„Nem juthatunk Görögország sorsára” - Interjú az olasz Veneto tartomány alelnökével

Interjú2020. aug. 5.Szabó Anna

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az EU a helyreállítási alap pénzeiért cserébe csorbítsa a gazdasági függetlenségünket: Olaszország nem szeretne az utolsóként kullogni az eurozónában, mint Görögország - mondta a növekedés.hu-nak adott interjújában a koronavírus által leginkább érintett egyik tartomány, Veneto alelnöke. Gianluca Forcolin a Jesoloban nemrég kiszabadult, Covid-fertőzött migránsok esetéről szólva erősebb európai szabályozást kér azért is, mert "nem engedhetnek meg maguknak még egy lezárást".

Az európai országok közül Olaszországban volt a Covid járvány legtöbb halálos áldozata, több mint 35 ezer fő, az Ön által alkormányzóként vezetett Veneto tartomány pedig a három legérintettebb tartomány között van. Hogyan indítják újra most a gazdaságot egy olyan tartományban, amely az egyik legerősebb olasz lokomotív?

Annak a három tartománynak az egyike vagyunk - Lombardia és Emilia Romagna mellett - ahol a legtöbb fertőzött volt Olaszországban, ez a három terület adja az ország gazdasági teljesítményének több mint 40 százalékát.

Minden tartomány költségvetésében az egészségügyi és szociális kiadások jelentik most a legnagyobb helyi kiadási tételt, akár 80 százalékot.

A mi esetünkben ez 14 milliárd euróból 10 milliárd euró, és gyakorlatilag egy hatalmas egészségügyi - és szociális válságot - kell most kezelnünk. Ebben benne vannak a jövedelmi támogatások, a munkából kiesettek segítésétől kezdve egészen a családi, iskolai támogatásokig. Luca Zaia ( a tartomány Liga párti kormányzója - a szerk.) mellett alelnökként a gazdasági ügyekért felelek, beleértve a költségvetést is, és most az egyik legfontosabb feladatom a helyi vállalkozások segítése, hogy a gazdaság újraindítása sikeres legyen.

Több mint 450 ezer adószámmal bejelentett vállalkozás és vállalkozó működik nálunk, ami az ötmilliós venetói lakossághoz képest nagyon magas szám, és jól mutatja, milyen eloszlású, és mennyire erős nálunk a gazdasági aktivitás.

A vállalkozások 90 százalékának kevesebb mint 10 alkalmazottja van, ezért egy teljesen egyedi és nehezebb helyzettel kell megbírkóznunk: összehasonlítva például a több nagyvállalattal rendelkező Németországgal nálunk a családi cégek megsegítése a feladat.

Ezt a helyzetet egyedül nem képes a tartomány megoldani, jelenleg is együtt dolgozunk a római kormányzattal a kilábalási terveken, ezek közül az egyik legfontosabb a turizmus területe.

Nálunk csak ez a szektor évente 18 milliárd euró forgalmat bonyolít le, 70 millió vendégéjszakával. Elég csak Velencére, a Garda-tóra és a tengerpartra, mint turisztikai központokra gondolni.

Mekkora visszaesésre számítanak az ország számára kulcsfontosságú húzóágazatban?

Jelenleg úgy kalkulálunk, hogy felére esik vissza a forgalom, elsősorban a külföldi turisták elmaradása miatt.

Azt is figyelembe kell venni, hogy sokan Olaszország más területeiről érkeztek hozzánk dolgozni évi 4-5 hónapra, most az ő keresetük is kiesik, amit az egész család megérez. Jelenleg a római kormányzattal azon dolgozunk, hogy minél több forrást biztosítsunk ennek a szektornak, hogy minél többen túléljék ezt a válságot.

Igénybe veszik az uniós helyreállítási alap forrásait? Olaszország az alap legnagyobb kedvezményezettje 75 milliárd euró visssza nem térítendő forrással, és 127 milliárd euró hitelkerettel. Ebből mikor tudnak lehívni pénzeket?

Nézze, a vállalkozásoknak azonnali segítségre van szükségük, nem tartanak ki jövő évig, amíg az alapot az EU mind a 27 tagországában elfogadják, elsődlegesen tehát a nemzeti, kormányzati forrásokra számítunk. Még egyszer hangsúlyozom: nem holnap, hanem ma van szükségünk segítségre.

Eddig hogyan segítették a csőddel és elbocsátásokkal küszködő vállalkozásokat?

A Veneto Fejlesztéséért nevű alapban (Veneto Sviluppo) van már elkülönített forrás a cégeknek, ebből már adtunk támogatásokat, ezen kívül nagyon fontos, hogy a túlélés érdekében hitelt felvevő rengeteg vállalkozásnak bankgaranciát is nyújtunk, utóbbi értéke hétmilliárd euró. Ebből az elmaradt béreket, vagy azok egy részét is ki lehet fizetni. Kedvezményes hitelt is adunk, gyakorlatilag kamatmentesen, ebből szintén a legnehezebb helyzetbe jutott vállalkozások meg tudják tartani a munkaerő egy részét.

A legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozó legfontosabb kérdése a közös hitelfelvétel és a gazdasági újraindítási alap volt. Ezekben a kérdésekben a magyar állásponttal mennyire értenek egyet?

