Kutyát venne házőrzőnek? - Ezt a cikket olvassa el előtte

Elemzések2021. jún. 6.Haiman Éva

Sok olyan kutyafajta van, amelyiket emberek, haszonállatok vagy terület őrzésére tenyésztettek ki. A megfelelő egyed kiválasztása mellett engedelmességi és őrző-védő tanfolyamot is érdemes elvégeznie a kutyájával annak, aki biztos kézben akarja tartani a négylábúját, és nem eleve képzett ebet vásárolna több százezer forintért.

Kemény kutya kemény helyre kell – állítja Balaskó Norbert szakíró, a Kutyafajta-kalauz.hu tulajdonos-szerkesztője. Mint mondja, akik tapasztalat és szakértelem nélkül, csak a biztonságuk vélt garanciájaként tartanának ilyen karakterű ebet, sokkal nagyobb veszélynek teszik ki magukat, mint gondolják.

Balaskó Norbert szerint nagyon fontos tisztázni, hogy a házi kedvencek ritkán alkalmasak testőrnek, a személyvédelemre képzett négylábúak pedig nem ölebek. Ezért alapvetően fontos, hogy mindenki, aki kutyát szeretne, pontosan tudja, mik az elvárásai.

A problémamentes kutyatartáshoz fontos még a körültekintő, lehetőség szerint minden szempontra kiterjedő fajtaválasztás, és az adott fajtához, korhoz, egyedhez illő alapnevelés, valamint a fajtának megfelelő mozgás- és feladatigény kielégítése. Az élet számtalan esetben bizonyította, hogy ennek hiánya, elmaradása óhatatlanul a gazda és kutyája, illetve közvetlen környezetük közti súrlódáshoz vezet – magyarázza a szakíró.

A magasabb szintű őrző-védő feladatokra alkalmazott kutyánál alapvető elvárás, hogy kézben tartható, irányítható legyen, ezért az őrző-védő kiképzést engedelmességi alapozás előzi meg, amelynek során kondicionálják a kutya irányíthatóságát, alkalmassá és hajlandóvá teszik arra, hogy az ember utasításait végrehajtsa.

Egy magasan képzett, kontrollálható, körültekintéssel és kellő felelősséggel tartott kutya esetében minimális az esélye annak, hogy veszélyt jelentsen szűkebb, vagy tágabb környezetére.

Maga a kiképzés jelentős szellemi, fizikai, mentális megterhelést jelent az állatok számára, ezért csak egészséges, erős fizikumú, bátor, magabiztos, stabil és kiegyensúlyozott idegrendszerrel  rendelkező ebek alkalmasak őrzésre-védelemre.

A kísérő-védő feladatot ellátó szolgálati járőrkutyák, amelyeknek a gazda testi épségének védelme, az őt érő támadás megelőzése, szükség esetén elhárítása a feladata, kis túlzással kibiztosított fegyver ezért is alapvetően a rendőrség, a katonaság, a határőrség „alkalmazza őket”.

Az őrző-védő kiképzés „civilek” számára is hozzáférhető a kutyaiskolákban, őrző-védő sport formájában. A sportcélú kiképzés a kutya más ösztönkészleteire alapoz, de az ilyen kutyák is magas elvárásokat támasztanak gazdájukkal szemben: rendszeresen fizikai, szellemi kihívások elé kell állítani őket annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak. Egy erős felépítésű, karakán kiállású, lendületes sportkutya kézben tartásához egyúttal kellő tapasztalat és határozottság is kell – hangsúlyozza Balaskó Norbert, aki maga is végzett kutyakiképző.

A világhálón hobbisportra vagy őrkutyának ajánlott, de a hirdető szerint családi kutyának is alkalmas németjuhász szuka már 65 ezerért is kapható, de kifejezetten őrző-védő munkára képzett német juhászt is kínálnak 155 ezerért a világhálón. Kicsit alaposabban kutakodás után ennél borsosabb áron, akár 2-3 ezer euróért is találunk eladó képzett négylábúakat.

Balaskó Norbert ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy kutyát nem a saját gazdája, hanem egy szakavatott személy képezi ki, a gazdát is meg kell tanítani a „kész” kutya irányítására, ami nem is minden esetben teljesen sikeres.

A kutya élőlény, nem programozható számítógép, amin csak „futtatni kell” a betöltött szoftvert. Ha a kutya kapcsolata nem megfelelő a gazdájával, nem tiszteli, ha a gazdának nincs meg a tekintélye és tudása egy képzett kutya kezelésére, az efféle próbálkozások kimenetele meglehetősen kétesélyes.

Még mindig sokan vásárolnak kutyát házőrzésre. Ha csak a jelzés a cél, arra nagy általánosságban szinte minden kutyafajta, vagy keverék kutya alkalmas lehet, hiszen a legtöbbjük hangos ugatással jelzi az idegent, ami sok esetben bőségesen elegendő - mondja a szakíró. Ezt a feladatot majdnem minden kutya ösztönösen képes ellátni, de nyilván komolyabb visszatartó ereje van egy mély hangon bömbölő közép-ázsiai juhásznak, mint egy fejhangon visító pulinak.

A házőrzés, vagy akár egy-egy terület, telep, tanya önálló őrzése-védelme leginkább a nagytermetű nyájvédő pásztorkutyák számára testhezálló feladat, amelyek ősidőktől fogva ebben a szerepben tevékenykedtek. Önállóak, munkájuk során nem, vagy kevésbé igénylik gazdájuk irányítását. Azok számára, akik nem várnak el többet a kutyájuktól, ezek a fajták tökéletes választást jelentenek, cserébe csak szeretet és megbecsülést várnak el.

