MNB: Jövőre is lesz növekedés, de szerény ütemű

Elemzések2022. dec. 22.HP

Az infláció 20 százalék fölé emelkedett hazánkban. Ez részben az energiaárak és az élelmiszerárak emelkedésére, részben a költségek feletti vállalati áremelésekre vezethető vissza. Utóbbi a vállalati profitok jelentős növekedésében is tetten érhető. A globális hatások, valamint a belső kereslet csökkenése ugyanakkor fokozatosan mérsékli az árdinamikát 2023 első felében, majd jövő év közepétől egyre markánsabban csökken az infláció – mutatott rá Balatoni András, az MNB igazgatója a jegybank sajtótájékoztatóján.

Balatoni András elmondása alapján a gazdasági növekedés üteme a következő negyedévekben tovább lassul, azonban éves átlagban jövőre is pozitív tartományban marad. A gazdasági aktivitás 2024-ben élénkül ismételten.

A hazai GDP az idén megközelítőleg 4,8, jövőre 1,0 százalékkal növekedhet. 2023-ban a nettó exportnak köszönhetően pozitív marad a gazdasági növekedés.

A lassuló gazdasági teljesítmény, valamint a romló várakozások ellenére a munkaerőpiac eddig ellenállónak bizonyul. A jövő évben a munkanélküliség enyhe, átmeneti emelkedése várható csupán.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2022-ben a korábban vártnál kedvezőbben alakul, majd a normalizálódó világgazdasági környezet, valamint az új exportkapacitások termelésbe állásával folyamatosan javuló trendet mutat.

Infláció

A hazai infláció 20 százalék fölé emelkedett, amihez az élelmiszerárak és energiaárak jelentős emelkedése járult hozzá döntően.

Uniós szinten jelenleg Magyarországon a legmagasabb a fogyasztó árak emelkedésének üteme. Emellett hazánkban a legmagasabb az élelmiszerinfláció, miközben a hazai fogyasztói kosárban is kifejezetten magas az élelmiszerek súlya – mutatott rá Balatoni András.

A HICP inflációs felbontása az Európai Unióban (2022. november)

A HICP inflációs felbontása az Európai Unióban (2022. november)

Forrás: MNB, eurostat, KSH

Élelmiszeripar mélyelemzése

A megugró energiaárak és a magas szállítási költségek közvetetten járulnak hozzá az élelmiszerárak emelkedéséhez.

A dinamikus béremelkedés az élelmiszeripari vállalatok munkaerőköltségét is nagymértékben fokozta.

Az importált termékek esetében a vállalatok meglehetősen gyorsan áthárították a fogyasztói árakba a forintgyengülésből fakadó hatást.

A NETA és jövedékiadó emelés árnövelő hatása az őszi hónapokra begyűrűzött az érintett élelmiszerek árába.

A fogyasztás növekedése teret adott a vállalatoknak a nagyobb áremelésre.

Az élelmiszer-árstopok miatt a helyettesítő termékeknél jelentős áremelkedés történt. Az élelmiszerárstop kifutásával a kereskedők várhatóan nem csökkentik vissza ezen helyettesítő termékek árát. Emiatt ez a fajta inflációs többlet sokkal jobban kitapintható lesz a következő időszakban – mondta el Balatoni András.

A hazai élelmiszeripar gyenge termelékenysége szintén hozzájárult az élelmiszerárak gyorsabb emelkedéséhez. Az EU-ban a hazai élelmiszeripar termelékenysége a második leggyengébb Bulgária után.

Az átlagos élelmiszeripari munkatermelékenység (2017-2020) és az élelmiszerinfláció

Az átlagos élelmiszeripari munkatermelékenység (2017-2020) és az élelmiszerinfláció

Forrás: MNB, eurostat

Egyes élelmiszerek árváltozása

Az élelmiszer főcsoportok többségében kiugróan magas áremelkedést figyelhetünk meg, ami messze elszakadt a régió átlagától – mondta el Balatoni András.

Élelmiszer főcsoportok árainak alakulása hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)

Élelmiszer főcsoportok árainak alakulása hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)

Forrás: MNB, eurostat

Az élelmiszeripar egyes szegmenseiben tartós zavarok alakultak ki, további jelentős árnyomást okozva.

