Nagyot nőhetnek még a magyar bérek

Elemzések2024. ápr. 29.F. P.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei hazai gazdasági felmérésében több érdekesség található, ezek közül most a cégek bérköltségét vizsgáljuk meg régiós összehasonlításban. Ennek alapján úgy tűnik, a német cégek még jóval magasabb béreket is elbírhatnak.

Évről évre elkészíti felmérését a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a magyar gazdaságról a cégvezetők megkérdezése alapján, és ugyanezt egész régiónkban megteszi, beleértve a Nyugat-Balkán EU-n kívüli államait is, mivel ezek is fontos beruházási területek a német vállalatok számára.

Viszonylag alacsony bérköltség

A cégvezetők nem feltétlenül várnak könnyű évet idén, és több problémát is megjelölnek, mint a gazdaságpolitka túlzott változékonysága, kiszámíthatatlansága, a belső kereslet szerény mértéke, valamint a változékony árfolyam: szívesen látnák már az eurót a forint helyett.

Gyakran probléma a megfelelő szakképzett munkaerő hiánya, és azért helyenként kiemelkedő fizetést is kell adni, ami azonban a német szintet még mindig bőven alulmúlja, ugyanakkor megfigyelhetünk egy érdekességet is: a magyar átlagos, egy órára számolt bérköltség még alacsonyabb számukra Magyarországon, mint az a régiós országok bárszínvonalának eltéréséből következne.

Ennek oka, hogy

a bruttó bér fölötti munkaadói terhek sor országban magasabbak, mint nálunk.

Konkrét adatok

Ebből az adódhat, hogy azok a külföldi, elsősorban német cégek, melyeknek nem kell már most is kiemelt bérezést adniuk, még bőven bírják a béremelést, hisz sokáig nem kerül a magyar bérköltség a régiós átlag fölé. A munkaerő költsége tavaly Magyarországon az Eurostat szerint 13,3 euró volt, ennél csak Romániában (10,8 euró) és Bulgáriában (9,2 euró) volt alacsonyabb, de megemlítik a nem uniós országok közül Szerbiát is, ahol 10,2 euró az érték.Ami a többieket illeti: Litvániában, Lettországban, Lengyelországban nem volt sokkal magasabb az érték 13,8 és 14,8 euró között, azonban Szlovákiában és Csehországban 17,1 illetve 18 eurós érték adódott: elsősorban a szlovák szint mérvadó lehet abból a szempontból, hogy mennyit bírhatnak el a cégek, hogy ugyanazon vállalatok országonkénti termelékenységében nincs jelentős eltérés.

Van még bőven tér

Érdekességképpen az észt szint is 18 euró körül van, a szlovén 26 euró, de kis országok révén nem képeznek igazán összehasonlítási alapot. Ugyanakkor az osztrák bérköltéség óránként 41, a német 42 euró: így attól igazán nem még sokáig tartani, hogy ne lenne olcsóbb a német cégeknek nálunk üzemelni.

Magas idei emelkedés

Egy érdekesség, az eddigiekkel összefüggésben: a várakozások szerint

az uniós tagállamok közül nálunk lesz idén a legmagasabb a bérköltségek növekedése 11 százalékkal, ennél magasabb érték a nyugat-balkáni, EU-n kívüli országokban lesz, a legmagasabb, 15 százalék Koszovóban.