Májusban 5,1 százalék volt az infláció – mutatjuk mi mennyivel drágult

Elemzések2021. jún. 9.Harsányi Péter

Jó eséllyel most utoljára láthattunk 5 százalék feletti havi inflációs mutatót. Az elkövetkezendő hónapokban a fogyasztói árak fokozatos csökkenése várható. 2022 első negyedévétől pedig újra 3 százalék közelében alakulhat az árdinamika. Az inflációs várakozások hűtése érdekében a korábbi jelzéseinek megfelelően az MNB kismértékű kamatemeléseket végrehajthat. A mögöttes folyamatokat jobban megragadó adószűrt maginfláció viszont 3 százalék közelében alakulhat a következő három év során.

Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

Az üzemanyagokért 36 százalékkal kellett többet fizetni most, mint egy évvel korábban.

Egyes termékkörök árváltozása éves alapon, 2021 május, százalék

Forrás: KSH, növekedés.hu

A ciklikus termékek árváltozását kiszűrő maginflációs és adószűrt maginflációs mutatók visszafogottabban, 3,4 százalékkal emelkedtek csupán.

Forrás: MNB

Kilátások

Most láthatunk utoljára ilyen magas, azaz 5 százalék körüli havi inflációs mutatót. A fogyasztói árindex megugrása ugyanis egyszeri hatásokkal magyarázható.

Lényegesen magasabbak az olaj- és üzemanyagárok most, mint egy éve, illetve a dohánytermékek jövedéki adó emelése - mely összhangban van az uniós irányelvekkel - szintén érdemben megemeli az árdinamikát.

A fogyasztói árindex a nyári hónapoktól csökkenhet, azonban a koronavírus következtében kialakult kínálati sokkok és a vendéglátó szektorban várható áremelések egyszeri jelleggel megtámasszák alulról az inflációt.

Utóbbi azzal magyarázható, hogy a vendéglátó ágazatban fele annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, és a munkaerőt magasabb fizetéssel lehet visszacsábítani. Ezt a többletköltséget pedig átháríthatják az éttermek, kávézók a vendégekre.

Előretekintve, az infláció 2022 első negyedévében visszatér 3 százalék közelébe és tartósan ott is marad a Magyar Nemzeti Bank várakozásai alapján.

Emellett a mögöttes folyamatokat jobban megragadó adószűrt maginflációs mutató idén, jövőre és 2023-ban 3 százalék közelében alakulhat.

Az infláció mérséklődését a jövő évtől támogatja még az idei magasabb bázis, illetve az eurózónából importált alacsony infláció.

Jegybanki vonatkozások

Az MNB korábbi üzenetének megfelelően, az inflációs várakozások hűtése érdekében kismértékben megemelheti az alapkamatot, illetve az irányadó kamatláb szerepét betöltő egyhetes betéti kamatlábat. Előbbi jelenleg 0,60 százalékon, utóbbi 0,75 százalékon áll.

Alapvetően néhány kisebb kamatemelésre kerülhet sor. A határidős kamatláb megállapodások indokolatlanul magas jövőbeni kamatokat áraznak.

Az első enyhe szigorításra már júniusban sor kerülhet. Összességében viszont velünk maradhat az alacsony kamatkörnyezet, így továbbra is olcsón tudnak hitelt felvenni a lakossági és vállalati szereplők.

Ennek hatására a nemzetgazdasági beruházási ráta a tavalyi 27,5 százalékról idén és jövőre 28-29 százalékra emelkedik. Ez pedig a gyors gazdasági felzárkózásunk záloga.

További programok

A kibővített, 3000 milliárd forintos keretösszegű Növekedési Hitelprogram Hajrá mindeddig óriási segítséget nyújtott a kis és középvállalkozásoknak. A gyors gazdasági újranyitásnak és az átmenetileg emelkedett fogyasztói áraknak tükrében azonban nem várható a program keretösszegének ismételt, jelentős kibővítése.

Az állampapír-vásárlási program ellenben tartósan velünk maradhat a kötvénypiaci mozgások kisimítása és a német-magyar kötvénypiaci hozamok szűken tartása érdekében.

Az állampapírvásárlások esetében a 3000 milliárd forintos keretösszegnél tart technikai felülvizsgálatot az MNB, de addig még van valamivel kevesebb mint 800 milliárd forintnyi mozgástér.