Meddig erősödhet még a forint?

Elemzések2021. máj. 21.Harsányi Péter

Milyen szinteken alakulhat az euró/forint árfolyam a nyári hónapokban és az év végén? Melyek az árfolyamot befolyásoló legfontosabb kockázatok? Erről kérdeztük a K&H és a Raiffeisen Bank vezető elemzőit.

Az MNB kamatemelési jelzésére az euró/forint árfolyam a lélektani 350 forintos szint alá süllyedt az elmúlt napokban. A megkérdezett elemzők elmondása alapján sok múlik majd azon, hogy ténylegesen mekkora kamatemelést hajt végre a jegybank.

A K&H és a Raiffeisen Bank vezető elemzői szerint az év végéhez közeledve 350 és 360 forint között alakulhat az euró/forint árfolyam, de 1-2 hónapos időtávon lesüllyedhet a kurzus 345 forintig is.

Mérsékelten támogatja a forintot, hogy az uniós forrásokkal együtt megmarad hazánk magas külső finanszírozási többlete. A járványhelyzet elmúltával másfelől emelkedik a kockázatvállalási hajlandóság, ami a feltörekvő devizák erősödését okozza.

K&H Bank

A Magyar Nemzeti Bank határozott hangvételt ütött meg a magasabb inflációs számok miatt.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint kamatemelésre lehet szükség Magyarországon. A forintárfolyam alakulása nagyban függ attól, hogy a jegybank ebből mit valósít meg – világított rá Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A másik döntő tényező pedig az infláció alakulása lesz.

A következő egy-két hónapban Németh szerint az euró/forint árfolyam 345 forintig süllyedhet. Az újranyitó gazdaság, a felpörgő növekedési számok és a szigorúbb jegybanki hangvétel egyaránt növeli a forint vonzerejét.

Kiemelten fontos, hogy őszre hogyan változik a Fed és az Európai Központi Bank kommunikációja. Az Egyesült Államokban gyorsult az infláció, így az amerikai jegybank előbb-utóbb szigoríthat, ami befolyásolhatja a nemzetközi piaci hangulatot. Ennek hatására ősszel kibontakozhat egy negatív korrekció a forintárfolyamban.

Emiatt Németh az év végéhez közeledve 355-360 forintos euró/forint árfolyamra számít.

Összességében elmondható, hogy az idei évre várt sáv lefelé tolódott, a forint jobban teljesíthet – tette hozzá a K&H Bank vezető elemzője.

A legfontosabb kockázatok közül az infláción túl a járványhelyzet alakulását emelte ki Németh.  Utóbbi alakulása visszahat az árdinamikára is a kereslet-kínálati súrlódásokon keresztül.

Mérsékelten támogatja a forintot, hogy az uniós forrásokkal együtt megmarad hazánk  magas külső finanszírozási többlete. A forint szempontjából azonban fontos lesz, hogy a bejövő EU-s pénzekből mennyit enged ki a jegybank a devizapiacra.

Németh Dávid szerint az is releváns kérdés a forint szempontjából, hogy mennyire követné le az MNB az amerikai vagy az euróövezeti monetáris politika esetleges szigorodását. A koronavírus-válság előtt ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nem mindig követte le a fejlett jegybankok szigorító intézkedéseit, ami a forint időszakos gyengülésében öltött testet.

Raiffeisen Bank

A Raiffesten Bank vezető elemzője már az év elejétől kezdődően stabilizálódó, kismértékben erősödő forintárfolyamot vár. Török Zoltán decemberi euró/forint célárfolyama 350 forint.

Török a legfontosabb tényezőnek a világjárvány és a világgazdaság alakulásával kapcsolatos várakozásokat tartja. 2021 ebben az értelemben a tavalyi év tükörképe lehet, hiszen a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a beoltottság növekedésével a koronavírus-veszély mérséklődik, és a különböző kormányzati korlátozások visszavonásra kerülnek.

A tavalyi nagy gazdasági visszaesést, így a gazdasági helyreállás, valamint az éves bázison mért komoly gazdasági növekedés követheti. Azokban a feltörekvő-piaci régiókban, ahol ez a forgatókönyv valósul meg, ott nem indokolt, hogy a tavalyi jelentős deviza leértékelődés fennmaradjon. Hiszen ez még a pandémiával párhuzamosan megugró pénzügyi kockázatokat tükrözte.

Alapesetben tehát a kockázatok mérséklődésével emelkedő kockázatvállalási hajlandóság és a feltörekvő devizák erősödése következhet – mondta el Török Zoltán.

Magyarország vakcina-beszerzési stratégiája előrevetítette a gyors hazai oltási kampányt, és a világviszonylatban is korai gazdasági újraindulást. A gazdasági növekedést a korlátozások által nem érintett feldolgozóipar is támogatja. Ezenfelül a globális kereslet élénkülésével bekövetkező export-orientált feldolgozóipari kapacitások bővülése is kedvezően hat. Ez a jelenség az autóakkumulátor gyártásban kimondottan látványos, de egyéb területeken is jelen van.

Az áruexport dinamikus bővülése pedig azt eredményezi, hogy a fizetési mérleg korábbi években elindult romlása megálljon. A reálgazdasági fundamentumokat tehát a forint árfolyama szempontjából pozitívnak lehet értékelni.

Az utóbbi hetekben és napokban a forintárfolyam vonatkozásában is váratlanul nagy jelentőségre tettek szert a költségvetési és a monetáris politikai hírek.

A kormány 2022-es államháztartási terveiben szereplő 5,9 százalékos GDP arányos hiány kiverte a biztosítékot az MNB-nél. A gazdaság helyreállása amúgy is az infláció megugrásával jár világszerte. Ha viszont Magyarországon a kereslet-élénkítő költségvetési politika 2021 után 2022-ben is fennmarad – márpedig határozottan ezt lehet kiolvasni a kormány terveiből - akkor pokoli nehéz lesz a 3 százalékos cél közelébe visszaterelni az inflációt – fejtette ki Török.

A Raiffesten Bank vezető elemzője szerint az MNB nem nagyon tehet mást, mint, hogy először kilátásba helyezze a kamatemelést, ami már meg is történt. Ezt követően pedig ténylegesen kamatot emeljen.

A kamatemelés segíthet a forint árfolyamát stabilizálni, sőt némileg erősíteni is.