

Közzétette a KSH ma reggel az első negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten 8,2%-kal nőtt január-márciusban, érdemben meghaladva az előzetesen vártat.

A negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult a fennmaradó ellátási feszültségekre és az ágazat pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Eközben a folytatódó bérkiáramlás és a fiskális transzferek nyomán gyorsuló belföldi fogyasztás a szolgáltatások tovább emelkedő teljesítményét támogatta - emelte ki az elemző.

A rövid távú kilátások azonban nem annyira kedvezőek. Az orosz-ukrán háború február végi kitörése és a gazdasági szankciók egyre szélesebb köre a második negyedévtől már nem hagyja érintetlenül a magyar gazdaság teljesítményét sem. A következő negyedévek így az éves GDP-növekedés ütemének fokozatos lassulását hozhatják.

- véli Nyeste Orsolya.

Az elemző szerint a megnövekedett energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok fennmaradó, néhol tovább fokozódó feszültségei rontják az ipari export kilátásait. Ezeket a negatív hatásokat azonban részben ellensúlyozhatja, hogy a fogyasztói kereslet viszonylag erős maradhat, s összességében az év egészében is a növekedés fő motorja lehet. Ugyanakkor a beruházások növekedése várhatóan lassul a bizonytalanabb üzleti kilátások, a magasabb kamatkörnyezet és a közelgő fiskális konszolidáció miatt.

Jelenlegi előrejelzésünk a 2022-es éves GDP-növekedésére 4,3%. Alapvetően úgy látjuk, hogy a romló övid távú kilátások ellenére a tavalyi évről jövő erős áthúzódó hatások és az magas első negyedéves teljesítmény miatt az éves gazdasági növekedés összességében valahol 4-5% között alakulhat az idén. Az előrejelzési bizonytalanságok azonban rövid távon is magasak, sok minden függ attól, hogy mikor ér véget a háború és milyen gyorsan tér magához a jelenleg még visszafogottabb külső kereslet

- olvasható Nyeste Orsolya elemzésében.