Zseniális praktikák az olcsó nyaraláshoz - így lehet megúszni a túlárazott repjegyet és a drága szállást 

Utazás2024. ápr. 28.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

Lehet egy nyaralás olcsó és jó egyszerre? Mikor érdemes foglalni, utazási irodát válasszunk, vagy magunk vágjunk bele a szervezésbe? Repülő vagy autó, hotelszoba vagy Airbnb? Jurák Zsolt Világutazót kérdeztük, aki a Növekedés.hu-nak azt is elárulta, hogyan lehet igazán olcsó repülőjegyet foglalni, és miért nem érdemes foglalás nélkül betérni egy hotelbe.

Sokan már most a nyaralást szervezik, a hirdetések is televannak a nyárra vonatkozó ajánlatokkal. Ki jár jobban anyagilag, a korán kelők, vagy akik a last minute utakra esküsznek?

Ez leginkább az igényektől függ. A repülőjegy megvásárlását nem igazán érdemes halogatni, persze láttam már csodát, néha előfordul, hogy lefelé megy az ára, hiszen ez a járat töltöttségétől függ, de nem érdemes erre apellálni.

Más példa, tegnap este fedeztem fel egy decemberi hajóutat Európából a Karib-tengerre, nagyon kedvezőnek találtam az árát, szabadon válogathattam, teraszos kabinból is bőven volt még, meg is vettem.

Elképzelhető, hogy október közepén olcsóbban foglalhattam volna? Igen, hiszen az a gyakorlat, hogy ha maradnak szabad helyek, azokat olcsóbban kipörgetik, akár 100-120 eurót is lehet így spórolni. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy akkor már csak drágábban lehet repülőjegyet foglalni a hazaútra, illetve októberben már csak a maradék kabinok közül lehet válogatni, amelyek elhelyezkedés tekintetében a legrosszabbak lesznek.

Olyan ez, mint a svédasztalos reggeli. Aki utolsónak érkezik, annak a maradék jut, a korábban kelő vendégek csemegézik a legjobb falatokat, a szállodák pedig szokás szerint már nem töltik olyan intenzitással az asztalokat, mint a reggeli első óráiban. Mindent összevetve ha valaki biztosan tudja, hogy egy adott időpontban el szeretne utazni, akkor érdemes inkább koránkelőnek lenni, és az egyébként elég tisztességes előfoglalási kedvezmények közül válogatni.

Elég sok helyen látom ezeket a kedvezményeket, aki kényelmesen akar utazni, a kiválasztott szállodában, a neki megfelelő szobában akarja a nyarat élvezni, akkor február végéig, de legkésőbb március elején érdemes foglalni,

különben marad a last minute, ami a kutya vacsorája, a két opció közötti lehetőségekkel pedig az ár tekintetében biztosan be fog fürödni.

Mi a helyzet azokkal, akik inkább kihagyják a főszezont, hogy kedvezőbb áron tudjanak elutazni?

Valóban, ha valaki megteheti, még véletlenül se menjen július-augusztusban. Az ár, ami akkor 100 százalék, az szeptemberben már csak 70, októberben 50, novemberben még olcsóbb.

Európában, a mediterrán térségben én kifejezetten jobban is szeretem az október novembert amikor még mindig nagyon jó idő van, lehet fürdeni, nincs akkora tömeg, és ráadásul fele annyiba kerül az utazás.

Nyilván tudom, hogy ezt nem mindenki teheti meg, igazodni kell a munkahelyhez, gyerek nyári szünetéhez- ők biztosan jobban járnak akkor, ha minél előbb foglalnak egy utazási irodánál, de általában mindenkire igaz, hogy érdemes sokkal előbb lefoglalni az utazást, mert annál drágább nincs mint ha valaki későn ébred.

De főleg attól szeretnék óva inteni mindenkit, hogy ötletszerűen útnak indulva este bezörgessen egy hotelbe szabad szobát keresni. Ennek szinte mindig hatalmas lehúzás a vége, akár a rendes ár kétszeresét is megfizettetik a betévedő utazóval.

