V, L vagy U: Milyen alakot ölthet a járvány utáni gazdasági válság?

Elemzések2020. máj. 28.Sz.A.

A világméreteket öltő koronavírus-válság olyan rövid idő alatt ütött hatalmasat az amerikai gazdaságon, hogy a hagyományos mérőszámok elemzésével lehetetlen leírni annak időbeli lefolyását. A közgazdászok csak keresik, hogy vajon milyen  mutatók segítségével lehet leírni a gazdaság várható visszatérését a válság előtti állapotba.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP), amely tavaly 19,2 ezer milliárd dollár volt, történelmi esésnek indult a krízis, illetve az emiatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására.
Egyes vélemények szerint, amennyiben a jelenlegi szinten marad a gazdaság teljesítménye, akkor év végére akár 20 százalékos is lehet a recesszió. Ám mind az ötven tagállamban elkezdődött a korlátozások enyhítése, így elemzők szerint éves átlagban inkább öt-hat százalék körül alakul majd a visszaesés mértéke. Arról azonban még viták folynak, hogy milyen gyors lehet a fellendülés, és mikor veszi kezdetét. 

U, L vagy V alak?

A közgazdászok különböző betűkkel jelölik, hogy milyen típusú válsággal számolnak: a betűk formája mutatja a válság miatt eső, majd emelkedő gazdasági pályát.U-alakú válság esetén az első szakaszban zuhan a gazdaság – itt tartunk most –, majd az első félév végén megáll a zuhanás, de az év végéig, vagy a jövő év elejéig nem indul meg a kilábalás. A Ned Davis Kutatóintézet 35 százalékos valószínűséget lát arra, hogy U-alakú lesz a mostani válság, a Reuters által megkérdezett közgazdászok többsége is ugyanerre számít. 

U-alakú válság. (Forrás: Reuters)

A V-alakú válság esetén – amelynek egyre kisebb a valószínűsége a jelen helyzetben – a hatalmas zuhanást követően gyorsan visszapattan a gazdaság, azaz a stagnálás időszaka kifejezetten rövid. Ez esetben a lassan véget érő csökkenés már a nyár elején dinamikus növekedésbe csap át. E forgatókönyv szerint az év végére ledolgozza a visszaesést a gazdaság, és az erőteljes monetáris és fiskális ösztönzés hatására gyors növekedésnek indul. 

V-alakú válság (Forrás: Reuters)

A legrosszabb az L-alakú válság, ekkor ugyanis a gyors visszaesést csak nagyon lassú kilábalás követi - vélik a Reutersnek nyilatkozó elemzők. Ebben az esetben a visszaesés nem ér véget az év első felében, a vírus terjedését és így a recessziót nem sikerül megállítani. Ez esetben megmarad a társadalmi távolságtartás, nem lesznek megfelelő gazdasági eszközök a növekedés beindítására, stagnálni fog a gazdaság. 

L-alakú válság. (Forrás: Reuters)

A gazdaságot jellemző adatok – mint például a munkanélküliségi ráta – általában utólag és havonta állnak rendelkezésre, azaz csak hosszabb távú elemzésük ad lehetőséget a közgazdászoknak a folyamatok felismerésére.

Mi adhat támpontot az előrejelzéshez?

A mostani válság azonban olyan gyors zuhanást eredményezett, hogy a hagyományos mutatók nyújtanak támpontot az elemzéshez, előrejelzéshez. Ezért a szakemberek olyan mutatókat kerestek, amelyek segítségével mégis csak képesek a helyzet elemzésére. 

  • A zuhanó gazdaság és a mindennapi életet érintő korlátozások jelentős mértékben növelték a munkanélküliséget. A már régebb óta munka nélkül lévők, illetve a járadékért folyamodó új állástalanok számát mutató heti jelentés jó alapot ad a munka nélkül maradtak számának becsléséhez, illetve tájékozódási pontot jelentenek arról, hogy a helyzet javul-e, vagy sem. Az Egyesült Államokban március 24-e óta több mint 35 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért.
  • James Stock, a Harvard Egyetem közgazdásza, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szakembereinek egy csoportja hét adatsorból – köztük például az elektromos energiafogyasztásból – alakítottak ki egy összetett mutatót, amelynek alakulásából következtetéseket vonnak le bruttó hazai termék növekedésére vonatkozóan. Ebből az derül ki, hogy április 4-én a zuhanás mértéke kétszer akkora volt, mint 2009-ben
Forrás: Reuters
  • A Goldman Sachs elemzői hasonlóan összetett mutatót alakítottak ki a fogyasztás várható alakulásának követésére. Ebben a mutatóban szerepel például az eladott mozijegyek száma, vagy a kiskereskedelmi forgalom alakulása. Ez a mutató több mint 50 százalékkal esett március 15-e, a veszélyhelyzet kihirdetése óta.
  • Vannak vállalatok, mint például az Unacast, amelyek a mobiltelefonok cellainformációit elemezve követik a kiskereskedelmi üzletekben, illetve egyéb helyeken megforduló vásárlók számát. Az így kapott adatokat összehasonlítva a tavalyi értékekkel, jól jelezhető a visszaesés mértéke. A számok azt mutatják, hogy ugyan még mindig alacsonyabb – akár 50 százalékkal – a fogyasztói aktivitás, mint tavaly, a különbség azonban egyre kisebb. 
  • A Homebase olyan alkalmazás, amelyet az éttermekben, a kiskereskedelemben, illetve az egyéb szolgáltatásokban tevékenykedő kisvállalkozások, illetve az órabérben dolgozók használnak. Miután a koronavírus-járvány miatti munkanélküliség éppen a szolgáltatói szektorban órabérben dolgozókat érintette a legsúlyosabban, az 55 ezer kisvállalkozástól érkező adatok jól mutatják, hogy mely üzletek nyitottak már ki, és ott hányan dolgoznak. Januárhoz képest április közepén közel 70 százalékos volt a visszaesés.