Mi lehet Oroszország terve: megismétlődhet, ami Mariupolban történt? – térképen az ukrajnai háború

Elemzések2022. máj. 21.Dajkó Ferenc Dániel

Harkov elfoglalásáról letettek az oroszok, és valószínűleg Transznitsztria Oroszországgal való összekötésére sem kerül sor egy jó darabig. Herszon és Mykolaiv között beállt a front. Zaporizzsjétől továbbra is messze vannak az orosz csapatok. Jelenleg is a Donbasszra koncentrál Oroszország. Szeverodonyecknél súlyos ostromot készíthetnek elő, sorra foglalják el a környező településeket. Részletes térképen mutatjuk mi történik az ukrajnai háborúban.

Ukrán sikerek Harkov térségében

Harmadik hónapja tart az Ukrajnában zajló háború. Oroszország a háború második szakaszának elindulása óta gyakorlatilag kizárólag Dél-Ukrajna és a Donyeck-medence megszerzésére koncentrál.

Az orosz offenzívával párhuzamosan az ukrán erők több ponton is ellentámadásba lendültek. Herszon térségében az ukrán ellentámadás csupán arra volt elegendő, hogy Mykolaiv városától messzire tolják a frontvonalat. Ukrán sikerként könyvelhető el, hogy a Dnyeper folyó nyugati partján előre nyomuló orosz csapatokat is sikerül feltartóztatniuk. A legjelentősebb eredményeket Harkovnál érték el. Az ostrom alatt álló várost teljesen felszabadították az ukránok és olyan mélyen visszaszorították az orosz egységeket, hogy az orosz tüzérség már nem tudja lőni Harkovot. Az ukrán alakulatok mostanra az orosz határt is megközelítették, sőt kisebb légitámadásokat orosz területen is végrehajtottak.

Súlyos harcok dúlnak a Donyeck-medencében

Oroszország úgy tűnik, Kijev és Észak-Ukrajna után egyellőre Harkov városát is levette az elfoglalandó területek listájáról. Ehelyett még nagyobb erőket koncentrál a Donyeck-medencére. A területen egyre jelentősebb az orosz katonai jelenlét és egyre több modern fegyvert vetnek be az oroszok.

A leginkább kiélezett harcok jelenleg Szeverodonyeck térségében zajlanak. A Donyec folyó partján fekvő város gyakorlatilag az utolsó bástyája az ukrán hadseregnek Luhanszk megyében. Ha ez az utolsó nagy ukrán hídfőállás is megszűnik a Donyec folyó keleti oldalán, akkor Oroszország könnyen bekerítheti a területen harcoló ukrán alakulatokat és végleg megszilárdíthatja az uralmát Luhanszk oblaszty felett.

Oroszország a háború második szakaszának elindulása óta gyakorlatilag kizárólag Dél-Ukrajna és a Donyeck-medence megszerzésére koncentrál.Térkép az Ukrajnában zajló háborúról, a hozzá tartozó jelmagyarázattal

Településről-településre törnek előre

Habár elsőre úgy tűnhet, az elmúlt hetekben Oroszország nem ért el komolyabb eredményeket ebben a térségben, a valóság az, hogy településről – településre jutnak egyre közelebb ahhoz, hogy teljesen körbezárják Szeverodonyecket. Először a Donyec folyásán feljebb eső Kreminnát foglalták el, ahonnan tovább nyomultak Rubizsnye felé. Végül Rubizsnyét is megszállták május közepén. A harcok során az alig 9 éve épült Borova hidat (a Borova folyó hídja) is felrobbantották, így jelenleg Rubizsnyét teljesen elvágták Szeverodonyecktől. Az akció célja valószínűleg az volt, hogy ebbe az irányba ne tudjanak kitörni a városból az ukrán alakulatok és semmiképpen se tudják Rubizsnyét visszafoglalni.

Habár elsőre úgy tűnhet, az elmúlt hetekben Oroszország nem ért el komolyabb eredményeket ebben a térségben, a valóság az, hogy településről – településre jutnak egyre közelebb ahhoz, hogy teljesen körbezárják Szeverodonyecket.A harcok a Donyeck-medencéért folynak: térkép a Szeverodonyeck környéki harcokról (DNR: Donyecki Népköztársaság; LNR: Luhanszki Népköztársaság)

Bekeríthetik Szeverodonyecket

Ezzel párhuzamosan Szeverodonyecktől délre is elindítottak egy offenzívát és elfoglalták Popasznát. Popaszna a Donyec folyótól nyugatra esik, Luhanszk megye határának a közelében. Ezzel Oroszország egy újabb lépést tett abba az irányba, hogy Szeverodonyecket nyugat felől is elzárja az ukrán erők uralta területektől, hogy a város védői a Donyec folyón keresztül se kaphassanak utánpótlást. Megindult tehát a város módszeres körbezárása és akár a Mariupolban történtek is megismétlődhetnek. Amennyiben sikerül bekeríteni Szeverodonyecket és az ukrán védők kitartanak valószínűleg itt is véres, súlyos pusztítással járó ostrom veszi majd kezdetét.

