Kivételes befektetési lehetőség Olaszországban – kicsit másképp

Elemzések2020. aug. 13.Harsányi Péter

Big short olasz módra. Az olasz kötvénypiacon óriási lufi alakult ki az elmúlt időszakban. A 10 éves kötvényhozamok 1 százalék alá süllyedtek. Olaszország GDP arányos államadóssága ezzel szemben 159 százalékra emelkedhet az idén. Néhány éven belül akár egy újabb gazdasági vagy politikai válság akár az infláció nem várt megugrása miatt újra elszállhatnak az olasz kötvényhozamok. Sokat kereshet az a befektető, aki jó időzítéssel az olasz állam ellen fogad.

Növekvő terhek

A Reuters információi alapján az olasz kormány az idei évben 155-159 százalékra várja a GDP arányos bruttó államadósságot.

Ez a folyó évi költségvetési hiány elszállására és a gazdaság drasztikus visszaesésére vezethető vissza. Az Európai Bizottság szerint az olasz GDP idén 9,5 százalékkal zsugorodhat. Ez a forgatókönyv azonban nem számol a vírus esetleges második hullámával. A nemrég közzétett -17,3 százalékos második negyedéves GDP visszaesés fényében másfelől meglehetősen optimistának tűnik a fenti az előrejelzés.

Borús kilátások

A válság hatására Olaszországban egy jelentős elbocsátási hullám söpör végig, amivel párhuzamosan meggyengült a fizetőképes kereslet. Sok vállalkozás csődbe mehet, miután az olasz kormány válságkezelő intézkedési csak rövidtávon jelentenek részmegoldást. A deficit idén 10 százalékra ugorhat, ezért túl nagy költségvetési mozgástér már nincs további erőteljes támogató intézkedésekre.

A turizmus szerepe is meglehetősen nagy a mediterrán országban. A turisztikai ágazat súlya meghaladja az olasz GDP 13 százalékát. A nemzetközi turizmus drasztikus és tartós visszaesésével pedig e szegmens rendkívül nehéz helyzetbe került.

A felsorolt tényezők miatt a gazdasági kilábalás lassú és fokozatos lesz. Nehéz lesz tehát kinőni vagy „elinflálni” az óriási államadósságot. Ráadásul elég egy újabb nem várt válság és teljesen fenntarthatatlan szintekre kerülhetnek Olaszország adósságmutatói.

A jelenlegi nehéz gazdasági környezetben pedig igencsak nehéz lenne olyan strukturális reformokat véghezvinnie a mindenkori kormánynak, melyek a hiány lefaragását céloznák. A politikai bizonytalanság ráadásul hatalmas a déli államban, egyetlen politikai erőnek sincs akkora többsége, hogy felvállaljon egy komolyabb megszorító csomagot.

Nem reális

A fenti folyamatok ellenére 1 százalék alá süllyedt az olasz 10 éves kötvényhozam, amely egyben gyakorlatilag történelmi mélypontnak is megfelel.

A piaci szereplők nem hajlandók észrevenni az óriási kockázatokat. Mindez az Európai Központi Bank (EKB) 1350 milliárd eurós pandémiás eszközvásárlási programjára vezethető vissza. Olaszország túl nagy ahhoz, hogy hagyják bedőlni, ezért az EKB belépett a piacra és nagymennyiségben olasz állampapírokat vásárolt.

Ennek hatására egyre nagyobb lesz az EKB „befolyása” Róma felett. A végtelenségig azonban nem finanszírozhatja az Európai Központi Bank Olaszországot, főleg úgy nem, hogy jelentősen eltért a jegybank az országonként alkalmazandó tőkekulcsoktól. Vagyis sokkal több olasz kötvényt vásárol az EKB, mint lehetne.

"Big short"

A múltban már többször láthattuk, hogy gyakorlatilag egy pillanat alatt fel tudott szaladni 3-4 százalékra a 10 éves olasz kötvényhozam, melyen sokat kerestek a lehetőséget előre meglátó befektetők.

Olasz 10 éves kötvényhozam múltbeli alakulása, százalék

Forrás: Investing.com

A 10 éves olasz kötvények határidős eladásán keresztül egy százalékpontos hozamemelkedésnél megközelítőleg 9 százalékos árfolyamnyereség realizálható, figyelembe véve a 10 éves állampapírok 9 körüli módosított átlagidejét.

Ha tehát 1-2 éves időtávon belül 4 százalékra emelkedne az olasz 10 éves hozam, abban az esetben hozzávetőlegesen 27 százalékos hozamot érhet el az, aki most az olasz állam ellen fogad. Levonva természetesen a határidős ügyletek tartási és esetleges újranyitási költségeit. Ha pedig még extrémebb mélységekbe süllyednének a 10 éves olasz kötvényhozamok, abban az esetben újabb határidős eladási pozíciók felvételével egy igencsak vonzó hosszú távú befektetési lehetőség nyílna meg.

Az ilyen jellegű ügyletek erősen a spekulatív kategóriába tartoznak, így esetükben a felmerülő kockázatok is magasabbak. Bár vélhetően nulla százalékon mégsem fogja finanszírozni magát Olaszország.