Mekkora védelmet nyújt valójában a MÁP Plusz az inflációval szemben?

Elemzések2021. aug. 13.Harsányi Péter

5 éves időtávon bő másfél százalékos reálhozamot kínál évente a Magyar Állampapír Plusz. Ekkora kockázatmentes pozitív reálhozam egyedülálló egész Európában és az Egyesült Államokban is. A MÁP Plusz vonzerejét jól mutatja, hogy az állománya két év alatt 5860 milliárd forint felé emelkedett.

Az elmúlt időszakban átmenetileg megemelkedett infláció miatt felmerül a kérdés, hogy mekkora reálhozamot kínál az 5 éves futamidejű Magyar Állampapír Plusz? Ehhez szakmailag helyesen 5 éves időtávon kell megvizsgálni az átlagos inflációt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az infláció 2019-ben 3,4 százalék volt, míg 2020-ban 3,3 százalékot tett ki. Idén pedig várhatóan 4,1 százalék lesz a fogyasztói árindex, majd 2022-re és 2023-ra 3,1 és 3,0 százalékra süllyed.

5 éves időtávon tehát átlagosan 3,4 százalék körül alakulhat évente az infláció. Ezzel szemben a MÁP Plusz 5 év alatt évente 5 százalékos kockázatmentes átlaghozamot biztosít. Vagyis valójában bő másfél százalékos reálhozamot kínál évente a Magyar Állampapír Plusz.

Ekkora kockázatmentes pozitív reálhozam egyedülálló egész Európában és az Egyesült Államokban is.

Növekvő állomány

A MÁP Plusz állománya a 2019 június eleji indulás óta napjainkra 5860 milliárd forint felé nőtt. Két év alatt ez óriási teljesítmény, ami jól mutatja a papír vonzerejét.

A szuperkötvény megbízhatósága a heti jegyzések stabilitásán is látszik. 2020 eleje óta hetente átlagosan 42 milliárd forintnyi MÁP Pluszt vásárolt a lakosság. Gyakorlatilag a járványhelyzet legnehezebb időszakaiban is folyt az értékesítés.

MÁP Plusz heti jegyzéseinek alakulása, milliárd forint

Forrás: ÁKK, növekedés.hu

Idei tervek

Az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) továbbra is kiemelt célja, hogy a háztartások kezében lévő lakossági állampapírok állománya 11000 milliárd forintra emelkedjen 2023-ra. Ez lényegében egy duplázódást jelentene 2018 év végéhez képest.

Jelenleg a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 9467 milliárd forint. Ez az érték 493 milliárd forinttal magasabb, mint 2020. év végén

Az idén jó 1000 milliárddal nőhet a lakossági papírok állománya az ÁKK tervei szerint. A növekedésből a MÁP Plusznak oroszlánrésze van.

Futamidő

További kiemelt célja az Államadósság Kezelő Központnak a lakosság tulajdonában lévő állampapír-állomány futamidejének növelése, illetve a digitális csatornákon történő értékesítés erősítése.

A MÁP Plusz térnyerésének hatására hosszabbodott a lakossági és így a teljes államadósság átlagos hátralevő futamideje. Ez érdemben mérsékli a megújítási kockázatot.

Az ÁKK adatai alapján az államadósság átlagos hátralevő futamideje 4,2 évről hozzávetőlegesen 5,4 évre nőtt 2020-ban.