Kirobbanó formában a magyar gazdaság – 6,5 százalékos növekedés a második negyedévben

Elemzések2022. aug. 17.HP

A várakozásokat felülmúlva 6,5 százalékkal nőtt a magyar gazdaság az idei második negyedévben. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. A kiskereskedelmi ágazat kirobbanó formában volt. A növekedés motorja az idén a rendkívül erős lakossági kereslet. Júniustól a gazdasági aktivitásban lassulás mérhető, azonban az erős első félévnek köszönhetően 5 százalék felett lehet az idei egész éves GDP növekedési ütem. A gazdasági teljesítményben a mélypont a téli hónapok tájékán jöhet el a nemzetközi energiaválság alakulásától függően.

A magyar gazdaság a várakozásokat meghaladva 2022 második negyedévében 6,5 százalékkal bővült a KSH előzetes adatai alapján. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján is 6,5 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások.

Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

A GDP volumenváltozása Forrás: KSH

Ágazatok

A második negyedévben kimagaslóan teljesített a kiskereskedelmi ágazat, illetve jó negyedévet zárt a magyar ipar is. Az építőipari termelés kismértékben bővült a második negyedévben átlagosan.

Egyes ágazatok havi teljesítményének változása, százalék

Egyes ágazatok havi teljesítményének változása, százalék

Forrás: KSH, növekedés.hu

Mi várható?

Az MNB adatai alapján a gazdasági aktivitás júniustól láthatóan mérséklődik.

A növekedés lassulása júliusban is folytatódott a jegybank heti gyakoriságú gazdasági aktivitást mérő adatai alapján.

Heti gazdasági aktivitási index

Heti gazdasági aktivitási index

Forrás: MNB

Az idei első negyedév során 8,2 százalékkal, a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a magyar GDP. A harmadik negyedévet pedig csupán mérsékelten érintette negatívan a kedvezőtlen nemzetközi környezet.

Várhatóan a negyedik negyedévben és a jövő év első negyedévében jöhet el a mélypont. A jövő év első három hónapjában a magas idei bázis is fékezni fogja majd a GDP számokat.

Egy esetlegesen gyengébb negyedik negyedév azonban még nem tudja az egész éves átlagot nagymértékben visszahúzni. Emiatt 2022 egészében átlagosan 5 százalék feletti lehet a gazdasági növekedés.

Lakossági fogyasztás és beruházások

A gazdasági növekedés motorja az idén a rendkívül erős lakossági fogyasztás, mely az idei év egészében megközelítőleg 8 százalékkal bővülhet az MNB előrejelzései alapján. Az erős fizetőképes kereslet jól látszik többek között a lendületesen bővülő kiskereskedelmi értékesítéseken.

A csúcson lévő foglalkoztatottság a kétszámjegyű átlagbéremelkedés és számos állami támogató intézkedés érdemben erősíti a családok jövedelmi helyzetét.

Emellett a beruházások is 4 százalék feletti értékkel bővülhetnek a júniusi jegybanki prognózisok szerint. A beruházások növekedését ugyanakkor az elkövetkezendő negyedévekben hűteni fogja az emelkedő kamatkörnyezet miatt mérséklődő hitelkereslet.

Növekedési tartalékok

Az elmúlt időszakban rekord mértékű működőtőke beáramlás és rendkívül magas beruházási aktivitás volt megfigyelhető Magyarországon. Ennek fényében jelentős új feldolgozóipari kapacitások, exportkapacitások jöttek létre.

Az ellátási láncok problémáinak oldódásával és a későbbiekben a külső kereslet erősödésével tovább növekedhet a magyar exportpiaci részesedés.

Ez egyben jelentős növekedési tartalékot is jelent, amely a folyó fizetési mérleg egyenlegére is jótékony hatást gyakorol.

Kockázatok

A GDP növekedésre a legnagyobb kockázatot a nemzetközi energiaválság alakulása jelenti. Egy esetleges nemzetközi gázhiány jelentős gazdasági károkat okozna.

Például a feldolgozóiparban érdemben vissza kellene fogni egy ilyen forgatókönyv során a termelést.

Hosszabb távon az uniós források beérkezésének üteme és mennyisége befolyásolja a magyar GDP növekedést.

A növekedés.hu által megkérdezett bankok becslései szerint az uniós források és a helyreállítási alapból befolyó támogatások évente átlagosan 1 százalékpontot adnak hozzá a magyar gazdaság növekedési üteméhez.