Kubai módszerekkel menthető: 1957 Opel Olympia Rekord + VIDEÓ

Elemzések2021. szept. 4.Tarsoly Bálint

Ez az Opel ajándékozás útján, 1957-ben került Magyarországra, s azóta is napi használatban van. Az Opel az 1930-as években mutatta be az Olympiát, ami egészen 1970-ig szerepelt az NSZK-s gyártó palettáján.

Legutóbbi veterán autókról szóló írásainkban a szocialista blokk gyártmányairól írtunk. Ezek közül eddig egy gyári állapotúnál is szebb Wartburg 1000-ről, egy Trabant limuzinról, illetve egy M21-es Volgáról esett szó.

Helytelen lenne azt feltételeznünk, hogy az 1990-es évek előtt nyugati autók nem járták a magyar utakat. Nyugat-európai modellek igen is szerepeltek az ország autóparkjában, mi több, az 1960-as évek folyamán a MERKÚR több nyugati típust is importált, mivel nem volt elég keleti autó, amit el tudott volna adni. Természetesen megfelelő (külföldi) kapcsolatrendszerrel magánszemélyek is hozzájuthattak NSZK-s, olasz és francia autókhoz, melyek egyik legjobb példája a cikkben szereplő 1957-es Opel Olympia, ami a mai napig napi használatban van.

Az Opel Olympia története

Az Opel az 1930-as években mutatta be az Olympiát, ami egészen 1970-ig szerepelt az NSZK-s gyártó palettáján. Mivel a cég az amerikai General Motors-konszern tulajdonában állt, így a járművek formaterve sokkal inkább hasonlított a tengerentúli, mintsem az európai autókéhoz.

Kép: 1957 Opel Olympia Rekord / Klasszik Kasztni

További érdekesség, hogy az ’50-es évekbeli amerikai trendeknek megfelelően az Opel is egymodelléves formatervekkel dolgozott, ami azt jelentette, hogy a gyártó modelljei minden szeptemberben ráncfelvarráson estek át.

Ennek lényege, hogy pár év alatt már annyit változott az autók vonalvezetése, hogy egy három-négy éves autó elavultnak tűnt, ami arra késztette a vásárlókat, hogy személyautóikat idő előtt cseréljék le.

Annak ellenére, hogy a tervezett elavulás e formája Amerikában sikernek bizonyult, nem volt különösebb hatással az európai piacra. Vegyük figyelembe, hogy egy alacsony árkategóriás modell esetén felesleges is volt, a klasszikus Volkswagen Bogarat például érdemleges ráncfelvarrások nélkül több mint 60 éven át gyártották.

1957 Opel Olympia Rekord

Az 1950-es évek folyamán az Olympia az Opel legmegfizethetőbb modellje volt, ami a fentebb említett Volkswagen Bogár vetélytársaként szerepelt a piacon. Bár az Olympia erőteljesebb és tágasabb volt, ráadásul nagyobb csomagtérrel is rendelkezett, eladásaiban nem tudta túlszárnyalni az ikonikus német kisautót.

Az 1957-es gyártási évben az Olympiákat két felszereltségi szinttel lehetett rendelni.

A „Rekord” a jobban felszerelt változatok jelölése volt, ami a hagyományos értelemben vett „DeLuxe” jelzőt helyettesítette. Ezeket a jobban felszerelt modelleket gazdagabb krómdíszítéssel, szivargyújtóval és a műszerfalba szerelt analóg órával látták el. Ez utóbbiakat nyolcnaponta kellett feltekerni.

Az amerikai behatás az autó több pontján is megfigyelhető. A kasztni összességében az ’53 körül forgalmazott Chevrolet-ek megjelenésére emlékeztet, illetve az USA-ban akkoriban népszerű kétajtós „tudor” limuzin kivitelben, uszonyokkal szerelték.

A cikkben bemutatott példány egy 1500 köbcentis, benzines, soros 4 hengeres erőforrást kapott, ami 45 lóerő leadását tette lehetővé. Akárcsak a design tekintetében, a német tervezők a motor fejlesztése során is az amerikai modelleket másolták. A motort a Chevrolet Blue Flame 6, soros 6 hengeres motorjából fejlesztették ki: Kis túlzással elmondhatjuk, hogy a hat hengerből kettőt levágtak, és kész is volt az új, gazdaságos erőforrás.

