Mészáros Lőrinc kopírozza Csányi Sándort

Elemzések2019. jan 7.Növekedés.hu

Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató mintáját követve holdingba szervezi mezőgazdasági vállalkozásait Mészáros Lőrinc üzletember is. Így a magyar agrárgazdaság újabb hatalmas cégcsoportja jön létre, de amíg a Csányi-tulajdonú Bonafarm-vállalatok a mezőgazdasági alapanyag-termelés mellett a hús- és a tejipari termékgyártásra fókuszálnak, a Mészáros-érdekeltségű cégkörben egyelőre inkább a növényfeldolgozás lesz a meghatározó. Tudatosnak tűnő stratégiai koncepció szerint kívánja működtetni Mészáros Lőrinc azokat az agrárcégeket, amelyeket az elmúlt években vásárolt fel a hazai piacon. A közelmúltbeli bejelentés szerint

a Mészáros-tulajdonú vállalatok többségét közös szervezetbe integrálják, amely a Talentis Agro Holding nevet kapta. 
A holdingba egyelőre a Búzakalász 66 Felcsút Kft., a székesfehérvári Aranykorona Zrt., a muronyi Hidasháti Zrt., a herceghalmi Agrosystem Zrt., a felcsúti Aranka Malom Kft., a fegyverneki Kunhalom Agrária Kft., a felcsúti Vért Vadászati Kft., a zánkai Canter Borház Kft. és a bodrogkeresztúri Dereszla Bortermelő és Értékesítő Kft. tartozik. E vállalatok közül az Aranykorona közvetlenül Mészáros Lőrinc tulajdonában áll, a többi társaságban pedig a felcsúti Talentis Agro Zrt. révén érdekelt, és e cég számít az új holding irányító tagjának is.   A Talentis Agroba sorolt társaságok szántóföldi növény-, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkoznak, az állattenyésztési divíziót pedig a tejelő szarvasmarha- és a sertéstartás, illetve az árutojás-termelés alkotja. Az élelmiszeripari vállalatok profilja a malomipar és borászat, de a holding az agráriumhoz kötődő területként tartja nyilván vadászati turizmust és a vadgazdálkodást is. A csoport agrárvállalatainak száma már a közeljövőben bővülhet, mivel a tulajdonos várhatón ide szervezi a nemrég megvásárolt sárvári Mezort Zrt. agrárcégeit is, amelyek korábban Simicska Lajos és Nyerges Zsolt befektetők érdekeltségébe tartoztak. A Mezort a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt.-t, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-t és a szintén sárvári székhelyű Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-t fogja össze, és e vállalatok mindegyikét Nyugat-Magyarország meghatározó agrárcégei között tartják nyilván.. További olyan agrárvállalatok is a Mészáros-érdekeltségek közé sorolhatók azonban, amelyeket most nem építettek be a Talentis Agro Holdingba.
Ilyen a körülbelül ezer hektáron gazdálkodó békéscsabai Csabatáj Mezőgazdasági Zrt., illetve az élelmiszeriparban érdekelt tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. és visontai Viresol Kft. is. 
E cégeket Mészáros Lőrinc nem a Talentis Agro Zrt.-n, hanem az Opus Global Nyrt.-én keresztül tulajdonolja, és egyes információk szerint az Opus tőzsdei szereplése miatt nem látta megvalósíthatónak integrálásukat. Az új holding vezetése ugyanakkor máris deklarálta, hogy együtt kíván működni a be nem vont Mészáros-érdekeltségű agrárvállalatokkal, és ki akarja használni az üzleti kapcsolatokban kínálkozó szinergiákat is.
A hivatalos nyilatkozatok szerint a Talentis Agro Holding csaknem 13 ezer hektáron gazdálkodik, míg Mészáros Lőrinc teljes agrárportfóliójába – alapvetően az újonnan megszerzett Mezort cégeknek köszönhetőn – 35-36 ezer hektárnyi termőföld tartozhat, amelynek zömét a szántó teszi ki. 
Így az üzletember céghálója hasonló nagyságú területet birtokol, mint a Csányi Sándor agrárérdekeltségeit tömörítő Bonafarm-csoport, amelynek nagy mezőgazdasági cégei – a Bóly Zrt., a Dalmand Zrt. és a pápai Agroprodukt Zrt. - 33-34 ezer hektárnyi szántóterületet művelnek. A ma tíz vállalatot, illetve vállalatcsoportot összefogó Bonafarmba tartozik még a nagyigmándi B-Bábolna Takarmány Kft., az ácsi Fiorács Kft., a budapesti Bonafarm Zrt., a Pick Szeged Zrt., a szegedi Sole-Mizo Zrt., a szintén szegedi BonOffice Kft. és a villányi Csányi Pincészet Zrt., tehát a tagok jelentős alapanyag- és élelmiszer-feldolgozó tevékenységet is végeznek.
