Kínos, hogy mennyire hátul kullog a magyar technológiai szektor

Elemzések2021. feb. 5.Devecsai János

Ha az innováció bővülési ütemét nézzük, a hazaiak jócskán lemaradtak a lengyel és a cseh cégektől.

Magyarország a golyóstoll, a gyufa, a transzformátor és sok más forradalmi találmány hazája. Szerencsére, ha innovációkról van szó, időről időre mindig akadnak új sikertörténetek. Elég csak a rezsimentes házra gondolni, vagy arra, hogy két magyar kutatónő kulcsszerepet játszott a koronavírus-vakcinák kifejlesztésében.

Viszont hazánkban a technológiai cégek, ha a növekedés mértékét vizsgáljuk, sajnos kezdenek leszakadni a régiós vállalatoktól.

Legalábbis erről árulkodnak a Deloitte adatai.

A társaság évente utánajár, hogy a szektorban, mely vállalatok növekedtek a leggyorsabban a korábbi négy esztendőben. Európát, a Közel-Keletet és Afrikát együtt vizsgálják.

Az éves listáikon a mi térségünk az idő múltával egyre sikeresebben képviselte magát. Öt éve még 39, a tavaly közzétett tanulmányuk szerint viszont már majdnem 80 közép-európai cég jelent meg a Deloitte 500-as rangsorában.

Ám ez a szép eredmény főleg a cseh és a lengyel vállalatoknak köszönhető.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a múltban a Deloitte összeállításaiban több olyan hazai társaság is felbukkant, amely mind a mai napig országos szinten is komoly tényezőnek számít.

A Szállás.hu vagy a legnagyobb magyar játék webáruház a JátékNet például az elmúlt nyolc évben többször is megfordult a top 500-ban.

Viszont az utóbbi időszakban a hazai technológiai szektorban mintha kezdenének elapadni a bombasztikus sikersztorik.

Amit mi sem mutat jobban, mint a Deloitte friss szakmai rangsora, melyben kifejezetten a leggyorsabban fejlődő kelet-közép-európai technológiai cégeket vették sorra. A legjobb ötven vállalat között mindössze egyetlen egy volt a magyar: a Dyntell.

A társaság természetesen büszke lehet az eredményére. A cég 1672 százalékos növekedést produkált négy év alatt, ezzel a növekedési ütemmel pedig a tíz legjobb közé is bekerültek. A vállalatirányítási rendszert is fejlesztő cég zsinórban a második éve szerepel a rangos összeállításban. A cégvezető Salga Péter elárulta:

Általánosságban elmondható, hogy a pandémia nyertesei közé tartozik az informatikai szektor, hiszen a vállalatok folyamatosan keresik az offline működést kiváltó és optimalizáló hatékony megoldásokat. Ugyanakkor az üzletiszoftver-piacon vegyesebb a kép, hiszen sok ügyfelünket megviselte a válság.

A Dyntell vállalatirányítási rendszerét Magyarországon egyébként már több mint 250 cég, üzleti intelligencia szoftvereit pedig mintegy 100 vállalati ügyfél választotta.

A 80 embert foglalkoztató vállalat egyre aktívabban van jelen Romániában is.

Miközben lehet örülni a Dyntell sikerének, sajnos közben érdemes észrevenni, hogy óriási lemaradásban vagyunk a környező országoktól. Az említett 50-es listába 25 cseh és 15 lengyel cég került be. A horvátokat 5, a szlovákokat 2 vállalat képviseli a rangsorban. Rajtunk kívül Koszovó, Litvánia, Lettország és Észtország mondhatja el magáról, hogy csak egy társasággal szerepelnek az összeállításban.

A 10 leggyorsabban fejlődő technológiai vállalkozás Közép-Európában (2020)

Helyezés Cégnév Ország Növekedés üteme (%)
1. Packhelp S.A. Lengyelország 9077
2. DoDo Csehország 8427
3. UlovDomov.cz Csehország 5535
4. FAVI Csehország 3389
5. EGZOTech Sp. z o.o. Lengyelország 2932
6. Electrocoin d.o.o. Horvátország 2617
7. Solution4Labs Lengyelország 2367
8. Zdrowegeny.pl Sp. z o.o. Lengyelország 1951
9. Tylko Lengyelország 1788
10. DYNTELL Magyarország Magyarország 1672
Forrás: Deloitte