Komoly potenciál van az OTP részvényekben

Elemzések2020. máj. 15.Harsányi Péter

Az OTP részvények árfolyama majdnem lefeleződött a koronavírus-járvány kirobbanása óta. A hazai lakossági és a vállalati hitelállomány ugyanakkor hatalmas növekedési tartalékokat rejt, amely hosszú távon jelentős eredménynövekedéssel járhat. Az árfolyam/könyv szerinti érték mutató 1 közelébe esett, amely rendkívül alacsony éréknek számít. A befektetők jó eséllyel túlreagálhatták a koronavírus miatt felmerülő károkat és kockázatokat.

Hatalmas növekedési tartalékok

Magyarországon a magánszektor hitelállománya a GDP arányában rendkívül alacsony, mindössze 32 százalék. Összehasonlításképpen a többi visegrádi országban 50-60 százalék közötti ez az érték, míg az Európai Unió átlaga 85 százalék.

A visegrádi országok átlaga kétszer, az Európai Unió átlaga közel háromszor meghaladja a magyar szintet. Hatalmas növekedési tartalékok vannak tehát a hazai hitelpiacon. Egyáltalán nem beszélhetünk túlzott mértékű eladósodottságról. Emiatt a hazai bankszektor nemzetközi befektetői szemmel is vonzó lehet.

Még a koronavírus járvány kirobbanása előtti időszakban az MNB is célul tűzte ki a magánszektor hitelállományának megduplázását a következő 10 évben. Hazánk pénzügyi fejlettsége ugyanis nem indokol ennyire alacsony hitelállományt. A gazdaság újraindulásával párhuzamosan ismét feléledhet a háztartások és a vállalkozások hitelfelvételi aktivitása. Ezt mellesleg az alacsony kamatkörnyezet is támogatja.

Növekvő kamatbevételek

A hitelállomány várható nagymértékű növekedése az OTP Bank kamat- és díjbevételeinek számottevő növekedését vonja majd maga után, ami a bankcsoport profitabilitását is jelentősen növelné. Az OTP ráadásul piacvezető pozícióban van, amely egyben méret- és költséghatékonyságbeli előnyöket is jelent.

Az OTP Csoport nettó hitel/betét mutatójának 80 százalékos szintje alacsonynak mondható, azaz nem korlátozza a betétállomány a hitelezés felfutását.

Stabil tőkehelyzet

A bankcsoport tőkehelyzete erős. A tőkemegfelelési mutató 2020 első negyedévében 16,2 százalékon állt, mely meglehetősen magas értéknek számít.

A devizahitelek korábbi kivezetésének köszönhetőn a lakosság védve van a forint gyengülésével szemben. Az elmúlt időszakban ráadásul fix kamatozású forint jelzáloghiteleket vett fel a lakosság szigorú jövedelmi korlátok mellett. Mindez hozzájárul a hitelportfólió minőségének javulásához.

Az év végéig életben lévő törlesztési moratórium segítségével pedig számos bajba jutott adós átvészelheti a jelenlegi nehéz időszakot és ezáltal várhatóan csak jóval kisebb mértékben emelkedhet meg a nem-teljesítő hitelállomány Magyarországon.

Már beárazhatták a rossz híreket

A járványhelyzet hatására átmenetileg lecsökkennek a kamat- és díjbevételek, illetve megnőnek a kockázati költségek. A korábban bejelentett bankadó pedig enyhe negatív hatást fejt ki a profitszámokra. A tartósan alacsony kamatkörnyezet a bankcsoport kamatmarzsának további szűkülését okozza, mely az első negyedévben 3,87 százalékra süllyedt.

A céltartalékképzések hatására a kockázati költségek 91 milliárd forint felé nőttek az első negyedév végére, aminek hatására 4 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az OTP. A tavalyi negyedik negyedévben ugyanakkor még 100 milliárd forint feletti volt a nyereség. A saját tőke arányos nyereség így az első negyedévre -0,7 százalékra esett az előző negyedévben látott 18,2 százalékról.

A jelenlegi rendkívül nyomott részvényárfolyamokba nagy valószínűséggel már beárazhatták a befektetők a legnegatívabb forgatókönyveket is. Közel két hónap alatt az OTP részvények árfolyama majdnem lefeleződött. Míg 2020 februárárjában 15600 forint felett is kereskedtek a részvényekkel, addig április végére 8000 forint közelébe süllyedtek a papírok.

A több mint 7000 forintos árfolyamesés a jócskán meghaladhatja a koronavírus járvány által okozott károkat, ezért a jelenlegi árfolyamszintek nem indokoltak.

Az OTP árfolyam/könyv szerinti érték (P/BV) mutatója 1 közelébe süllyedt, mely historikusan rendkívül alacsonynak számít. Egy év alatt közel 40 százalékkal esett a mutató. Ilyen árszinteken meglehetősen komoly hosszú távú emelkedési potenciállal rendelkeznek a részvények.

Árulkodó jelek

Az OTP részvények alulértékeltségét és növekvő vonzerejét jól mutatja, hogy az OTP Bank is és a Csányi Sándorhoz köthető befektetési alap is vásárolt az OTP saját részvényeiből.

Mit mutat az árfolyam?

Nagyságrendileg 7000 forintot zuhantak a februári csúcstól a bankrészvények. Azóta egy konszolidációs időszak következett, az árfolyam elkezdett szépen lassan emelkedni. Jelenleg 9000 forint körül navigálnak az OTP papírok.

OTP részvényárfolyam alakulása (árfolyam és forgalom)

Forrás: BÉT

Felülteljesítő

A régiós bankpapírokhoz képest is felülteljesítő az OTP, mely az alábbi ábrán is jól látható.

Forrás: OTP

Erős hazai fundamentumok

Magyarország külső sérülékenysége rengeteget javult az elmúlt években. A GDP arányos bruttó államadósság és annak devizaarányának süllyedése, a nettó külső adósság leépülése, a bankszektor erős tőkehelyzete, a kiegyensúlyozott költségvetés és fizetési mérleg jelentősen javítják hazánk pénzügyi védettségét. Ez a csődkockázatot mérő CDS felárakban is tükröződik, melyek mindössze is 0,8 százalékpont körül tartózkodnak.

Az alacsonyabb makrogazdasági kockázatok jellemzően növelik a bankszektor vonzerejét.

Jó hitelminősítés

Az OTP Bank hitelminősítése is kiegyensúlyozott összképet sugall. Az alábbi táblázat a nagyobb nemzetközi hitelminősítő intézetek osztályzatait foglalja össze az OTP Bank vonatkozásában.

Forrás: OTP