Mennyibe kerül felújítani egy lakást?

Elemzések2022. ápr. 17.Dajkó Ferenc Dániel

Ha belevágunk a lakásfelújításba, az egyik legfontosabb kérdés, hogy a végén mennyibe fognak kerülni a munkálatok, egy lakásfelújítás sok rejtett költséggel is jár. Részletesen utánajártunk, mennyibe kerülnek most a különböző felújítási munkálatok.

Sokan belevágnak

Részben az állami otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően az elmúlt egy-két évben rengetegen vágtak bele lakásfelújításba. Bármerre járunk az országban, fúró és kalapács zaja hallatszik számtalan lakásból.

Habár biztos van, akit eltántorítanak a mostani árak, sokan vélhetően még a mostani helyzetben is belevágnak az otthonuk megújításának. Vagy azért, mert attól tartanak, hogy tovább drágulnak az építőanyagok, és nem éri meg kivárni, vagy azért mert egyszerűen most vannak olyan élethelyzetben, hogy ezt megtehetik. Épp ezért utánajártunk mire számíthat ma, valaki, ha lakásfelújításra adja a fejét.

Nehezítő tényező, hogy az ellátási akadozások és a gyors drágulás miatt sok beszerzési helyen már csak napi árakat tudnak adni.

Fontos az állapotfelmérés

Lakásfelújítás során az első lépés mindig a tervezés kell legyen. Át kell gondolni, hogy hány évesek a csövek a falban, bírják-e az elektromos vezetékek a modern háztartási gépek okozta terhelést, hiszen ha felkerülnek az új burkolatok és utána történik egy csőtörés, az sok fejfájáshoz vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, a lakáson végeztethetünk állapotfelmérést szakemberrel. Egy átlagos társasházi/panellakás esetében ez 30-40 ezer forint körüli összegbe kerül.

Minden a bontással kezdődik

Az állapotfelmérés és a tervezés után minden felújítás első lépése a bontás.

A lenti táblázat tartalmazza a bontás várható költségeit:

tégla/gipszkartonfal bontása

2-3 ezer forint/m2

lambéria, beépített szekrény bontása

2-3 ezer forint/m2

csempe, járólap, parketta, padlószőnyeg, PVC bontása

2-3 ezer forint/m2

nyílászárók kibontása

kb. 10 ezer forint/darab

kád, zuhanytálca kibontása

kb. 20 ezer forint/darab

WC, mosdókagyló bontása

8-10 ezer forint/darab

snitt zsákolása, lehordása

10-15 ezer forint/m3 (az ár függ attól, hogy hányadik emeleten van a lakás, és van-e lift)

snitt elszállítása, konténer bérléssel

30-50 ezer forint/4m3-egy kis konténer


A bontás során egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakás teljeskörű felújítása esetén 2-4 köbméternél több snitt ritkán keletkezik. A snitt elszállításánál az árat jelentősen befolyásolja, hogy milyen típusú hulladék keletkezett a bontás során. Ha csak tiszta inert hulladékot, azaz téglát, cserepet, vakolatot, kerámiát, csempét-járólapot, betont szállíttatunk el az olcsóbb. A vegyes építési törmelék elszállítása, amibe a fentiek mellett fa, műanyag, szigetelőanyag (pl.:XPS Hungarocell, Nikecell), üveg, gipszkarton is kerül drágább.

Ha a fenti árakat vesszük figyelembe, akkor egy kisebb kb. 4 négyzetméteres fürdőszoba vízcsövek kiszedése nélküli teljes bontása megközelítőleg 110-130 ezer forint lehet (attól függően milyen magasra van rakva a fali csempe) a snitt zsákolásával és lehordásával együtt és ehhez jön a hulladék elszállításának az ára.

Ha valakit elriasztanak a bontás költségei, megpróbálhatja maga elvégezni ezt a munkafázist, azonban azzal érdemes számolni, hogy bár sokan nem gondolják, de ehhez a munkafolyamathoz is szükséges szakértelem és megfelelő eszközök, hogy a bontás tényleg csak bontás legyen és ne rombolás.

