Mennyivel csökkentek a fizetések? Az utalásokból kiderül

Elemzések2020. aug. 26.Harsányi Péter

A koronavírus-járvány megcsappantotta a fizetéseket, legalábbis ez derült ki a bankokhoz érkező hó eleji utalásokból. Azóta azonban elindult a kilábalás. A lakossági fizetésekről kérdeztük az MKB, a Takarék, a CIB és a K&H Bankot.

MKB Bank

Az MKB Bank saját ügyfélkutatása alapján a jövedelmek vonatkozásában általánosságban elmondható, hogy a háztartások bevételeinek csökkenését lakossági ügyfélkörben a megkérdezettek több mint negyede tapasztalta, illetve a jövőben a bevételek további csökkenésére további egy harmada számít.

Míg a járvány következtében a megkérdezett alkalmazottak 1 százaléka veszítette el munkáját és további 6 százalékának volt szükséges a munkáltató döntése alapján csökkentett munkaidő keretein belül dolgoznia, addig a vállalkozók 2 százalékának szűnt meg a vállalkozása és további 3 százaléka dolgozik csökkentett munkaidőben.

Bevételek kapcsán kardinálisan az 50-60 év közötti ügyfelek és a vállalkozók bevételei csökkentek. Összességében a legalacsonyabb jövedelmű réteget sújtotta nagyobb arányban a járvány negatív gazdasági hatása.

A megkérdezett ügyfelek jelentős hányadának életét jelentőségteljesen megváltoztatta a járványügyi helyzet, melynek következtében a pénzügyi tudatosság nagyobb hangsúlyt kaphat a jövőben, pénzügyi tervezés tekintetében a veszélyhelyzet előrelátóbb magtartásra sarkallta.

A gazdasági kilábalással és a jövedelmek helyreállásával kapcsolatosan még nem rendelkezik az MKB Bank mérhető adatokkal, de a kutatásaik során stabilan tartja magát ügyfeleinkben az a vízió, miszerint hosszútávú gazdasági kiesésre számíthatnak. A megkérdezettek több mint fele szerint hosszú időbe fog telni a gazdaság helyreállítása.

A járvány hatására a háztartások a következő félévben átlagosan 8,5 százalékos jövedelem csökkenést prognosztizálnak.

Takarékbank

A Takarék Csoport összegzése szerint 2020 első nyolc hónapjában a jellemző fizetésnapokon, azaz a hónap első öt napján beérkező lakossági jóváírásokban nem volt szignifikáns változás.

A jelenség oka lehet, hogy a Takarék Csoport ügyfélkörében felülreprezentált a stabil munkahellyel (például állami, önkormányzati alkalmazott), valamint kurrens szakmákban dolgozó (például agrárium, FMCG kereskedelem, építőipar) alkalmazotti kör, ahol a válság hatása nem jelentkezett nagyobb mértékben. Ezen felül, az ilyen szakmával rendelkezők a munkáltatójuk likviditási problémája esetén is gyorsan el tudtak máshol elhelyezkedni.

CIB Bank

A CIB Bank ügyfeleinek kevesebb, mint 10 százalékánál volt érzékelhető jövedelemcsökkenés 2020. május folyamán, de 2020 júniusában már a korábbiaknak megfelelő jövedelemérkeztetés volt jellemző.

K&H Bank

A K&H Bank márciusban egy nagyobb visszaesést tapasztalt a lakossági ügyfelek fizetése terén mind összegben, mind darabszámban. Azóta ugyanakkor felfele ívelő tendenciát mutatnak bérek és beálltak egy, a korábbinál valamivel alacsonyabb szintre.

A K&H Bank által készített ifjúsági index legfrissebb adatai alapján a fiatalok 52 százalékának csökkentek a bevételei a járvány kitörése óta. A csökkenést érzők átlagosan mintegy 60 ezer forintról voltak kénytelenek lemondani a járvány kitörését követő időszakban.

A 19-29 éves korosztály tagjainak harmada kevesebb fizetést kapott a munkahelyén. A fiatalok 13 százaléka azt mondta, hogy a főállásból származó bevétele megszűnt. A mellékállásból származó jövedelem megszűnése vagy csökkenése 28 százalékukat érintette.

A saját bevételek alakulásával összhangban a fiatalok jelentős része, 46 százaléka úgy látta, hogy a szüleik bevételei is mérséklődtek a koronavírus-járvány márciusi kitörése óta. Valamivel kevesebben, az érintettek 43 százaléka szerint a szülők bevételei nem változtak, 3 százalékuk pedig emelkedést tapasztalt. A fennmaradó 8 százalék nem lát rá a szülei pénzügyeire vagy nem nyilatkozott róla.