MOB elnök: Jobban meg tudnánk szervezni az olimpiát, mint bárki korábban

Elemzések2022. máj. 26.Sz.A.

Magyarországon 2024-2026-ra minden olyan létesítmény el fog készülni, ami szükséges egy olimpia megrendezéséhez. A párizsi olimpia utáni első európai olimpiára van esélyünk, de társadalmi elfogadottság is kell - mondta el Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén.

A ’80-as és a ’90-es években kiéheztették a magyar sportot. Most jut rá annyi pénz, amennyi valóban szükséges lenne. A sportnak óriási a társadalmi szerepe, hosszú távon gazdasági hasznot is hajt a sportba fektetett pénz -  fogalmazott Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Sportközgazdasági Szakosztálya által szervezett beszélgetés során. Mint mondta, Magyarországon 2024-2026-ra minden olyan létesítmény el fog készülni, ami szükséges egy olimpia megrendezéséhez.

A MOB-nak törekedni kell magyarországi olimpiai események megrendezésére. De nagyon fontos, hogy ennek a társadalmi elfogadottsága erős legyen. A párizsi olimpia utáni első európai olimpiára van esélyünk

- vélekedett Gyulay Zsolt.

Erre a feladatra 2024 után kell majd jelentkezni, de most nem szavazás dönti majd el az olimpia helyszínét, hanem annak az országnak fogják adni a rendezés jogát, amelyikben megfelelő a társadalmi elfogadottság és amelyik ország megfelelően felkészült az esemény megszervezésére.

Gyulay Zsolt a Magyar Sportcsillagok Falának átadásán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen május 6-án

Gyulay Zsolt a Magyar Sportcsillagok Falának átadásán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen május 6-án (Fotó: MTI)

Nekünk 2024-2026-ra minden olyan létesítményünk el fog készülni, ami szükséges egy olimpia megrendezéséhez. Épp ezért kétség sem fér hozzá, hogy Magyarország jobb olimpiát tud szervezni, mint bárki más a korábbi években. Arról pedig, hogy hazánk jó házigazdája lehetne egy olimpiának, a nemzetközi vezetés is meg van győződve.

A magyar olimpia viszont még soká lesz. Leghamarabb 2036-ban, de inkább 2040-ben, a MOB-nak viszont kötelessége erre készülni – fogalmazott.

Kiéheztették a magyar sportot

Az elmúlt 10-12 évben a magyar sport több forrást kapott mint korábban, sokan egyenesen úgy vélik, hogy rengeteget. Ha viszont visszatekintünk a nyolcvanas – kilencvenes évekre, akkor azt láthatjuk, hogy akkoriban gyakorlatilag kiéheztették a magyar sportot.

Ebben a formában az a pénzmennyiség, ami a sportba áramlott a 2010-es évek közepe óta, csak ahhoz képest sok, ami korábban volt

- fogalmazott Gyulay Zsolt. Kiemelte, hogy más országokban általában hasonló mértékű forrást invesztálnak mind a versenysportba, mind a tömegsportba egyaránt.

Szigorúbban ellenőrzött sportpénzek

Ezt a vonalat nyilvánvalóan folytatni kell. Minden sportba fektetett pénz hosszú távon meg fog térülni.

Viszont a beáramló pénzek ellenőrzését mindenképp szigorítani kell

– vélekedett. Kifejtette, hogy reményei szerint ebben az ellenőrzésben a MOB a későbbiekben jelentősebb szerepet fog kapni.

Elmondta, hogy a sportnak óriási a társadalmi haszna. Példaként Finnországot emelte ki, ahol még az idős lakosságnak is a 80 százaléka rendszeresen sportol, és Finnország a világ egyik legboldogabb országa. Jelenleg a 2024-es párizsi olimpia egyik célkitűzése is az, hogy közelebb vigyék az emberekhez a versenysportot. Épp ezért a párizsi játékok nyitóünnepségét rendhagyó módon nem egy stadionban, hanem a Szajna-parton fogják megrendezni, ahol megközelítőleg egy millió nézőre számítanak, ezzel is nagyobb tömegeket bevonva a sportéletbe.

Van helyünk a Téli Olimpián

A MOB elnöke a Pekingben megrendezett téli olimpiáról is beszélt. A magyar versenyzők szereplése megmutatta, hogy a téli sportokban is van helye a magyar sportolóknak és ezen a téren nagyon jelentős a növekedési potenciál Magyarország részéről. Kiemelte, hogy a 2026-os téli játékokon például a magyar női hokicsapatnak is van esélye a kijutásra.

A honvédelmi sportokról szólva kihangsúlyozta, hogy a Honvédség és a versenysport mindig is nagyon jól együtt tudott működni egymással. Sok hazai sportág a honvéd sportéletből nőtte ki magát és a Honvédség ma is nagyon jól tudja támogatni az élsportot – húzta alá.

Kell egy olimpiai múzeum

A MOB jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy a magyar olimpiai sportok több mint 120 éves múltjára való tekintettel létre kellene hozni egy magyar olimpiai múzeumot, ahol bemutathatóak lennének a magyar olimpiai sikerek. Közel 800 ezres gyűjteményt, 800 ezer relikviát őriznek itthon jelenleg, köztük többek közt Hajós Alfréd érmeit.

- Ezeket kötelességünk lenne a mai kor szellemének megfelelően, bemutatni a nagyközönségnek és főként a fiataloknak, akik így megismerhetnék, ápolhatnák a magyar sport történelmi hagyományait. Emellett egy méltó székházra is szüksége lenne a MOB-nak. Ezeket a párizsi, illetve a milánói olimpiáig szeretnék létrehozni – fogalmazott.

Be kell vonni a fiatalokat

Meg kell találni a kulcsot a mai fiatal generációkhoz, mert azok a fiatalok, akik sportolnak az élet más területein is sikeresek tudnak lenni - fogalmazott.

Nekünk az a feladatunk, hogy előteremtsük azokat a lehetőségeket, amik ahhoz szükségesek, hogy a fiatalok minél többen sportolhassanak és a sporttevékenységüket, akár versenysport tevékenységüket minél könnyebben össze tudják hangolni például a tanulmányaikkal

– vélekedett.

Szerencsés helyzetet teremt azonban, hogy ma azoknak, akik élsportolók akarnak nem kell egzisztenciális problémáktól tartaniuk, úgy mint a korábbi évtizedekben, így jobban tudnak a sportra koncentrálni – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést ezen a linken tudja megtekinteni.