Vízvezeték csere

A bontás után következhet maga az építkezés. Ha elavult a lakás csőrendszere és úgy ítéljük meg szükség van a vízcsövek cseréjére, akkor érdemes ezt a munkafolyamatot előre venni, hiszen erre épül majd minden más. Egy átlagos lakás esetében, ahol csak egy fürdőszoba, egy WC és egy konyha van, a vízvezetékek és szennyvízvezetékek cseréje 300-500 ezer forint körüli összegre rúghat, anyag és munkadíjakkal együtt, ha nincsennek speciális igények. A vízszerelésre maximum egy napot kell rászánni egy átlagos lakás esetén. A régi vízcsövek kibontását általában elvégzik maguk a vízszerelők és a fenti összegbe ez már beletartozik. Sok vízszerelő az öreg kádat, vagy a WC-t is kiszereli ha kell.

Villanyszerelés

A vízszerelés mellett a villanyszerelést is minden más munka előtt el kell végezni. Öreg lakások elektromos hálózatát szinte mindig érdemes cserélni. Évtizedekkel ezelőtt még nem számoltak vele, hogy annyi nagyteljesítményű elektronikai eszközt fogunk a lakásban használni, mint manapság. A villanyszerelés ára függ attól, hogy mekkora a lakás, hány helyiség van, hány lámpát, hány konnektort szeretnénk. Egy teljes lakás elektromos hálózatának a kiépítése új biztosítótáblával, Fi-relével, az új réz kábeleket a falban elvezetve, anyag árral együtt akár 500-700 ezer forint vagy még több is lehet a fenti szempontok függvényében és akár 2-4 napot is igénybe vehet.

Támpontként az alábbi táblázat szolgálhat:

Biztosítótábla kiépítése (kismegszakítók számának a függvényében)

20-50 ezer forint

Fi-relé beépítése

15-20 ezer forint

új vezeték kiépítése falban vezetve

7-8 ezer forint/méter

egy lakás teljes hálózatának a cseréje anyagköltséggel, szerelvények (pl.konnektor, lámpakapcsoló) nélkül

a lakás alapterületétől függ: 6-15 ezer forint/m2

Nyílászáró csere

A nyílászárók cseréje is az első feladatok egyike, amennyiben szükséges. Egy jó minőségű, jól beépített, hőszigetelt ablak rengeteget spórolhat a fűtésszámlánkból télen. (Ha az interneten nézünk nyílászáró árakat érdemes nagyon odafigyelni, mert azokat többnyire ÁFA nélkül adják meg) A belső ajtókat is lehet cserélni. Egy új borovi fenyő belső ajtó beépítéssel, felületkezelés nélkül 120-150 ezer forint, az egyéb ajtók árai nagyon széles skálán mozognak körülbelül 20 és 100 ezer forint között anyagtól, minőségtől függően. A mai beltéri ajtók nagy részét már burkolás után kell beépíteni.

Az árak jelenleg a következőképp alakulnak:

Acél biztonsági ajtó beépítéssel és a régi ajtó elszállításával

150-250 ezer forint a kezdő ár, azonban az ajtó márkájától, minőségétől függően ez az ár emelkedhet

Műanyag bejárati ajtó beépítéssel és a régi ajtó elszállításával

130-200 ezer forint, , azonban az ajtó márkájától, minőségétől függően ez az ár emelkedhet

Műanyag ablak, háromrétegű üvegből, bukó-nyíló, ÁFA-val

Mérettől és minőségtől függően megközelítőleg 40-200 ezer forint darabja

Ablakpárkány – könyöklő (műanyag)

2-5 ezer forint/méter

Külső tokos műanyag redőny szúnyoghálóval (ÁFA-val) (a vakolható tokos kissé drágább)

körülbelül 20 ezer forint/méter

Egy átlagos két szoba + konyhás, erkélyes lakás teljes külső nyílászáró cseréje acél biztonsági ajtóval; bukó nyíló, műanyag, három rétegű üveggel ellátott ablakokkal; redőnyökkel; szúnyoghálókkal, beépítéssel és a régi elszállításával

1,1-1,5 millió forint

 A fenti árakhoz képest a nyílászáró cseréjének ára akár jelentősen is eltérhet, hiszen vannak a piacon nagyon olcsó alacsonyabb minőségű termékek és magas ár fekvésű prémium termékek is, mi átlagos középkategóriás termékekkel számoltunk.