Talán Ausztriában a mai napig lehet tisztességes áron szállást kapni a helyszínen, de mindenhol máshol pokolian drága.

Ha már szóba kerültek az utazási irodák, egyikük-másikuk elég borsos áron kínálja a nyaralást. Nem érdemes akkor már inkább egyénileg megszervezni a vakációt?

Beszéljünk most csak a klasszikus nyaralásról - tengerpart, hotel, odaút, visszaút. Ki tudom jelenteni, hogy ennek a legkézenfekvőbb módja az utazási iroda, amely minden gondot levesz az utazó válláról, és

amennyiért nagy tételben megveszi a repülőjegyeket, lefoglalja a szállást, annyira kedvező áron egyéni utat biztosan nem lehet összerakni.

Az más kérdés, ha valaki mondjuk egy Észak-amerikai körutat tervez, vagy hasonló kalandba vágna bele, de előrebocsájtom, hogy hatalmas munka egy ilyet összerakni.

Tele vannak a hirdetések parádés árú repülőjegyekkel, de mire az ember odakerül, hogy meg is vegye, poggyászdíjjal, ezzel azzal együtt jól megugrik a végösszeg. Ki lehet valahogy trükközni az olcsó repülést?

Én ezt úgy oldom meg, hogy mindig próbálok lehetetlen dátumokat befoglalni, egyszerűen azért, mert ilyenkor a legolcsóbb. December 31-én például mindenki bulizik, en viszont 30-40 százalékkal olcsóbban repülök, mint ahogy az év második napján megtehetném.

De praktikus megoldás lehet  kimenni Bécsbe, és ott repülőre szállni, döbbenetesen sokat lehet megspórolni vele. Persze macera kijutni, fizetni kell a parkolást is, de minden járulékos költséggel együtt is  egy jól látható összeget meg lehet így spórolni, főleg, ha valaki bevállalja, hogy filléres áron kimegy busszal, ami egyébként megáll a reptérnél.

Egyébként érdemes abban is matekozni egy picit, hogy valóban érdemes-e a repülőt választani. Ha többen utazunk, magam is gyakran szavazok inkább az autóra, akár éjszakai tranzit szállással együtt is jól lehet belőle kijönni, és így útközben is lehet nézelődni.

Megvan a repjegy, hogyan válasszunk hozzá szállást? Hosszan lehetne sorolni azokat az európai nagyvárosokat, ahol ing-gatya rámegy egy szobára, mindez egy olyan épületben, amely inkább hasonlít egy menekültszállásra, mint hotelre…

Nagyon szeretem Hollandiát, pár éve elmentem Amszterdamba a tulipánok virágzására. El lehet képzelni, hogy mennyi volt akkor egy hotelszoba a fővárosban.

Egy éjszaka áráért végül egy egész hetet tudtam foglalni egy magánszálláson az agglomerációban. Annyi kompromisszumot kellett csupán kötnöm, hogy 50 percet vonatoztam naponta oda vissza Amszterdamba, de szerintem megérte.

Minden város így működik, ha Londonban nem ragaszkodunk a belvárosi szálláshoz, és kimetrózunk Croydon kerületbe, ott 4 csillagos szállodába mehetünk a lepukkant belvárosi szoba áráért, és mindehhez csak 25 percnyi tömegközlekedést kell bevállalni, ami nem nagy ár, lássuk be. Párizsban a modern diadalív környékén lehet a belvárosi ár harmadáért megszállni, és saját tapasztalatból tudom mondani, hogy egy gyönyörű környék.

Érdemes minden lehetőséget fontolóra venni, jelenleg éppen egy ománi utat rakok össze. A katari légitársaságnak van egy olyan járata, amelybe egy 20 órás várakozás ékelődik be Dohában. Kényelmetlenség? Persze, viszont fejenként 100 ezer forintot lehet vele megtakarítani, és egyébként nem utolsó dolog szétnézni Dohában, maga az 1001 éjszaka világa, ráadásul taxival, szállással együtt ki lehet hozni 50 ezer forintból.