Kuvasz: a legjobb magyar őrkutyafajtának tartják. Nem csak házak, de nyájak, tanyák őrzésére is kiválóan alkalmas. Évezredek óta áll a pásztorok szolgálatában, és a határon túl is elismert védelmező. 
Komondor: ez a szintén hazai eredetű kutyafajta hatalmas termete és különleges megjelenése mellett határozott fellépésével segít az illetékteleneket távol tartani. Rendkívül bátor, éber és megfontolt kutya. Egy komondor előtt semmi sem marad észrevétlenül.
Közép-ázsiai juhászkutya: a kaukázusihoz hasonlító, de rövidebb szőrzetű, vele azonos feladatot ellátó fajta. Félelmet nem ismerő, idegenekkel szemben elutasító. Méretéhez képest meglepően könnyed és mozgékony.

A pásztorkutyák mellett a legtöbb őrző-védő fajta is alkalmas házőrző szerepre is, de csak akkor, ha nem ez az egyetlen nekik szánt feladat, illetve egyéb fizikai és pszichés szükségleteiket is kielégíti. Természetüknél fogva a gazdájukhoz és annak családjához nagyon erősen kötődnek. Igénylik a rendszeres és napi kapcsolatot, rosszul viselik az elhanyagoltságot. Ezt valóban komolyan kell venni, ugyanis e nélkül ezek a fajták frusztrálttá, ebből fakadóan akár veszélyessé is válhatnak, mivel eredeti feladatkörük és képességeik révén többre hivatottak egyszerű házőrzésnél.

Németjuhász kutya: egy rendkívül intelligens, éber és bátor „mindenes” munkakutya, nem hiába ennyire népszerű az egész világon akár családi kedvencként, akár szolgálati kutyaként. Igényli a változatos feladatokat.
Dobermann: rendkívül attraktív karakteres fajta, nem alaptalanul tartják a klasszikus őrző-védő munkakutyák egyik legjobbjának. Családjához rendkívül érzékenyen kötődő, idegenekkel inkább bizalmatlan. Egy igazi őrszem, mindent észrevesz, nem ismer félelmet, emellett temperamentumos, nagy mozgásigényű és bizony ugatós fajta. Rövid szőrzete miatt a hideget rosszabbul viseli.
Rottweiler: rettenthetetlen, magabiztos őrző-védő, ám robusztus megjelenése érzékeny belsőt takar. Családjához ragaszkodó és hűséges, de az illetéktelenekkel szemben bizalmatlan és félelmet nem ismerő.
Óriás schnauzer: ez a karakteres kutyafajta igen energikus, robbanékony és szívós, ugyanakkor kiegyensúlyozott , nagyszerű őrző-védő munkakutya, amelyikkel azonban foglalkozni kell. Konrad Lorenz az általa ismert legintelligensebb fajtának nevezte, amelyik ugyanakkor nem megfelelő nevelés mellett nagyon konok is tud lenni.

Moszkvai őrkutya: mint neve is mutatja, egy igazi védelmező. Talán az egyik legbátrabb, legjobb őrző-védő négylábú. Határozott, erőskezű gazdát igényel, akit aztán bármikor és bármi áron képes megvédeni. A zord körülményekhez is jól alkalmazkodik.
Malinois, vagy belga juhászkutya: vérprofi munkakutya, amely a kutyás sportok, feladatok bármelyikében – legyen szó őrző-védő versenyről, hivatásos szolgálati, terrorelhárító, vagy mentőkutya munkáról – az élvonalbeli elitet képviseli. Franciaországban, Belgiumban elsőszámú szolgálati kutyaként tartják számon, és az igen veszélyes harci feladatokat ellátó kommandós egységek soraiban is elsősorban ők szolgálnak. Hihetetlenül temperamentumos, mozgékony extra reakcióidővel rendelkezik.

molosszusok, a vadászkutyák, sőt a családi kutyák között is vannak házőrzésre alkalmas típusok, noha ezek a fajták inkább megjelenésükkel és méreteikkel, mintsem vérmes viselkedésükkel parancsolnak tiszteletet.

Bullmasztiff: hatalmas és bátor állat, tekintélyt parancsoló külseje ellenére azonban gyengéd és hűséges fajta. Kifejezetten kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, de rendkívül érzékeny a családjában uralkodó hangulatra.
Argentin dog: Fizikuma, megjelenése roppant erőt és dinamizmust sugall, már-már ijesztő külsejű, pedig tetőtől-talpig vadászkutya, amelyet kifejezetten nagyvadak elejtéséhez tenyésztettek.
Ír farkaskutya: ez az agarakkal rokon langaléta gyors, erős és intelligens, ugyanakkor családcentrikus és ragaszkodó óriás öleb, ezért házőrzésre csak feltételesen ajánlható oda, ahol elég a lélektani hadviselés is, mivel agárszokás szerint általában alig-alig ugat.
Német dog:  a köztudatban tévesen „dán dogként” ismert fajta a legnagyobb a kutyák között. Eredetileg nagyvad vadászatra használták, manapság kísérő, családi kutya. Megjelenése monumentális, szeretteivel szemben azonban végtelenül kedves és türelmes óriás.