Fűtésrendszer

A fűtésrendszerről sem szabad megfeledkezni. Amennyiben távhővel fűtött lakásban élünk maximum a radiátorok cseréjéről kell gondoskodnunk, de ha a lakásnak saját fűtésrendszere van, akkor annak a modernizációján is érdemes elgondolkozni. Az ilyen lakások túlnyomó többségébe be van vezetve a gáz, így több opcióra is lehetőségünk van. Ha nincs még kiépítve cirkófűtés, hanem például konvektorokkal van megoldva a fűtés, akkor szóba jöhet a konvektorok cseréje. Manapság már nagyon hatékony konvektorok kaphatóak. Dönthetünk úgy is, hogy elektromos fűtésre váltunk. Ennek a legegyszerűbb a kiépítése és a mai eszközöknek már a fogyasztása is elég kedvező. Ebben az esetben választhatunk akár elektromos padlófűtést elektromos fűtőszőnyeggel, infrapanelt, fűtőpatronos törülközőszárító radiátort, elektromos konvektort és még számtalan berendezést. Valamint kiépíthetünk komplett gázkazános cirkófűtést is. Ez utóbbi nagyon komfortos, de a kiépítése ennek a legbonyolultabb és a legdrágább. Ha nem távhő szolgáltatja a melegvizet, és nem építünk be kombi gázkazánt, akkor érdemes a régi gázos, nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítőt is kicserélni újra, erre ideálisak a modern elektromos vízmelegítők.

Az alábbi költségekkel érdemes számolni:

új konvektor

120-200 ezer forint a készülék ára, a bekötés körülbelül 20 ezer forint konvektoronként (ha már ki van fúrva a parapet helye, tehát eddig is konvektor volt a helyén)

elektromos fűtőszőnyeg (100-140W)

15-20 ezer forint/m2

fűtőpatronos törülközőszárító radiátor

30-60 ezer forint (méret függő)

Infrapanel (300-700W)

50-100 ezer forint (méret és teljesítmény függő)

Elektromos konvektor

20-70 ezer forint (méret és teljesítmény függő)

Elektromos vízmelegítő

80-200 ezer forint)

Gázkazános cirkófűtés kiépítésének az ára (anyagköltséggel)

körülbelül 1-1,5 millió forint (30-60m2-es lakás esetén)

Kőműves munkák

A lakás felújítása során talán a legjelentősebb váratlan költségek a kőműves munkák terén keletkezhetnek. Nyílászárók cseréje után például rendszeresen van szükség kőműves munkára.  Néhány kőműves munka ára:

vakolat javítása

2-3 ezer forint/m2

falazás 10-es Ytong téglával

5-10 ezer forint/m2

betonozás 5 cm vastag betonnal

4-6 ezer forint/m2

Burkolás

A következő fázis a burkolás, ebben az esetben nagyon sok minden függ az anyagáraktól. A hidegburkolatok ára az utóbbi egy év alatt közel megduplázódott, így ma egy jobb minőségű hidegburkolat négyzetméter ára 8-10 ezer forint körül kezdődik. Hidegburkolásnál érdemes a csemperagasztóval és a fugákkal is számolni. A már használható minőségű, olcsóbb flexibilis csemperagasztók ára 3000 forint/25kg(egy zsák) körül kezdődik. A prémium ragasztó ára 5-7 ezer forint/zsák is lehet. 3-5 kilogrammot kell egy négyzetméterre számolni, így egy 25 kilogrammos zsák, 5-8 négyzetméterre elegendő. A színazonos fuga ára 3500-5000 forint/5kg körül mozog. Itt a mennyiség nagyon függ a hézagmérettől, de egy négyzetméter körülbelül fél-egy zsákot vesz fel.