Csányi Sándor a Bonafarmmal már évek óta építi azt az integrációt, amellyel a csoportba tartozó cégek együttműködési előnyeit használja ki. 
A mezőgazdasági vállalatok megtermelik az állattenyésztési tevékenységhez szükséges takarmányt, az előállított, illetve az integrált termelőktől felvásárolt haszonállatokat és nyerstejet pedig az élelmiszeripari cégek - a Sole-Mizo Zrt., a Pick Szeged Zrt., illetve a nemrég épült, szintén Csányi-érdekeltségű mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. - dolgozzák fel. Az úgynevezett vertikális integráció létrehozására irányuló lépéseket a kormány is értékelte, és a Bonafarm-vállalatok nagy részével stratégiai együttműködési megállapodást kötött, a mohácsi vágóhídi beruházást pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek minősítette, illetve megvalósításához állami támogatást is adott. További kedvezményként a csoport két cégét, a Bóly Zrt.-t és a Dalmand Zrt.-t mintagazdaságokká nyilvánította, és ez azzal az előnnyel járt, hogy a két társaság mintegy 25 ezer hektárnyi bérelt állami területét a 2015-2016-ös földérveréseken nem hirdette meg értékesítésre a nemzeti földalapkezelő szervezet, hanem azok deklaráltan tartós állami tulajdonban maradtak.
A Csányi-féle mintát kopírozzák le Mészáros Lőrinc holdingszervezési elképzelései is, amelyek szintén azt a célt szolgálhatják, hogy cégcsoportjának hatékonysága és eredményessége a közös irányítással javuljon. 
A szélesebb értelemben vett, Mészáros-féle agrárvállalati körben az alapanyag-termelés mellett egyelőre a növényfeldolgozás kaphat meghatározó szerepet, amely a Kall Ingredienstre és a Viresolra támaszkodhat. E cégek kifejezetten nagy vállalatoknak számítanak, hiszen a Kall Ingredienst évi 500 ezer tonna kukoricát képes feldolgozni, a jövőre induló Viresol pedig 250 ezer tonnás éves búzafeldolgozó kapacitással működik majd. A nyilatkozatok szerint az újonnan felállított holding is azt tervezi, hogy további feldolgozó-kapacitásokat létesít a már meglévő Mészáros-tulajdonú élelmiszeripari érdekeltségek mellé. Bár konkrét tervek egyelőre nem láttak napvilágot, valószínűsíthető, hogy a hús- és/vagy a tejipar lehet az egyik irány, hiszen az állatitermék-feldolgozás ma hiányzik a portfólióból. Kétségtelen azonban, hogy az új fejlesztéseknek a piaci helyzet és a meglévő konkurencia nem kedvez, a cégcsoport külpiaci terjeszkedési elképzelései viszont szélesíthetik a döntési, illetve termékértékesítési lehetőségeket.
Mindent egybevetve Mészáros Lőrinc terjeszkedése ma még nem jelenti azt, hogy meginoghatna Csányi Sándor egyeduralma a hazai agrárpiacon. 
A Takentis Agro Holdingba sorolt vállalatok árbevétele a Mezort-cégekkel együtt tavaly összesen 22 milliárd forintot tett volna ki, míg a feldolgozóiparral megerősített Bonafarmé 225-230 milliárd körül alakult. Ráadásul Csányi Sándor további olyan jelentős agrárcégeket is magáénak mondhat, amelyeket nem szerveztek a Boafarmba. Ilyen a már említett, tavaly több mint 30 milliárdos forgalmat elért MCS Vágóhíd Zrt., a hazai agrárpiacon vezető szerepet betöltő, 270 milliárd forint feletti árbevételű nádudvari KITE Zrt. és a 40 milliárd forintos forgalmat lebonyolító , idén megvásárolt szentesi Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt.
Ma úgy tűnik, hogy Mészáros Lőrinc rövidtávon két növényfeldolgozójának felfuttatásával javíthatja agrárpozícióit, de azt sem lehet kizárni, hogy a tervezett újabb élelmiszeripari beruházások mellett további akvizíciókat is végrehajt a hazai agrárpiacon.