Gyülekeznek a fekete felhők a mai amerikai választás körül

Elemzések2020. nov. 3.D.J.

Még az is lehet, hogy a bíróság kell majd eldöntse, hogy ki lesz a következő elnök.

Az Egyesült Államok ma választ. Hamarosan eldőlhet, hogy Joe Biden vagy Donald Trump lesz a következő amerikai elnök. Bár az első korai eredmények magyar idő szerint majd csak éjféltájban fognak befutni, sok elemző már most amiatt aggódik, hogy az eredmény-hirdetés nem lesz minden problémától mentes. Az USA választási rendszere normál körülmények között is roppant bonyolult.

Hisz az elektori rendszer miatt előfordulhat, hogy az nyer, aki országos szinten kevesebb szavazatot kap.

A tengerentúlon az első számú vezetőt ugyanis nem közvetlenül választják. Az állampolgárok csak arról dönthetnek, hogy az állam, ahol élnek ki mellett tegye le a voksát. A következő elnökről az 50 állam együtt dönt méghozzá, úgy hogy minden államnak van egy adott szavazati száma. A legnépesebb Kaliforniának például 55, míg a félmilliós Wyomingnak csak három.

A választást idén tovább bonyolítja a járványhelyzet.

A pandémia miatt ugyanis tömegek szavaznak levélben, ami különféle problémákat szül. Négy éve, amikor a választók bő 20 százaléka használta a leveles szavazást, a feladott voksok közül mintegy 300 ezret érvénytelennek minősítettek. Az ok többnyire vagy az aláírás elmaradása volt, vagy az hogy a levél nem érkezett meg időben. Most a COVID-19 miatt sejthetően sokkal többen fognak távolról szavazni, ami oda vezethet, hogy az érvénytelen voksok száma akár az egy milliót is megközelítheti.

Ehhez tudni kell, hogy a leveles szavazást jellemzően a Biden pártiak kedvelik. Egy korábbi felmérés szerint a demokrata-szimpatizánsoknak a 69 százaléka élne szívesen ezzel az opcióval, míg a Trumpot pártolók körében ez az arány 19 százalék volt.

Emiatt a leveles választás megítélése merőben más a két vezető pártnál.

A demokraták szeretnék elérni, hogy minél több feladott voksot számítsanak be, a republikánusok viszont pont az ellenkezőjét akarják. Ha a kulcs államokban szoros lesz a verseny, akkor ez komoly jogi csatározásokhoz vezethet.

Nem ez lenne az első amerikai választás, amelynél a bíróságé az utolsó szó. Húsz éve, amikor George W. Bush és Al Gore volt a két vezető jelölt, végül azon múlt minden, hogy ki tud Floridában győzni. Mindössze pár száz vokson múlt, hogy a délkeleti államban a republikánusok nyertek. Al Gore viszont nem fogadta el a győzelmüket. A második kézi szavazatszámlálást azonban a szövetségi legfelsőbb bíróság december közepén, vagyis jó egy hónappal a választás napja után lefújta, így 2000-ben Bush győzött.

De a mai nap után más bonyodalmak is felléphetnek.

Az egyiket egy elemzőcég, a Hawkfish, amely a demokratákat támogatja csak úgy hívja, hogy a „vörös délibáb”. Az adataik alapján előfordulhat, hogy a választás estéjén az eredmények alapján úgy tűnik, hogy Trump erősen szerepelt, ám ahogy elkezdik összeszámolni az összes szavazatot egy vagy több nappal később kiderül, hogy mindez csak a látszat volt és valójában Biden aratott győzelmet. Egy ilyen verzió főleg akkor valósulhat meg, ha a demokrata-szimpatizánsok körében tömegek lesznek, akik viszonylag későn adják le a leveles voksukat. Ugyanis vannak államok, ahol a választás napjáig feladott szavazatokat akkor is beszámolják, ha azok csak napokkal később érkeznek be.

A legnagyobb félelem most az, hogy a vesztes fél nem fogja elfogadni a végeredményt, amely politikai és gazdasági fronton is rengeteg bizonytalanságot szülne.