A meleg burkolatok ára is nagyon változó. A legolcsóbb laminált lapokat már 3000 forint körüli négyzetméter áron megvehetjük, de lehet kapni 10 ezer forint feletti négyzetméter áron is ilyen padlótípust. A laminált padlóhoz szegélyt, ahhoz illő műanyag sarkokat, rögzítőelemeket és padló alátétet is venni kell. Ez utóbbiból 5 négyzetméterre elegendő 7-8 ezer forintba kerül. Ha valódi fa padlót szeretnénk lerakni, akkor a fentieknél sokkal magasabb árakkal érdemes számolni. Ezenkívül rakhatunk PVC padlót is. Ezekből ma már van klipszes és ragasztós is. Az áruk hasonló sávban mozog, mint a laminált padlóké.

Munkadíjak:

Hidegburkolás (kerámia, vagy gress lap) (a mozaik, a márvány vagy a gránit drágább)

7-10 ezer forint/m2

Laminált parketta lerakása

1200-1500 forint/m2 + szegély felrakása kb.500 forint/m

PVC lerakása

1200-1500 forint

parketta lerakása

3-4 ezer forint/m2

parketta felújítás (csiszolás, lakkozás, hézagtömítés)

5-6 ezer forint/m2

Festés

A felújítás során az egyik utolsó fázis a festés. Fontos, hogy ezt érdemes a hidegburkolás után elvégezni. A festékek ára nagyon változó, nagy eltérés lehet a tisztíthatóság, penészállóság miatt, illetve márkák szerint is. Egy átlagos színes falfestékből 5 liter (egy liter kb. 15 négyzetméterre elég) 7-10 ezer forintba kerül. Egy egyszerű, de márkás fehér festékből 15 liter kerül körülbelül ugyanennyibe hasonló fedési képességekkel. Mikor kiszámoljuk mennyi festékre van szükségünk fontos hogy gyakran kell alapozó festéket is használni és érdemes két réteg festékkel számolni mindenhol, valamint a lakásban futó gáz és fűtés csöveket (ha vannak) is érdemes újra festeni. Emellett előfordulhat hogy glettelni is kell a falat ami plusz költségekkel járhat. Fontos, hogy takarófóliát és maszkolószalagot is kell vásárolni a festéshez.

Munkadíjak:

Padló-bútorok letakarása

500-1000 forint/m2

Falkaparás (ha szükséges)

1500-2000 forint/m2

régi tapéta eltávolítása

1000-1500 forint/m2

glettelés két rétegben, csiszolással

kb. 2000 forint/m2

vezeték horony javítása (ha volt villanyszerelés)

1000-1500 forint/m2

festés (2 réteg)

1300-1500 forint/m2

tapétázás

2-4 ezer forint/m2 (függ a tapéta típusától)

Több millió forintba kerülhet egy két szobás lakás felújítása

A burkolás és az eddigi munkák elvégzése mellett még számos dolog lehet hátra. Új villanykapcsolók, konnektorok, lámpák felszerelése. Új mosdókagyló, wc, kád beszerelése. (A kád esetén a ma divatos akril kádak burkolás után is beszerelhetőek saját műanyag kádtakaróval, de be is lehet őket építeni a burkolás során.) Ezek ára nagyon változó a választott modelltől függően. Hasonló a helyzet a beépített szekrényekkel és a konyhabútorokkal is. Lehet előre legyártott konyhabútort venni akár 100-200 ezer forintért is, de egy minőségibb darab előre legyártva is fél millió forintnál kezdődik gépek nélkül. Az épített konyhabútor indulóára pedig még egy kisebb konyhában is 7-800 ezer forint (gépek nélkül).

Mindent összevetve tehát egy 2 szobás lakás teljeskörű felújítása akár több millió forintba is kerülhet, de hatalmas eltérések lehetnek attól függően, hogy milyen megoldásokat választunk.

A fenti összefoglalás csupán nagyságrendi áttekintése a jelenlegi felújítási áraknak. A cikk nem minősül ajánlattételnek, az abban szereplő áraktól eltérhetnek a kivitelezőktől kapott ajánlatok és a tényleges kivitelezési költségek egy felújítás során. Az árak emellett gyorsan változnak a jelenlegi piaci helyzetben, így a cikkben szereplő árak csak a cikk megírásának pillanatában aktuális helyzetet tükrözik.