Kudarcba fulladt az átkelés

Az orosz csapatok egyébként a város körbezárása érdekében korábban megpróbáltak Kreminnától kissé délre Bilohorivkánál átkelni a Donyec folyón, ez az akciójuk azonban kudarcba fulladt. Így viszont jelenleg csak egy irányból, délről, Popaszna felől előre nyomulva tudják elfoglalni a Donyec nyugati partját Szeverodonyeck térségében.

Szlavjanszk és Kramatorszk lehetnek a következők

Az orosz offenzíva másik fontos kiindulási pontja eredetileg Izyum városa lett volna, de ebből az irányból eddig nem sikerült igazán eredményes támadást indítaniuk.

Az oroszok két legfontosabb célja egyébként a térségben valószínűleg Szlavjanszk és Kramatorszk. Ennek a két településnek az elfoglalása elengedhetetlen a Donyeck-medence megszállásához. Az orosz tervek vélhetően azzal számolnak, hogy Szeverodonyeck elfoglalása után az orosz hadsereg megindul a két város irányába és addigra Izyumból is sikerül megközelíteni az érintett településeket, hogy sikeresen körbezárhassák azokat.

Összességében tehát a háború jelenlegi szakaszában Harkovnál nem várható, hogy az oroszok újra támadnának, viszont a Donbasszban egyre forróbb a helyzet. Luhanszk megye teljes elfoglalása még hosszú időbe telhet, de egyre közelebb kerül hozzá az orosz hadsereg. A következő lépés pedig Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt álló részének a megszerzése lehet számukra.

Még mindig lehetnek katonák a vasműben

Ezzel párhuzamosan Mariupol mostanra szinte teljesen orosz irányítás alá került, és az Azovi-tenger gyakorlatilag Oroszország beltengere lett. Mariupolban az Azovstal vasműben lehet még egyedül valamiféle ellenállás. A napokban már arról lehetett hallani, hogy minden ukrán katona megadta magát, azonban úgy tűnik a védők közt harcoló Azov csoport parancsnoksága továbbra is valahol a gyár területén elhúzódó alagútrendszerben maradt.

Odessza irányába nincs elmozdulás

Alacsonyabb intenzitással, de a Dnyeper mentén is próbálnak az oroszok előre nyomulni. Hosszútávon valószínűleg Zaporizzsja megtámadása és elfoglalása is a céljaik közt szerepelhet.

Herszonnál ezzel szemben úgy tűnik az orosz hadsereg nem próbál előre törni Odessza irányába, így egyellőre Transznisztria összekapcsolására Oroszországgal nincs esély. Mindettől függetlenül érdemes lehet odafigyelni a herszoni eseményekre, ugyanis nem kizárt, hogy Oroszország a közeljövőben megpróbál egy új szakadár népköztársaságot létrehozni a területén, vagy megkísérli Oroszországhoz csatolni Herszon megyét.

Az ukrán infrastruktúrát támadják

Az orosz légitámadások és rakétatámadások eközben Ukrajna egész területét sújtják és nem úgy tűnik, hogy csökkenne az intenzitásuk. Oroszország az infrastrukturális létesítményeket, olajfinomítókat, üzemanyag tározókat, fegyverraktárakat, fegyverszállítmányokat támadja elsődlegesen, komoly károkat okozva ezzel Ukrajnának. A támadás alatt álló országban egyre nagyobb az üzemanyag hiány és valószínűleg az ukrán fegyver és lőszerutánpótlást is nehezítik a légicsapások. Nyugatról azonban ezt ellensúlyozandó folyamatosan érkeznek fegyverszállítmányok Ukrajnába.

Oroszország Ukrajna tengeri kereskedelmét is ellehetetlenítette, ugyanis a még el nem foglalt kikötőit is blokád alá vette. A hírhedt Kígyó-sziget jelentősége is ebben rejlik. Ha Oroszország uralja a szigetet, akkor Odesszát blokád alatt tudja tartani. Emiatt az exportra szánt ukrán gabona az országban maradt, ami a világ több pontján, de elsősorban Észak-Afrikában akár éhínséghez is vezethet.

Nem látni, mikor lesz vége

Mindezt áttekintve nem várható, hogy a következő 1-2 hónapban véget érjen a háború. Vannak szakértők, akik úgy vélik, akár évekig is elhúzódhat a háború. Bizakodásra csupán az adhat okot, hogy a háború kitörése óta először az Egyesült Államok és Oroszország felvette egymással a kapcsolatot, ebből azonban egyellőre nem lehet semmilyen messzemenő következtetést levonni.