Mennyi vállalkozás élte túl eddig a járványt?

Elemzések2021. márc. 8.Harsányi Péter

A koronavírus ellenére növekedett az önálló és társas vállalkozások száma az elmúlt egy év során. A gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a turizmus-vendéglátó szegmens talpon maradt. Az ágazatban 1200 cég szűnt meg, amit viszont 1300 cégalapítás kísért. A vendéglátószektor szereplői tehát továbbra is optimisták hosszú távon. Az ágazat jelenlegi nehéz helyzetét azonban jól mutatja, hogy tavaly év végén a vállalkozások 13 ezer fővel kevesebbet foglalkoztattak, mint 2020 januárjában.

A járvány első és második hullámával szemben meglehetősen ellenálló volt a hazai gazdaság. A hazai GDP a negyedik negyedévben 1,4 százalékkal tudott bővülni az előző negyedévhez képest. Ezáltal elkerülte hazánk a lassabb, „W” alakú gazdasági kilábalást. A foglalkoztatottak száma pedig a gazdaságvédelmi intézkedéseknek köszönhetően decemberben 4,5 millió főre emelkedett.

Sérülékeny szektorok

A járvány legjobban a turizmus, vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás szegmenseket helyezi nyomás alá. A sorban az építőipar és az ingatlanügyek következnek.

Forrás: MNB

Vállalkozások száma

A gazdaságvédelmi intézkedések hatásosságát jól mutatja az is, hogy még a koronavírus által leginkább érintett ágazatokban sem csökkent érdemben a vállalkozások száma.

2020 januárja és 2021 januárja között a regisztrált társas és önálló vállalkozások száma egyaránt emelkedett. Előbbi 514 ezerről 516 ezerre, utóbbi 1,28 millióról bő 1,29 millióra.

A regisztrált társas vállalkozások száma nemzetgazdasági ágak szerint

Forrás: KSH

A sok esetben sérülékenyebb, kevésbé tőkeerős önálló vállalkozók összesített számában sem látni visszaesést, ami a jelenlegi járványhelyzetben komoly eredmény.

A regisztrált önálló vállalkozók száma nemzetgazdasági ágak szerint

Forrás: KSH

A kiemelten sérülékeny szállítás, raktározás szegmensben mind az önálló, mind a társas vállalkozások száma bővült.

A működő vállalkozások alapján az is látható, hogy a turizmus, vendéglátó szektor ugyan recsegve, ropogva, de talpon van.

Vendéglátó szektor

Az OPTEN céginformációs szolgáltató felmérése alapján a vendéglátóipar társas vállalkozásait nagyon eltérő módon érintette a járvány. Az elsősorban hazai fogyasztásra berendezkedett cégek, amennyiben sikeresen tudtak átállni a házhoz szállításra, nagy eséllyel élték túl a nehéz tavalyi évet. A fővárosi külföldi turistákra specializálódott vállalkozások ugyanakkor rosszabb helyzetből várják a járvány elmúlását.

A piac szereplői az OPTEN statisztikái szerint csak a legvégső esetben szüntetik meg cégüket, sőt sokan látnak fantáziát a járvány ellenére ilyen profilú vállalkozás alapításában. A lezárások okozta bevételkiesést elsősorban elbocsájtásokkal és a számlák kifizetéseinek késlekedésével próbálják meg kivédeni.

Az OPTEN adatai alapján a havi cégmegszűnések számai az első fél évben voltak viszonylag magasak, minden hónapban 100 darab fölötti értékkel, augusztustól viszont már jóval kevesebb cég húzta le a rolót.

Érdekesség, hogy 2020 januárjában és februárjában, azaz a koronavírus előtti időszakban is nagyságrendileg annyi vállalkozás szűnt meg, mint a tavaszi, nyári hónapokban.

Úgy tűnik tehát, hogy a megszűnések és cégalapítások számát nem befolyásolta érdemben a koronavírus járvány hatása. 1231 darab cégmegszűnésre, 1301 darab cégalapítás jutott 2020-ban.

Megszűnések és cégalapítások száma havi bontásban, turizmus, vendéglátó szektor

Forrás: OPTEN

A turizmus, vendéglátás ágazat problémáit azonban jól jelzi az alkalmazotti létszám alakulása. Tavaly január óta több mint 13 ezer fővel kevesebb dolgozót jelentettek le az ilyen profilú társas vállalkozások. Az alkalmazottak száma a 2020 januárjában látott 98 ezerről 85 ezerre süllyedt az év végére.

Harmadik hullám

Az állami védőintézkedésekre az elhúzódó harmadik hullám miatt nagyobb szükség van, mint valaha.

A járvány miatt a turizmus, vendéglátás szereplői közül sokan ugyanis már csak néhány hónapos megtakarítással rendelkeznek a kereskedelmi banki visszajelzések alapján.

A korábban bejelentett intézkedések meghosszabbítására és kibővítésére lehet szükség. A bértámogatási program, a munkáltatói mentesség az adóterhek megfizetése alól továbbra is fontos eleme lehet a gazdaságpolitikának. A hiteltörlesztési moratórium 2021 közepéig érvényben van. Amennyiben viszont a járványhelyzet elhúzódik, abban az esetben a hitelmoratórium újabb, célzott meghosszabbítására lehet szükség.

Nincs üresedés

Korábbi írásunkban rámutattunk, hogy a jelenlegi nehéz helyzet ellenére a vendéglátó egységek kínálata szűkült a fővárosban.

Jelenleg kevesebb vendéglátóhely közül válogathatunk, mint a koronavírus előtt.

Számuk 204-ről 166-ra süllyedt, mely nagyságrendileg 20 százalékos kínálat szűkülésnek felel meg. Még a turizmusnak legjobban kitett belvárosi városrészek esetében is csökkent a kiadásra szánt vendéglátóhelyek száma.

A vendéglátás hosszú távon változatlanul jó üzlet a fővárosban, különösképp a belvárosi kerületekben. A koronavírusra az ágazati szereplők átmeneti negatív sokként tekintenek.