Közel kétszer annyit lehet keresni Budapesten, mint Kelet-Magyarországon

Elemzések2020. nov. 3.HP

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki. A legkedvezőbb foglalkoztatottsági adatok továbbra is Budapesten láthatók, míg a legalacsonyabb foglalkoztatottsági rátát Baranya megyében mérték az idei második negyedévben. A legjelentősebb visszaesés pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ahol a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent éves alapon. A KSH munkatársaival beszélgettünk.

Keresetek

2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, melyek elérték az 512 000 forintot. A legalacsonyabb bruttó, 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt.

Budapest kereseti előnye a többi területhez képest is kiemelkedő. Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint).

A KSH szerint a területi különbségekre jelentős hatással van az eltérő foglalkoztatási struktúra, az alkalmazásban állók ágazatok és foglalkozások szerinti összetétele, valamint a közfoglalkoztatás eltérő súlya.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Főváros

A KSH adatai alapján Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás területet fizetett. A második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. Az idei első félévben a legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

A fővárosi nettó átlagkereset - a közfoglalkoztatottak nélkül - 329 ezer forint volt 2020 első félévében.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Főváros – szellemi foglalkozásúak

Változatlanul megéri tanulni. A budapesti szellemi foglalkoztatásúak bére számos ágazat esetében érezhetően magasabb. A legnagyobb különbségek a feldolgozóiparban láthatók a képzettebbek javára.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki az idei első félévben. Ez nagyságrendileg 20 százalékkal magasabb, mint a teljes budapesti átlag.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Munkaerő-piac

A munkaerő-piaci változások mentén továbbra is az észak-keleti, illetve a dél-dunántúli megyék vannak kedvezőtlenebb helyzetben, miközben a központi régiók, illetve a közép- és nyugat-dunántúli megyék foglalkoztatottsága kedvezőbb.

A foglalkoztatási ráta, a 15–64 évesek körében, 2020 második negyedévében Budapesten volt a legmagasabb, 73,5 százalék és Baranya megyében a legalacsonyabb 62,1 százalék.

Éves alapon a legjelentősebb negatív változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ahol a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent a KSH adatai alapján. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében 5,7 százalékponttal növekedni tudott.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája megyék szerint, 2020. II. negyedév

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

 A gazdaság újraindulása, a korlátozó intézkedések feloldása és a nyári belföldi turizmus felpörgése országos szinten pozitívan hatott a foglalkoztatottságra, melyet az alábbi ábra is szemléltet.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája megyék szerint, 2020. június–augusztus

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal