Lesz idén óraátállítás? Mikor szűnik meg végre?

Elemzések2020. feb. 21.D.J.

Könnyen lehet, hogy jövő évtől már nem lesz többé külön téli és nyári időszámítás.

A március utolsó vasárnapja mindig egy rossz hírrel kezdődik. Az a nap ugyanis az óraátállítás miatt 60 perccel rövidebb. Idén a vekkereket 29-én kell majd előre tekerni. Október utolsó hétvégéjén (október 25-én vasárnap) viszont tovább lehet húzni a lóbőrt.
Ennek itt Európában jószerivel senki nem örül. Amikor az Unióban a témáról 4,6 millió ember véleményét kikérdezték, kiderült, hogy az állampolgárok 80 százaléka egyszerűen eltörölné az óraátállítást.

Nálunk a nyári időszámítást először 1916-ban kezdték el alkalmazni.

Aztán hol beszüntették, hol újra bevezették. 1980 óta viszont minden évben átállítjuk az órákat. Hogy minek? A cél az energia-spórolás. A MAVIR adatai szerint a nyári időszámításnak hála évente 120 gigawatt-óranyi, vagyis körülbelül 6 milliárd forintnyi energiát takarítunk meg.

Az óraátállítás viszont megviseli az embereket.

Utána vannak, akik két hétig fejfájással és rossz közérzettel küzdenek. Amikor új időszámításra állunk át az infarktusos esetek száma is megnő. Mivel a kontinensünkön a túlnyomó többség ki nem állhatja az egészet,

az Európai Unió még tavaly úgy döntött, hogy 2021-ben megszüntetik az óraátállítást. Ami jól hangzik, de erre csak akkor kerül sor, ha addig a tagállamok meg tudnak egyezni egy egységes rendszerben.

Addig el kell dönteni, hogy a téli vagy a nyári időszámítást fogjuk használni. A választás azonban nem is olyan egyszerű. Az emberek jó része szereti, ha sokáig van világos, ezért a nyári időszámítást preferálja, az alváskutatók szerint viszont a szervezetünknek jobbat tesz, ha a téli időszámítást használjuk.