Aki ebbe fektetett tavaly, nagyon jól járt

Elemzések2020. jan. 14.Sz.A.

Nagyot mentek az amerikai részvények 2019-ben, de akadtak más eszközök is, amelyekkel igazán jól lehetett keresni. A Financial Times összegyűjtötte, mibe volt érdemes fektetni az elmúlt esztendőben.

Angol font

A brexit körüli bizonytalanság miatt talán kevésbé hihető, de 2019-ben érdemes volt angol fontba fektetni. Az év első felében még nagyon óvták a befektetőket a brit valutától, egy ponton még a mexikói pesónál is gyengébb befektetésnek tartották.

Az év végére azonban a jelentősebb valuták körében a második legjobban teljesítővé küzdötte fel magát, és szeptember óta 7,4 százalékkal erősödött a font árfolyama.

Ebben nagy szerepet játszott, hogy Boris Johnson miniszterelnök konzervatív pártja decemberben megnyugtató többségbe került a brit alsóházban, s ezzel jelentősen csökkentek a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok. Kérdés, hogy Johnson hogyan viszi tovább az ügyeket, de a Goldman Sachs 2020 első negyedévében is az egyik legjobb befektetésnek tartja a fontot – olvasható a Financial Times elemzésében - írja a Financial Times összefoglalója.

Osztrák államkötvény

Azok, akik a 2017-ben 2,1 százalékos hozammal kibocsátott, 100 éves futamidejű osztrák államkötvénybe fektettek, megtanulhatták, mi is az a kötvénypiaci hullámvasút. Kezdetben ugyanis nem sokan hittek az ultra hosszú futamidejű kötvényben, de idővel óriási sikersztori lett belőle. Amikor a globális kötvényrally csúcsra járt idén augusztusban, a hozam már alig 0,9 százaléknál tartott, ami jelentős árfolyam-emelkedést jelentett.

A kötvény birtokosai tehát komoly árfolyam-nyereséget könyvelhettek el már az első években, mostanra mintegy 50 százalékos pluszban lehetnek.

A 100 éves kötvény sikere megmutatta, hogy a nyugdíjalapok és a biztosítók mennyire kiéhezettek a biztonságos, hosszú távú befektetésekre, hiszen hosszú lejáratú eszközökre van szükségük a szintén hosszú lejáratú kötelezettségeik teljesítéséhez. 

Az idei évben a görög kötvények is meglepetést okoztak. Amíg 2012-ben senki sem akadt, aki finanszírozta volna a görög adósságot, addig 2019-re már jelentősen változott a helyzet. Azok, akik a 2015-ös politikai válság idején bevásároltak a görög papírokból, most dörzsölhetik a kezüket, hiszen megháromszorozták befektetésüket. 

Határidős fedezeti alapok

A 2019-es év nagy nyertesei közé tartoztak az úgynevezett momentum kereskedéssel foglalkozó befektetők is. Ennek lényege, hogy a befektető olyan részvényeket vásárol, melyek árfolyama gyorsuló ütemben növekszik. Ezen a téren a legnagyobb játékosok a határidős fedezeti alapok, amelyek algoritmusokat használnak a piaci tendenciák felismerésére és követésére. Ez a stratégia évekig nem volt túl eredményes, mert nem voltak igazán felismerhető sémák.

De 2019-re ez megváltozott, és a GAM Systematic CCP Quantitative alapja 35, a Core Macro alap értéke 20 százalékkal emelkedett, az Aspect Capital's Diversified 21, a connecticuti székhelyű Graham Capital által kezelt alap pedig majdnem 27 százalékot hozott.

A világ legnagyobb kötvénykereskedési platformjai közé tartozik MarketAxess, amelynek piaci kapitalizációja szeptemberre majdnem elérte a 16 milliárd dollárt.

A társaság az online vállalati kötvénykereskedéshez nyújt platformot, és annyira sikeres ezen a téren, hogy az elmúlt öt évben jobb hozamokat kínált, mint a Wall Street kedvencei, az Amazon vagy a Netflix. 

Palládium

A 2019-es év valódi aranybányájának bizonyult még a palládium: egy unciájáért már több mint 1900 dollárt adnak, vagyis drágább, mint az arany. Az ezüstfehér nemesfém árát az egekbe repítették a Volkswagen-botrány nyomán a dízeltől elforduló gyártók kereslete valamint a szűkös készletek. Az autógyártók a benzinnel hajtott járművek katalizátoraiba építik be a palládiumot, és az autók károsanyag kibocsátásának csökkentéséhez használják.

Elemzők szerint az orosz palládium-tartalékok a kimerülés szélén állnak, a dél-afrikai lelőhelyeket pedig a folytonos áramkimaradások veszélyeztetik.

Ugyanakkor az elektromos autózás valószínűleg megszünteti a nemesfém előnyét, így lehet, hogy már nem sokáig nő az árfolyama.