Magyarországon a kereslet is sokkal erősebb, ami szintén árfelhajtó hatású. Az árstopos termékek esetében a megnövekedett kereslet szakadásokat okozott a termelési láncban.

Egy példával élve, Lengyelországból Magyarországra szállítani és értékesíteni a trappista sajtot 25 százalékkal olcsóbb, mint a magyar trappista sajtot értékesíteni. Az élelmiszerárstop intézkedés anomáliák kialakulását okozta többek között a tejtermékek piacán - mondta el Balatoni András.

Emellett az elmúlt 10 évben komoly kínálati strukturális problémák alakultak ki, amire szintén felhívja az MNB a figyelmet.

Élelmiszerek inflációja hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)

Élelmiszerek inflációja hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)

Forrás: MNB, eurostat

Másodkörös hatások

Az élelmiszerár-emelkedés másodkörös hatásai erősek a szolgáltató szektorban. Az éttermi és munkahelyi étkezés, valamint a büféáruk lendületesen drágulnak Magyarországon. Ez a drágulási ütem uniós szinten is kiemelkedő.

Élelmiszerekhez köthető piaci szolgáltatások inflációja hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)

Élelmiszerekhez köthető piaci szolgáltatások inflációja hazánkban és az Európai Unióban (2022. november)A feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztói árának változása

Forrás: MNB, eurostat

Élelmiszeripar termelékenysége

Az élelmiszeripar gyenge termelékenységére utal, hogy a feldolgozott élelmiszereknél nagyobb az inflációs többletünk, mint más országnak – fejtette ki Balatoni András.

A feldolgozatlan és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztói árának változása

Forrás: MNB, eurostat

Emellett a hazai szükségleteket meghaladó termelés nem jár alacsonyabb élelmiszer inflációval. Ez szintén hatékonysági problémára utal.

A mezőgazdasági nettó export és az élelmiszerinfláció közötti kapcsolat

A mezőgazdasági nettó export és az élelmiszerinfláció közötti kapcsolat

Forrás: MNB, eurostat

Árstop intézkedések

Az ársapkák kivezetését követően körülbelül 3-4 százalékpontos inflációs hatás maradhat fenn, ami ellen küzdeni kell – világított rá Balatoni András.

A jövedelmi statisztikák alapján a kiskereskedelmi láncok kompenzálták magukat az árstop intézkedésekkel szemben. Az ágazat jövedelmezősége jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. A kereskedők jellemzően áthárították a költségeiket az árstopos termékek helyettesítő termékeire.

Árkorlátozó intézkedések becsült közvetlen és közvetett hatásai (százalékpont)

Árkorlátozó intézkedések becsült közvetlen és közvetett hatásai (százalékpont)
Forrás: MNB-számítás

Profit-húzta infláció

A költségek emelkedésénél lényegesen nagyobb mértékű áremeléseket hajt végre a hazai vállalati szektor, ami a vállalatok megugró jövedelmezőségén is látható.

Bruttó működési eredmény és vegyes jövedelem

Bruttó működési eredmény és vegyes jövedelem

Forrás: MNB

Kilátások

2023 során egyre markánsabban jelentkeznek a dezinflációs hatások. Ezt az MNB ábrája is jól szemlélteti.

Dezinflációs hatások

További inflációcsökkentős hatások

Emellett a gazdaság ciklikus pozíciója és a szűkülő belső kereslet előretekintve mérsékli az inflációt. A hazai kibocsátási rés átfordul negatívba, ami infláció-csökkentő hatású.

A gáz ára az augusztusi csúcsérték harmadára, míg a kőolaj ára tartósan 80 dollár köré csökkent az utóbbi hónapokban. Ez szintén infláció-mérséklő hatású.

A globális értékláncokban lévő súrlódás jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban, vagyis csökkent a kereslet-kínálat közötti szakadás. Globálisan kínálati oldalon egyre több termék tudja kielégíteni a keresletet.

A Kínából Európába irányuló szállítások költsége szeptember óta további érdemi csökkenést mutatott – tette hozzá Balatoni András.

Az utóbbi hónapokban jelentősen megugrott továbbá az ukrán búzaimport, mely mérsékli a globális élelmiszerárakat.