Megállítja a nyár a koronavírust?

Elemzések2020. márc. 30.Tudás.hu

Egy sor fertőző betegségre jellemző a szezonalitás, vagyis, hogy bizonyos évszakokban jelentősen több megbetegedést okoznak, mint máskor. Ez talán a mostani világjárványt okozó koronavírusra (SARS-CoV-2) is igaz, legalábbis néhány jel erre utal.

A koronavírus legközelebbi rokonainak szezonalitása alapján lehet előrejelzésbe bocsátkozni a COVID-19 járvány várható alakulásával kapcsolatban - olvasható a Növekedés.hu társoldala, a Tudás.hu cikkében.

A SARS-Cov-2 négy közeli rokona közül háromról kiderült, hogy a legtöbb megbetegedést december és április között okozzák, míg a nyári hónapokban szinte egyáltalán nem fertőznek.

Egy frissebb kutatás ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy Kínában a széles skálán változó éghajlati viszonyoktól függetlenül, az ország minden tartományában hasonló hatékonysággal terjedt a vírus.

Egy másik új tanulmány ezzel szemben arra mutat rá, hogy a globális adatok alapján a vírus terjedése 5-10 °C fokos hőmérsékleten és viszonylag magas páratartalom mellett igazán hatékony.

Mindezek mellett az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központjának legújabb jelentése szerint a járvány jelenlegi terjedésére vonatkozó adatok nem utalnak arra, hogy lassulni fog a vírus terjedése.

Ennek ellenére sokan bizakodnak, de persze biztosat majd csak a nyár beköszöntével lehet mondani.

Összességében úgy tűnik, hogy van némi esély rá, hogy más koronovírusokhoz hasonlóan a SARS-CoV-2 terjedését is jelentősen megnehezíti majd a nyári száraz meleg, legalábbis a bolygó azon helyein, ahol ilyen viszonyokra lehet számítani.

A Tudás.hu teljes cikke itt érhető el.