Milyen mértékű a többi uniós államhoz képest a magyar válságkezelés?

Elemzések2020. máj. 27.Harsányi Péter

Világviszonylatban is kiemelkedőek a hazai válságkezelő intézkedések mind méretükben, mind komplexitásukban - derül ki az MNB Pénzügyi stabilitási jelentéséből. Segítségükkel megvalósulhat a gyors ütemű kilábalás az Európai Unióhoz történő felzárkózás mellett. A lépésekkel csökkenthető a munkaerőpiac és az exportszektor sérülékenysége, miközben magasabban alakulhat a gazdasági aktivitás is.

A hazai válságkezelő intézkedések súlya világviszonylatban is kiemelkedő. A GDP arányában érdemben csak Németországban és Olaszországban nagyobb méretűek a gazdaságvédelmi lépések.

Forrás: MNB, IMF

Olaszországot a koronavírus-járvány nagyon súlyosan érintette. A mediterrán ország turisztikai ágazata romokban hever. Németországban a gazdaság gerincét alkotó járműszektor mélyrepülése súlyosbítja a gondokat.

Részben emiatt is kapcsoltak magasabb fokozatba a német és az olasz döntéshozók. Az említett két országban ugyanakkor nagyon magas az állami garanciák és egyéb kötelezettségek aránya a válságkezelő programon belül. Amennyiben megsegített gazdasági szereplők egy része csődbe megy és a hitelgaranciákat lehívják, abban az esetben az államadósság meredek emelkedésére kerülhet sor. Ez a végletekig eladósodott Olaszország esetében különösen nagy gondot jelentene.

Nagyfokú komplexitás

A magyar jegybanki és kormányzati támogató intézkedések nem csak méretükben, hanem komplexitásukban is kimagaslanak - derül ki az MNB Pénzügyi stabilitási jelentéséből.

Forrás: MNB

Miért van szükség ekkora segítségre?

A költségvetési és a jegybanki programok egyaránt támogatják a munkahelyek megőrzését és a gyors, olcsó hitelhez jutást. A vállalati csődhullám elkerülése, a beruházások erőteljes támogatása, valamint a bizalom és a fogyasztás fennmaradása ugyanis a kulcsa a gyors „V” alakú kilábalásnak.

Sérülékennyé válhat a munkaerőpiac

A gazdasági sokk jellege miatt a hazai munkaerőpiac számottevő része sérülékennyé válhat. Nagyon sok múlik majd a koronavírus-járvány végleges lecsengésének hosszán.

A közép-kelet-európai régióban magas a közepesen veszélyeztetett ágazatokban foglalkoztatottaknak a száma. A kereslet visszaesése és a globális ellátási láncokban történő fennakadások növelik az elbocsátások kockázatát. A járműipar, az építőipar, illetve a nem élelmiszer és nem vegyipari feldolgozóipar foglalkoztatottsága egyaránt csökkenhet a járvány elhúzódása esetén.

Forrás: MNB, Eurostat

Gondban vannak az exportpiacaink

A közép-kelet-európai régió makrogazdasági helyzete viszonylag stabil a Pénzügyi stabilitási jelentés alapján.

Az eurózóna ugyanakkor több mint 7, Magyarország exportpiacai pedig több mint 6 százalékos GDP visszaesést szenvedhetnek el az idei évben. A csökkenő külső kereslet visszaveti a hazai növekedési pályát és növeli az elbocsátások kockázatát.

Forrás: MNB, IMF

A járvány előtt a lassuló világgazdasági növekedést még kompenzálták a bővülő hazai exportkapacitások és a növekvő magyar exportpiaci részesedés.

Jelenleg azonban számos beruházást elhalasztanak, az ellátási lánc akadozik, amely beárnyékolja többek között a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás kilátásait. A lakosság is jellemzően az autók vásárlását halasztja el legelőször válságok idején.

Az exportra termelő vállalatoknak tehát hatalmas segítséget jelentenek a likviditási helyzetet javító hitelek és a rövidített munkaidős állami programok.

Gazdasági aktivitás

Az egyik legnagyobb kockázat, ha a lakosságnak csak 10-20 százaléka óvatos marad és visszafogja a vásárlásait. Ennek hatására a gazdasági aktivitás alacsonyabb szinten ragadhatna, mely érdemben visszafogná a GDP növekedési pályát.

A járványtól való félelemre ugyan nehéz hatni, de a háztartások pénzügyi biztonságérzetét jelentősen megemeli a hiteltörlesztési moratórium bevezetése és a vállalkozásokat stabilizáló lépések. Ez pedig idővel a fogyasztás bővüléséhez vezethet.

Messze még a felső korlát a hitelezésben

A magánszektor, azaz a vállalatok és a háztartások GDP arányos hitelállománya rendkívül alacsony európai összehasonlításban. Hazánk pénzügyi fejlettsége nem indokol ennyire alacsony hitelállományt.

A gazdasági növekedés érdekében tehát fenn kell tartani a magánszektor hitelállományának egészséges szerkezetű bővülését, mely a válságból való gyors kilábalást is elősegíti.

A dinamikus hitelezés gyakorlatilag az egyik kulcsa a gyors „V” alakú gazdasági visszapattanásnak. Szerencsére a hitelállomány alacsony szintje ebben nem akadályoz.

Forrás MNB, EKB, IMF, BIS, SNL