Már napi 100 köbméter olajat termel az új vecsési olajkút 

Elemzések2022. nov. 28.Kovács Dániel

Nemrég jelentette be a MOL, hogy jelentős mennyiségű kőolajat talált Vecsés határában. A talaj kutatása még zajlik, de a termelés már elindult, naponta három tartálykocsi viszi a kőolajat Százhalombattára, és ez a mennyiség jó eséllyel fokozható. De mire elég egy ilyen jelentős találat, tényleg Vecsés lesz a magyar Texas? Helyszíni riportunkból kiderül.

A napokban tele voltak a hírek a MOL új, vecsési olajkútjával, ahol meglepően nagy mennyiségű kőolajra bukkant a magyar olajtársaság. A lelőhelyen már zajlik a kitermelés, amelyet hétfőn először mutattak meg a nyilvánosságnak.

- Idén nyáron mélyítettük le ezt a kutat, és nagy örömünkre olajra bukkantunk. A rétegvizsgálatokat követően most jutottunk el odáig, hogy bejelenthetjük, kőolajmezőt találtunk - mondja Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-Termelés igazgatója.

Jelenleg a rétegek vizsgálata zajlik, ennek elsősorban az a célja, hogy további ismereteket szerezzenek az olajmezőről, de már most látható, hogy további fejlesztések várhatók. 

Ugyanakkor az olajkút már most is folyamatosan üzemel, méghozzá jelentős termelékenységgel.

- Jelen pillanatban napi 100 köbméter olajat kerül itt a felszínre, magától tör fel, nincs szükség szivattyúzásra. Ahogy egyre biztosabbak leszünk a mezőben, fokozatosan lehet majd emelni ezt a mennyiséget - magyarázza Homonnay Ádám. A cég tervei között szerepel további kutak fúrása is. 

Jelen pillanatban napi 100 köbméter olajat kerül itt a felszínre, magától tör fel, nincs szükség szivattyúzásra.

Kétmilliárdos befektetés térül meg

Az igazgató azt is elárulta, hogy nagyságrendileg kétmilliárd forintba kerül egy ilyen kút munkába állítása, ráadásul Vecsés-2-ben az olaj felszínre hozását egyelőre egy partnercég ideiglenes termeltető berendezése végzi, később ehelyett

egy miniüzem létesül majd itt, ami újabb milliárdokba fog kerülni.

Ugyanakkor ez a befektetés megtérül, sőt nagyon szép profitot hoz majd az olajtársaságnak, az előzetes remények szerint évtizedekig fog termelni.

-  Egy olajkút termelése rövid idő alatt felfut, majd jön egy hosszabb plató, végül egy viszonylag hosszabb lecsengő időszak. Nagyjából  15 évet gondolunk ennek a kútnak - mondja Homonnay Ádám.

A kút a Dány szénhidrogén koncessziós területen található, amelyet 2015-ben nyert el a MOL.

A cég 11 ilyen koncessziós területtel rendelkezik, de ez bizonyult a legsikeresebbnek.

Már 2016-ban volt itt egy szép találat, ez a Tóalmás Észak 1-es, amely a MOL legjobban termelő olajkútja jelenleg, 160 köbméter olajat ad naponta. 

Ettől még nem leszünk önellátóak

A Növekedés.hu megkérdezte Homonnay Ádámot, hogy ha ilyen szép számban nyílnak az új olajkutak hazánkban, reális cél lehet-e a kőolajimport kiváltása, vagy drasztikus csökkentése? A szakember úgy látja, erre aligha lesz lehetőség, ennek oka elsősorban a kutatottság. 

- Rengeteg kutat lefúrtak már Magyarországon, a könnyen megtalálható nagy mezőket már régen megtalálták, és nagyobbrészt le is termelték.

Rejtett helyeken, nagyon fejlett módszerekkel, az adatokat alaposan megvizsgálva lehet még új mezőkhöz jutni

- mondja kérdésünkre a kutatás-termelés igazgatója, aki szerint jó eséllyel ki lehet jelenteni, hogy fogunk ugyan találni még nagyon szép kőolajmezőket, de akkorát, mint mondjuk az algyői, amely nemzetközi viszonylatban is rendkívül jelentős, már nem valószínű.

Fogunk ugyan találni még nagyon szép kőolajmezőket, de akkorát, mint mondjuk az algyői, amely nemzetközi viszonylatban is rendkívül jelentős, már nem valószínű.

Homonnay Ádám azt is hozzáteszi, a magyarországi igényeket csak egy nagyon rövid időszakban, a negyvenes években tudta kielégíteni a hazai termelés, ezt leszámítva soha nem voltunk energiafüggetlenek.

A jelenlegi fogyasztás mellett száz Vecsés-2 hozamú kútra lenne szükség ahhoz, hogy az import kiváltható legyen.

A valós helyzet ugyanakkor az, hogy az itthoni termelés a kőolajigény 10 százalékát, a földgáz igény 15 százalékát fedezi. 

Nem lesz magyar Texas, de most minden cseppet meg kell becsülni

Noha energiafüggetlenek nem leszünk tőle, Homonnay Ádám úgy látja, a találat rendkívül fontos, mert jelen pillanatban energiaválság van, ezért minden csepp hazai forrásból származó kőolajat, és minden köbméter földgázt meg kell becsülni, mert annyival is csökken az importfüggőség.

- A MOL az elkövetkező öt évben nagyjából 200 milliárd forintot tervez a hazai kőolaj és földgázkitermelés erősítsére fordítani.

Az országban két fúróberendezésünk működik, jelenleg a keleti országrészben dolgoznak. Az egyik földgáz-célú kutatást végez, a másik pedig kőolajat és földgázt egyaránt igyekszik feltárni. Az olajtársaság ezzel a fokozott munkaprogrammal járul hozzá az energiabiztonsághoz, illetve a kormány által kitűzött kétmilliárd köbméteres gáztermelés eléréséhez - húzza alá a szakember.

Hasonlóan vélekedik Vecsés polgármestere, Szlahó Csaba is, akit arról kérdeztünk, mekkora bevételt jelent a városnak az új olajkút.

- Iparűzési adó formájában biztosan lesz hasznunk, persze nem akkora, amit egyes híradások sejtetnek, nem leszünk magyar Texas - mondja a városvezető hozzátéve, nagyjából 15-20 millió forintos bevételre számít, ez a település teljes iparűzési adó-bevételeihez képes szerény összeg.

Járulékos haszonként szóba jöhet a későbbiekben, hogy a város és az olajtársaság közösen az infrastruktúra, elsősorban az úthálózat fejlesztésébe,

ugyanis az olajat jelenleg tartálykocsik szállítják el a százhalombattai finomítóba. És bár a célállomás nincs messze, elvileg kiépíthető lenne csővezeték is, Homonnay Ádám elmondta, az itt felszínre törő kőolaj igen dermedékeny, rengeteg adalékanyagot kellene hozzákeverni, hogy végig tudjon folyni a vezetéken, így- legalább is egyelőre marad a közúti fuvarozás.

Szlahó Csaba ugyanakkor azt mondja, a kicsinek is örülnek, és bár a hírekkel ellentétben nem tervez texasi kalapot venni, örül, hogy Vecsésnek a káposzta és a repülőtér mellett lett egy új brandje.