Ha közelebbről is megnézné ezt a különleges német családi kisautót, nézze meg a Klasszik Kasztni róla készült videóját:

Kubai módszerekkel életben tartható

A videóinterjúban az autó tulajdonosa, Ackermann Balázs elmondta, hogy a dokumentáció szerint az autó újkorában, 1957-ben ajándékozás útján érkezett az országba. Ez természetesen csak a vásárlás hivatalos megnevezése volt, a nyugati rokonok, mint ajándék küldték el a járművet, majd az új tulajdonos valamilyen módon eljuttatta hozzájuk a gépkocsi árát.

Mivel egy nyugati autóról beszélünk, már önmagában birtoklása is hatalmas státuszértékkel bírt. Rendszerint módosabb magánszemélyeknek, körzeti orvosoknak, mérnököknek, művészeknek voltak nyugati autói.

Kép: 1957 Opel Olympia Rekord / Klasszik Kasztni

Balázs hozzátette, hogy az autó üzemben tartása akkoriban kihívásnak számított, mivel a KGST-ben vagy nem lehetett a nyugati autókhoz alkatrészeket kapni, vagy azokat egyénileg kellett legyártani:

(…) a kreatív magyar mindig feltalálta magát. Vagy átalakították, vagy legyártották az alkatrészeket. (…) amennyi Moszkvics, Lada, Trabant, Wartburg alkatrészt ebből kipakoltam az évek során, abból még akad benne persze jó pár apróság, annyiból már egy konkrét másik autót össze lehetett volna rakni. De valahol ez a különlegessége, hogy életben tartani. Kicsit ilyen kubai módszerekkel, de életben tartani, minél inkább az eredetire hajazó állapotban.

A helyzet azóta sem változott, Balázs az autóhoz már számos alkatrészt saját kezűleg gyártott le. Bár a legtöbb veterán jármű esetén a szükséges kiegészítőket az internetről könnyen be lehet szerelni, az ’57-es Olympiák esetén ez nem olyan egyszerű, hiszen kevés maradt fent, ráadásul alkatrészeit is csak az 1957-es évben szerelt modelleken használták.

Veterán, de patinás!

A köznyelvben a 30 éves vagy idősebb járműveket leggyakrabban oldtimerként emlegetjük, ám a harmadik X betöltése jogilag még csak „veterán korú” járművet jelent. Ahhoz, hogy egy autó hivatalosan, rendszám szerint is OT minősítést kaphasson, át kell mennie egy műszaki és egy muzeális minősítést igazoló vizsgán.

Kép: 1957 Opel Olympia Rekord / Klasszik Kasztni

Sajnos a jelenlegi szabályrendszer szerint csak azok a járművek kaphatnak „OT”-s rendszámot, amiket korhűen, gyári állapotúra újítottak fel. Ez az Olympia Rekord a „fellelt állapotú”, patinás klasszikusok táborát bővíti, ami kizárja az oldtimer-minősítés lehetőségét. Személy szerint nem értek egyet ezzel a szabályozással, szerintem felesleges tönkretenni egy szépen megöregedett autó patináját, csak azért, hogy papíron is veterán lehessen.

Elemér, Opel a családban

Elmondása szerint Balázs éveken át keresgélt az eladó ’57-es Olympiák között, míg rátalált erre a példányra. A fentebb említett okok miatt Ő sem szeretné OT vizsgáztatni, így a jövőben is jelenlegi rendszámával fogja az utakat róni. Az autó beceneve is innen ered: „LMR”, vagyis Elemér.

Hozzátette, hogy a vásárlást követően az autót egy barátjának mutatta meg elsőként, aki egy elhízott kisfiúként aposztrofálta. A jelző azóta is rajta maradt, a tulajdonos a videóban így nyilatkozott:

Van több veterán autóm, azt hiszem, hogy ő az, akit a legjobban szeretnek. A leginkább megmozgatja az emberek fantáziáját, egy nagyon kedves jelenség. Mi a családban csak egy dagi kisfiúként aposztrofáljuk folyamatosan, aki éppen meglátta a sütistálat.

Ha részletesebben is érdeklik az Olympia Rekordok jellegzetessége, vagy Balázs és Elemér történeteit hallgatná meg, nézze meg az alábbi videót!