Milliárdon felül is árulnak airbnb-zésre alkalmas belvárosi házakat

Ingatlan2020. aug. 26.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A rövidtávú lakáskiadás piaca összeomlott. A befektetők ezért most próbálnak szabadulni az ingatlanjaiktól. Közel húsz olyan portfolió került piacra, amely többszáz milliós értékben tartalmaz kiadásra alkalmas lakásokat.

13 AIRBNB apartman lakás eladó egy épületben a város szívében. [...] Az elmúlt két évben folyamatosan üzemeltetett és menedzselt ingatlan együttes. Az apartmanok többsége kilátással rendelkezik a közeli parkra.

szól az egyik hirdetés az ingatlan.com-on, amelyik a Klauzál térnél együttesen 690 millió forintért árulja a lakásait. Mostanában könnyű ehhez hasonló hirdetésekbe futni. Nem véletlen, hogy most sokan ki akarnak szállni az üzletből. A lakások rövidtávú kiadása ugyanis többé nem számít gyümölcsöző biznisznek. Nem elég, hogy a koronavírus miatt az egész piac összeomlott, de ráadásul az utóbbi hónapokban többször is be lett lengetve, hogy a törvényi szabályozás szigorodni fog. A kormány az önkormányzatok kezébe adta az Airbnb szabályozás jogát.

Eladó Airbnb lakás (Forrás: Ingatlan.com)

Hogy pontosan mire lehet számítani Budapesten az még nem egészen világos, de sok befektető láthatóan nem is akarja kivárni amíg fény derül a részletekre. Inkább amilyen hamar lehet szabadulnának az ingatlanjaiktól.

Sejthető, hogy a felkínált ingatlanok egy részét hitel terheli, és hiába van moratórium az év végéig, utána már fizetni kéne, ami egy gazdasági válság kellős közepén nem egyszerű feladat.

Az idézett hirdetés a drágábbak közé tartozik. Bár van, aki a VIII. kerületben 13 lakást több mint 1,3 milliárd forintért árul, viszont ebben az árban már a tulajdonos szálláshely-szolgáltatással foglalkozó cége is benne van. A legtöbb csoportosan kínált ingatlan 400 és 600 millió forint között mozog. Ennyiért általában 10-14 lakást lehet szerezni, amelyek rendszerint ugyanazon az épületszinten találhatóak. Pont mint az alábbi hirdetésnél, ahol az ár 450 millióra lett belőve:

„Airbnb engedéllyel rendelkező és működő 12 db luxus apartman eladó a buli negyedben. Az ingatlanok egy liftes társasház 2. emeletén vannak. 3 lakásból lettek kialakítva, összesen 360 nm-en. Mindegyikben külön fürdőszoba, WC és konyha van kialakítva. Az apartmanok luxus szinten vannak berendezve, gépesítve. Az egészhez tartozik egy külön mosókonyha és raktár a működtetés megkönnyítése érdekében. Az árba beletartozik a teljes berendezés, beépített gépek.”

Amikor az Airbnb elindult még 2008-ban, az eredeti cél egyébként még az volt, hogy a magánszemélyek könnyen ki tudják adni az üres szobáikat, vagy a tulajdonukban lévő kihasználatlan lakásokat. Azóta viszont erre a netes platformra egy egész iparág telepedett rá. Az évek során megjelentek azok a befektetők, akik kifejezetten azért vásárolták és újították fel a belvárosi házakat, mert később ki akarták adni őket Airbnb-ben. Főleg a jól fizető turistáknak. Néha komplett bérházakra tették rá a kezüket, amik így gyakorlatilag szállodaként üzemeltek.

Eladó Airbnb lakás (Forrás: Ingatlan.com)

Épp csak fogyasztóvédelmi, tűzrendészeti, egészségügyi és biztonságtechnikai szempontból nem kellett annyi szabálynak megfelelniük, mint a hoteleknek. Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy az Airbnb piacon lévő kiadó lakások 25-30 százaléka után nem fizet adót a tulajdonos – árulta el lapunknak még korábban Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke.

Óriási üzletről volt szó. A most márciust megelőző egy évben az Airbnb és a partnerei mintegy 52 milliárd forintos árbevételt termeltek a magyar fővárosban.

Most, hogy az Airbnb-zés a járvány óta elkezdett visszaszorulni, a fővárosi ingatlanpiacon a kínálat látványos bővülésnek indult. Emiatt jó eséllyel csökkenni fognak a budapesti lakásárak.

Eladó Airbnb lakás (Forrás: Ingatlan.com)