Kisbolt vagy barkácsáruház - melyik az olcsóbb? 

Elemzések2023. márc. 8.Kovács Dániel

Kerítésjavítás vagy tetőjavítás, szobafestés - ha beköszönt a jóidő, ezernyi télen halogatott munkához látnánk hozzá. De meddig kúsztak fel a tavaly is brutális építőanyagárak? Utánajártunk, hogy áll az árverseny, kiskereskedésekben, vagy a nagy barkácsáruházakban hagyunk ott kevesebb pénzt. Netán most, hogy a forint hónapok óta erősödik, ismét érdemes lehet kiruccanni egy szomszédos országba bevásárolni?

Ha tavasz, akkor felújítás. Nagyobb munkák híján is biztosan időszerű egy kerítésléc vagy széldeszka csere, és ráfér már egy kiadós falfestés egyik-másik helyiségre. Idén, érthető módon az ember úgy vág bele a legkisebb munkába is, hogy előtte gondosan kiszámolja, meddig is ér az a bizonyos takaró, ameddig nyújtózkodhat.

Ugyanis a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is brutálisan nőttek az építőanyagárak,

2022-ben átlagosan 24,5 százalékos volt az építőipari infláció, 2021-hez viszonyítva éves szinten 28 százalékkal.

Noha ez kimondva nem is tűnik olyan veszélyesnek, mint mondjuk az 50 százalék fölötti élelmiszerinfláció, egyes termékekre lebontva egészen durva áremelkedést lehetett tapasztalni.

Már tavaly szeptemberben 5000 forint egy sziloplaszt, e körül adták a kis kiszerelésű  fugázót is, de szinte minden építőanyagról elmondhatjuk, hogy ősz elejére brutálisan felment az áruk, még egy kisebb felújítás is horribilis költséggel jár. Nem csoda, hogy aki mégis belevág, az árgus szemmel nézi, hol jut hozzá a legjobb áron a szükséges anyagokhoz, szerszámokhoz.

Míg 2020 előtt általában érvényesült az ökölszabály, és a nagy barkácsáruházak rendre jobb árat tudtak ajánlani, a koronavírus miatt fellépő logisztikai problémákat előbb megérezték, mint a kisboltok, így a drágulás is előbb megjelent a polcaikon. Majd rendezték soraikat, de jött a háború, és a mérleg egy kis időre ismét a kiskereskedők felé billent. Körbejártunk kicsi és nagy boltokat, megnéztünk online üzleteket, sőt szlovákiai áruházak kínálatát is átfutottuk, hogy eredményt hirdethessünk.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is brutálisan nőttek az építőanyagárak.

Hol vegyünk egy liter festéket? És huszat?

A legalapvetőbb tavaszi művelet a szobafestés, hiszen ha itt a jó idő, rendesen ki lehet szellőztetni a művelet után. Kevés az olyan kis helyiség, amit két-három rétegben ki lehetne festeni 5 liternél kevesebb alapanyaggal, ezért ennek a kiszerelésnek néztünk utána.

Egy vödör Héra Prémium matt falfesték ára a három nagy barkácsáruházban nagyjából egy szinten mozog, az Obi és a Praktiker 12 490, a Bauhaus 12 290-ért árulja.

A közepes méretű, de országos hálózattal rendelkező Witzingben ugyanez a termék 12 759 forintba kerül. Betértünk egy vidéki településen működő kis családi vállalkozáshoz is.

Az alig pár négyzetméter alapterületű festékboltban kéznél nem volt az általunk kiválasztott 5 literes festékből, de 14 500 forintért megrendelik. Ennyivel kerül többe, ha nem akarunk utazgatni érte, és nem azonnal akarunk belevágni a munkába.

