Melyik régiós ország jöhet ki legjobban a válságból?

Elemzések2021. máj. 11.HP

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzései szerint Romániában, Magyarországon és Csehországban viszonylag gyorsan megvalósulhat a gazdasági helyreállás. Hazánkban 100 főre vetítve továbbra is kétszer annyi ember van beoltva a koronavírus ellen, mint más régiós országban. Ezáltal a növekedési kilátásainkat is kevesebb kockázat övezi.

A koronavírus-válságból a régióban Románia állhat talpra a leggyorsabban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzései szerint. A dobogón ott lehet a visegrádi országok közül Magyarország és Csehország is. Ennek hatására hazánkban már 2022 első felére megvalósulhat a kilábalás.

Az eurózónában ezzel szemben jóval nagyobb volt tavaly a GDP visszaesés mértéke, illetve az ezt követő helyreállás is csupán 2022 végére valósulhat meg legkorábban.

GDP várható alakulása, százalék

Forrás IMF, növekedés.hu

Kockázatok

Magyarországon a beoltottak száma május 10-én meghaladta a 4,3 millió főt. A 100 főre jutó beoltottak száma hazánkban továbbra is kétszerese a régiós és az uniós átlagnak.

Ebben a rendkívül fontos mutatóban a harmadik helyen állunk Európában Málta és az Egyesült Királyság mögött.

A tartós és biztonságos gazdasági újranyitás ezáltal lényegesen korábban megvalósulhat hazánkban, mint más uniós államban.

Ezzel szemben a lassabb oltási folyamat miatt a kilátásokat az unióban jelentős kockázatok övezik: nem elhanyagolható annak a kockázata, hogy kialakul a koronavírus negyedik hulláma.

100 főre jutó beoltottak száma a régióban

Forrás: Statista, növekedés.hu

Munkaerőpiac

A gazdaságvédelmi intézkedéseknek, a gyors oltási folyamatnak és ezáltal a kedvezőbb üzleti és fogyasztói hangulatnak köszönhetően lényegesen kisebbek voltak hazánkban a munkaerőpiaci károk, mint más uniós országban.

Az IMF előrejelzései alapján munkanélküliségi rátánk 2022-re visszasüllyedhet 3,5 százalékra.

Ennél jobb állapotban a régióban csak a cseh munkaerőpiac lehet.

Munkanélküliségi ráta várható alakulása, százalék

Forrás: IMF, növekedés.hu

Fiatalkorú munkanélküliek

A magas fiatalkorú munkanélküliség európai jelenség. Magyarországon 15,3 százalék volt idén januárban a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája a Statista összesítése alapján. Ezzel az értékkel jobbak vagyunk az EU átlagnál, a régióban pedig a középmezőnybe tartozunk.

A magas fiatalkorú munkanélküliség miatt is üdvözlendő a kormány azon döntése, miszerint a 25 év alatti fiatal munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A lépés ösztönzi a fiatalokat, hogy munkát vállaljanak, ezáltal a családalapításra is több forrásuk lehet.

Fiatalkorúak munkanélküliségi rátája, 2021 január

Forrás: Statista, növekedés.hu

Infláció

A hazai munkaerőpiac gyorsabb normalizációjának következtében az átlagbérek idén közel 6, jövőre és 2022-ben pedig 7-7 százalékkal emelkedhetnek. Magyarországon lesz tehát továbbra is az egyik leggyorsabb bérdinamika az unióban, ami magasabb inflációt generálhat.

Emellett a gazdasági újranyitás is gyorsabban megvalósulhat. A lakosság megtakarításai magas szinten vannak, az elhalasztott kereslet óriási. Következésképpen magasabban alakulhat az árdinamikai itthon, mint a régióban.

A Nemzetközi Valutaalap prognózisai szerint hazánkban enyhén 3 százalék felett alakulhat az infláció idén és jövőre.

Összehasonlításképpen az Európai Központi Bank változatlanul képtelen elérni a 2 százalékos inflációs célját. Az euróövezetben emiatt sem kinőni sem „elinflálni” nem lehet egykönnyen az elszálló államadósságot.

Infláció várható alakulása

Forrás: IMF, növekedés.hu

Államadósság

A tavalyi GDP visszaesés és a megugró költségvetési hiány hatására az egész unióban jelentősen megemelkedett az államadósság. A visegrádi országok közül Magyarország rendelkezik a legmagasabb GDP arányos bruttó államadóssággal.

GDP arányos bruttó államadósság, 2020

Forrás: MNB

A 80 százalék környezetébe emelkedő adósságmutató ellenére sem alakult ki bizalomvesztés és kötvénypiaci pánik Magyarországon 2020 tavaszán. Ezt a gyors állami és jegybanki védőintézkedéseknek, az MNB kötvényvásárlási programjának és az elmúlt években lecsökkent külső sérülékenységünknek tudható be.

A lakossági állampapírok térnyerésével az elmúlt időszakban érdemben csökkent a külföldi kézen lévő államadósság, illetőleg mérséklődött az adósság devizaaránya is.

A hazai kézben lévő államadósság aránya

Forrás: Századvég

Beruházások

A fenntartható növekedés és a gazdasági felzárkózásunk záloga a magas nemzetgazdasági beruházási ráta. Ez a mutató tavaly 27 százalék felett alakult hazánkban, mely az MNB előrejelzései szerint 28-29 százalékra emelkedhet a következő években.

Magyarország rendelkezik az egyik legmagasabb beruházási rátával az unióban, megelőzve valamennyi visegrádi országot és Romániát.

Nemzetgazdasági beruházási ráta, 2020

Forrás: MNB