Taktikát váltottak az ukránok: mélyen a frontvonalak mögött támadják az oroszokat

Hírek2022. aug. 17.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 174-dik napján:

- Az ukránok újra lecsaptak arra a Krím-félszigetre, amely még 2014-ben került az oroszok kezére. Ezúttal a frontvonaltól körülbelül 200 kilométerre egy orosz lőszerraktárt és egy elektromos alállomást rázott meg több nagy erejű robbanás.

Moszkva szerint az akciókat szabotőrök követték el.

- A mostani krími támadásokhoz hasonló csapásokból több is lesz a következő két-három hónapban – mondta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója, Mikhajlo Podoljak. Az oroszok utánpótlási vonalait mélyen a megszállt területeken fogják támadni, ezzel pedig káoszt akarnak okozni az inváziós sereg soraiban.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.

- Az ukrajnai Lvivben fognak tárgyalni a gabonaexport-megállapodásról Törökország, az ENSZ és Ukrajna vezetői. A megbeszélésen az orosz irányítású zaporizzsjai atomerőmű helyzete is szóba fog kerülni. Az üzem körül az utóbbi napokban több lövöldözésre is sor került.

Félő, hogy a helyzet nukleáris katasztrófába is torkolhat.

- Az ukrán állami atomenergetikai vállalat az Energoatom weboldalát kedden orosz területről „példátlan” kibertámadás érte – mondták el a társaságnál. Az Energoatom működését az incidens nem zavarta meg.

- A szeparatista Donyecki Népköztársaság vezetője levelet írt Észak-Korea vezetőjének Kim Dzsongunnak. Denis Pusilin reméli, hogy az országaik között „egyformán előnyös kétoldalú együttműködés” fog létrejönni.

- Az Egyesült Királyság jelezte Moszkvának, hogy az egyik RC-135-ös felderítőgépük egy olyan útvonalon fog repülni, amely orosz területeket is érinteni fog. Az orosz védelmi minisztérium szándékos provokációnak tekinti az akciót.

A légierő parancsot kapott a behatolás megakadályozására.

- Az észt hatóságok elszállítottak egy szovjetkori T-34-es harckocsit, amely eddig egy második világháborús emlékművénél állt a határ menti Narva városban. A döntést Moszkva már korábban is ellenezte.

- A megemelkedett geopolitikai kockázatok miatt jelentősen növelik a védelmi kiadásaikat a NATO országok. Ez a trend pedig a katonai védelmi cégeknek kedvez, melyek árbevétele még tovább nőhet. A katonai vállalatokat tömörítő passzív befektetési alapokkal a kockázatvállaló befektetők nyerhetnek a hidegháborús állapotokon. Minderről elemzésünkben bővebben is írtunk.

- Finnország szeptember elsejétől az eddigieknél 90 százalékkal kevesebb turistavízumot fog kiadni az oroszoknak. Jelenleg az orosz turisták az országot az európai nyaralóhelyek kapujaként használják.

Finnország a balti államokhoz hasonlóan szeretné, ha az EU eltörölné az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, amely egyszerűbbé teszi az oroszok beutazását az Unióba.