Online üzletekben ezeknél jóval szerényebb árakat is találhatunk, a kiskunfélegyházi B&B Festékszaküzlet webshopjában például 11 647 forintért is elérhető. Persze itt csak a helyieknek éri meg vásárolni, és kiszállíttatni sem érdemes,

a kereskedés honlapján fellelhető információk alapján ezt a terméket 1790 forintért tudnánk kiszállíttatni, ezzel együtt pedig már 13 ezer forint fölött lenne a vödör festékünk. Ilyen árkülönbségek mellett tehát érdemesebb a hozzánk legközelebb eső boltot választani, már csak a magas benzinárak miatt is.

Ugyanez igaz a külföldi termékekre, noha Szlovákiában impozáns árakkal találkozhatunk, az építőanyagokat és lakberendezési termékeket forgalmazó Merkury Market kínálatában

egy 5 literes Primalex Plus beltéri falfesték 19,13 euró, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 7233 forintba kerül,

ezért el kellene utazni a helyszínre megvenni, így ha csak nincs amúgy is dolgunk Losoncon, vagy éppen Komáromban, akkor az üzemanyagköltségek miatt nem érdemes a külföldi vásárlást fontolgatni, leszámítva persze a határközeli településeket, esetleg nagyobb tételben jöhet még szóba, főleg ha más termékre is szükség van, amelyek szintén jelentősen olcsóbbak északi szomszédunkban.

Érdemes jobban szétnézni, ha tömítőanyagot keresünk, a fehér Soudal Akrilból 280 milliliter az Obiban 999 forintba kerül, míg kisebb webáruházakban már 690-ért is kapható, nagyobb mennyiségek esetében már a személyes átvétel, vagy a házhozszállítás is megérheti.

A háború kitörése után is igen magasra, 1200 dollár fölé ugrott a fa ára. Onnantól kezdve viszont lendületesen esni kezdett.

Jó hír is akad, ezek a termékek olcsóbbak lettek

Az elmúlt években fájdalmasan sokszor kellett arról írnunk, hogy a faanyagok ára az egekbe szökött. Először 2021-ben döntött csúcsokat a fűrészáru az amerikai tőzsdéken, de tavaly, a háború kitörése után is igen magasra, 1200 dollár fölé ugrott. Onnantól kezdve viszont lendületesen esni kezdett, cikkünk írásakor valamivel 413 dollár alatt áll, azaz egy év leforgása alatt harmadára esett vissza.

Ez pedig a hazai kereskedésekben is érződik, ma már nem tűnik a valóságtól elrugaszkodott ötletnek fakerítést, vagy fából ácsolt teraszt tervezni.

- A gyalult ára egyelőre marad, a gyalulatlannak holnap megint esik az ára - magyarázza a Witzing eladója, amikor deszkák után érdeklődünk.

A 15 centi széles, 4 méter 20 centis faanyagot gyalulva 3717 forintért kínálják nekünk, gyors fejszámolással nagyjából 880 körül alakul a folyómétere.

Szétnéztünk a barkácsáruházak és kisebb tüzepek kínálatában is, hasonló termékek különböző méretben és kivitelben elérhetőek, de mindenhol nagyjából ekörül mozognak az árak. A deszka viszont nem az az építőanyag, amit csak úgy bedob az ember a csomagtartóba és hazavisz, ehhez kiszállítást kell igénybe venni, vagy fuvarost fogadni, így számolni kell a szállítási költségekkel is, érdemes tehát a faanyagot minél kevesebbet utaztatni, és a lehető legközelebb beszerezni, hiszen ezzel lehet a legnagyobbat spórolni.

A fához be kell még szerezni a megfelelő festéket is, mi egy magasfényű Trinát zománcfestéket választottunk, amivel a fém és fafelületek is festhetők. A Witzingben ebből 5899 forintért lehet megvenni a literes kiszerelést. A multinacionális barkácsáruházak ennél lehúzósabban áraznak, az Obiban 6199, a Praktikerben 6599 forintért kínálják a literes zománcfestéket. Érdekesség, hogy e termék esetében a kis családi vállalkozás kínálja a legjobb árat, itt 5350 forintért vehetjük meg.