Mi is egy olyan Európában bízunk, ahol a saját döntési jogköreinket fenn tudják tartani az egyes nemzetek, és ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy EU ellenesek lennénk. Attól azonban tartunk, hogy a közös európai támogatás ellentételezése egy olyan "felügyelet" lehet, amely beleszólhat a gazdasági önállóságunkba.

Nem szeretnénk, hogy a pénz ellentételezéseként csorbuljon a gazdasági önállóságunk, és külső kontrollt, "felügyelőket" kapjunk, akik mindenbe beleszólnak.

Nem diktálhatnak nekünk mindenben a brüsszeli bürokraták, a döntési szabadságunkat szeretnénk fenntartani, azt látjuk, hogy ezt a véleményt mások is, többek között Magyarországon is sokan osztják az EU-ban.

Hűségesek vagyunk Európához, de nem lehet, hogy az európai bankárok vagy bürokraták döntsenek helyettünk.

Ha nem kapunk bizonyos kérdésekben önállóságot, felvetődhet, hogy már az EU előtt is gazdag volt Észak-Olaszország, ami az itteni vállalkozóknak, a termelési kapacitásoknak, és a felhalmozódott rengeteg tudásnak volt köszönhető.

Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy utolsóként kullogjunk a sorban az eurozónában, mint Görögország. Olaszország ennél többet érdemel.

Abban is hiszünk, hogy minél inkább a helyi hatóságokra kell bízni, hogyan, mire fordítják az egészségügyi és gazdasági forrásokat, mert jobban ismerik a helyi viszonyokat. Elsősorban az északi tartományok adják az olasz gazdaság motorját, ebbe a motorba márpedig benzint kell tenni, hogy húzhassa magával az egész vonatot. Attól is tartunk, hogy olyan beruházásokra költhetik el az újraindításhoz szükséges gazdasági forrásokat, amelyek csak nehezen, és sok idő múlva térülhetnek meg. Ezalatt pedig az a reálgazdaság szenvedhet, amely még működik és nagyon gyors segítségre lenne most szüksége.

Hogyan értékelik az olasz kormány eddigi gazdasági válságkezelését?

Ez a kormány nyilvánvalóan nem a miénk, a Liga nem vesz részt benne, és nem osztjuk a nézeteiket. A baloldali szocialisták és az 5 Csillag Mozgalom egy skizofrén koalíció, amely sokszor nem a megfelelő értékek és prioritások alapján dönt a forráselosztásról. Sokszor nem hatékony és nem elég szakmai a központi forráselosztás.

Összességében szkeptikusak vagyunk az intézkedéseikkel szemben.

Nemrég a tartomány egyik turisztikai központjában, Jesolo központjában a Vörös Kereszt épületéből szabadult ki koronavírussal fertőzött több tucat migráns, ami széles publicitást kapott Európa-szerte. Hogyan kezelik a kialakult helyzetet?

A Vörös Kereszttől kiszabadult, fertőzött migránsok minket is aggasztanak. Az Afrikából és a Balkánról beáramló illegális migránsok sokszor berúgva lófrálnak az utcákon és a strandokon, félelmet keltő magatartást tanusítanak, és - mint a fenti eset is mutatja - akár fertőzöttek is lehetnek.

Jelenleg nincs megfelelő kontroll alatt ez a helyzet, ezért is kértünk erősebb szabályozást az EU-tól.

Az ellenőrizetlen, kontroll nélküli bevándorlás óriási problémát jelent, kihívás elé állít minket. Ha megérkeznek a migránsok, speciális központokba kell kerülniük, de be kellene nekik is tartaniuk a 14 napos karantént.

Nem engedhetjük meg, hogy egészségügyi kockázatot jelentsenek, és tönkretegyék azt a munkát, amit a helyi lakosok és vállalkozások végeznek az egészségügyi biztonság megteremtése érdekében.

Nem dobhatjuk ki több hónap munkáját, és nem engedhetünk meg magunknak egy második lezárást, ez több ezer vállalkozás végét jelentené. Erős bevándorlási szabályozásra van szükség, ebben is kérjük az európai segítséget. Az ilyen esetek mind egészségügyi mind gazdasági értelemben károsak Olaszországnak.

Személyesen hogyan érintette a súlyos járványhelyzet? Csak Venetóban 20 ezer fertőzött és több mint 2000 elhunyt volt eddig.

Szerencsére a családomban nem volt fertőzött. Egy ötéves kisgyerekem van, és mi is nehezen éltük meg, hogy csak a teraszukról láthattuk, beszélhettünk az idős szülőkkel hónapokon keresztül. De felelősségteljesen viselkedtünk, betartottuk a napi szinten sajtótájékoztatót tartó Luca Zaia tartományi vezető által előírtakat, otthon maradtunk, onnan dolgoztunk.

Ennyi kihívás mellett jut idejük követni a magyarországi eseményeket? 

Igen, természetesen tájékozódunk, folyamatosan olvassuk a híreket. A jelenlegi olasz kormány elképzelései nem egyeznek a mieinkkel, és hasonlóan a magyar kormányhoz, mi is olyan irányt képviselünk, amely egyszerre felel meg az európai és a nemzeti érdekeknek.