Miközben mindenki Herszonra figyelt, keleten előretörtek az ukránok - térképen a háború

Elemzések2022. szept. 10.Dajkó Ferenc Dániel

Egyre több területet foglalt vissza az ukrán hadsereg Herszon megyében. A Donbasszban kiűzték az orosz hadsereget Siverskből. Harkov és Izyum között is jelentős sikereket hozott az ukrán ellentámadás. Védekező helyzetbe kerültek az oroszok a megszállt területeken. Térképen mutatjuk az ukrajnai háború legújabb fejleményeit.

Rendkívül gyorsan változnak az erőviszonyok az ukrajnai háborúban. Míg néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, az oroszok stabilizálni tudták a helyzetüket és visszaverték az ukrán ellentámadást, addig az elmúlt egy hét egyértelműen ukrán hadisikereket hozott.

Ukrán sikerek Herszonnál

Herszon térségében az ukrán haderő több helyen kilométerekkel visszatolta az orosz állásokat. A korábbi hetek -egyébként igen kicsiny- orosz területfoglalásait gyakorlatilag egytől-egyig visszavették. Herszon városához továbbra sem sikerült közelebb kerülniük, de a nyugatról kapott tüzérségi eszközeikkel, már a frontvonalak mögött is komoly károkat tud okozni az oroszoknak az ukrán hadsereg.

Volodimir Zelenszkij bejelentése szerint ezer négyzetkilométert foglaltak vissza az oroszok által elfoglalt területekből, és 50 kilométerrel előrébb helyeződött a frontvonal. 

Az alábbi térképen jól látható, hogyan változott a frontvonal egy hét alatt:

A herszoni front állása 2022. szeptember 9-énA herszoni front állása 2022. szeptember 9-én
A herszoni front állása szeptember 2-ánA herszoni front állása szeptember 2-án

A zaporizzsjei erőműnél jelentős változások nem történtek. Az ukrán erők többször megpróbálták visszaszerezni az erőművet. Eddig sikertelenül.

Siverskből kiszorültak az oroszok

A Donbasszban sem halad az orosz offenzíva. Az elmúlt napokban egyetlen jelentős területet sem sikerült az orosz haderőnek megszereznie a Donyec-medencében. Az oroszok a korábbi gyors előretörés után Bakhmut és Siversk városoknál akadtak el. Bakhmut külső területein jelenleg is harcok dúlnak, Siverskből azonban teljesen sikerült kivernie az oroszokat az ukrán fegyveres erőknek. Donyeck megye orosz megszállása így ebben a pillanatban nem tűnik reálisnak.

Térkép a Donbasszban folyó harcokrólTérkép a Donbasszban folyó harcokról

Izyum közelében jár az ukrán hadsereg

A legnagyobb változások azonban Harkov és Izyum közt történtek. Miközben mindenki Herszonra és a déli ellentámadásra, illetve a Donbasszban folyó offenzívára figyelt, addig a legkomolyabb sikereket Harkovtól kissé délre érték el az ukránok. Nagyon jelentős területről űzték ki az orosz megszállókat és mélyen benyomultak a Donyec folyótól keletre eső részekre. Az ukrán hadsereg mostanra szinte karnyújtásnyira került a megszállt Izyumtól. Izyum visszafoglalása persze egyelőre messze van, ha egyáltalán megtörténik, de mindenképp figyelemre méltóak az ukrán sikerek.

Térkép az ukrajnai háborúról, a hozzá tartozó jelmagyarázattal. Harkovnál jól látható az ukrán előretörés.Térkép az ukrajnai háborúról, a hozzá tartozó jelmagyarázattal. Harkovnál jól látható az ukrán előretörés.

Forgandó hadiszerencse?

Egy háborúban persze folyamatosan változnak a frontvonalak és a hadiszerencse is forgandó, az ukrán hadsereg  megerősödésében azonban minden bizonnyal a nyugati fegyvertranszferek is szerepet játszanak. Valószínűleg mostanra az új eszközöket is megtanulták használni az ukrán katonák és általánosságban egyre nagyobb tapasztalatot szerezhetnek a nyugati fegyverek alkalmazásában. Emellett a kisebb sikerek a morált is javíthatják. Az, hogy ismét azt látják a katonák, hogy van esélyük az oroszok ellen, motiváló lehet számukra. A kérdés valójában az, hogy Oroszország képes-e újabb erőket Ukrajna területére csoportosítani, illetve hogy van-e elegendő erőforrása ehhez az oroszoknak. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik Ukrajna átvette a kezdeményező szerepet a frontvonalakon és jelenleg inkább az ukrán hadsereg ellentámadása a domináns, míg az oroszok szorultak védekező helyzetbe a megszállt területeken.