Nagyot robbanhatnak a beruházások az idei évtől

Elemzések2021. feb. 25.Harsányi Péter

A lakossági és vállalati hitelezés felfutása, az NHP Hajrá iránti óriás érdeklődés, a jelentős működőtőke beáramlás egyaránt a beruházások dinamikus növekedését jelzik az idei évtől. Számos elhalasztott beruházás megvalósulhat 2021 során, aminek fényében a beruházási ráta 27 százalék közelében stabilizálódhat. Ez lehet az alapja a gyors gazdasági kilábalásnak.

A járvány miatti bizonytalanság ellenére is vonzó maradt Magyarország a külföldi beruházók számára. A működőtőke-beáramlás (FDI) 2020 első három negyedévében is folytatódott.

Működőtőke beáramlás (FDI), millió euró

Forrás: MNB

A tőkebeáramlást segítette, hogy továbbra is jelentős hazánk előnye a termelés költségszintjében. Emellett jótékonyan hatott a beruházók döntéseire a vállalkozásbarát üzleti környezet és Magyarország stratégiai elhelyezkedése a régióban.

Az elmúlt 5 évben ugyan 60 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek hazánkban, az euróban számolt átlagbérek uniós szinten még mindig alacsonyak. A külföldi nagyvállalatok számára tehát költség szempontból vonzó a magyar munkaerőpiac.

Órabérek becsült alakulása, 2019

Forrás: Eurostat

Nagyberuházások

Magyarország vonzerejét számos vállalati nagyberuházás is alátámasztja. A járműiparban, különösen az elektromobilitás területen jelenleg is több nagy volumenű, magas hozzáadott értékű fejlesztés zajlik.

Erre jó például szolgálnak az SK Innovation, a Samsung SDI, a GS Yuasa és az Inzi Controls által létesített akkumulátorgyárak.

Az MNB elemzése alapján a negyedik negyedévben több mint 280 milliárd forint értékben jelentettek be új beruházásokat, melyek több mint 60 százaléka járműipari fejlesztés.

Számos akkumulátorgyártáshoz és elektromos járműgyártáshoz köthető beruházásról döntött a közelmúltban a dél-koreai Doosan, a sanghaji központú Semcorp, a Chervon Auto és a szintén kínai Shenzhen Kedali Industry.

Az elmúlt időszakban bejelentett nagyberuházások

Forrás: MNB

NHP Hajrá

A Növekedési Hitelprogram Hajrá keretösszegét 2500 milliárd forintra bővítette az MNB a tavalyi év vége felé a nagyfokú érdeklődés nyomán. Ebből az összegből már bő 1500 milliárd forint elfogyott.

A fent említett 1500 milliárdból megközelítőleg 500 milliárd forintot tettek ki a beruházási hitelek, míg közel 800 milliárd forint értékben vettek fel a kkv-k kedvezményes forgóeszközhiteleket, melyek a napi szintű működést segítik. A járvány lecsengésével a hitelfelvételek súlypontja fokozatosan áthelyeződhet a beruházási hitelekre.

Vállalati hiteldinamika

A jegybanki célzott programoknak és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően 2023 végéig évente átlagosan 8 százalékkal növekedhet a vállalati hitelállomány az MNB előrejelzései szerint.

Az egészséges szerkezetű hitelezésre bőven van még mozgástér, hiszen a hazai vállalati szektor GDP arányos hitelállománya mindössze 18 százalék körüli. Ez történelmi távlatban és régiós szinten is alacsony. Az eurózónában ugyanez az érték kétszer ilyen magas.

A hitelezés folytatódása érdemben ösztönzi a termelékenységet és kapacitásfejlesztést célzó vállalati beruházásokat.

Koronavírus hatásai

A járvány miatt lecsökkent a vállalatok árbevétele, miközben óriási bizonytalanság alakult ki. Emiatt számos vállalkozás a beruházása elhalasztása mellett döntött a tavalyi évben. Ennek hatására hozzávetőlegesen 13 százalékkal csökkenhettek 2020-ban a vállalati beruházások.

A járvány elmúltával ugyanakkor nagyszámú elhalasztott beruházás indulhat el a vállalati szegmensben, amelyet fokoznak a célzott gazdaságvédelmi programok.

A vállalati beruházások az idei évben megközelítőleg 7, jövőre pedig több mint 10 százalékkal bővülhetnek az MNB előrejelzései alapján.

A tavalyi évben viszont még valamennyi szegmensben mérséklődtek a beruházások.

Forrás: MNB

Lakosság és állam

A lakossági beruházásokat serkenti többek között az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa visszaállítása és az otthonfelújítási program. A lakossági szegmens megtakarításai a járványhelyzet alatt jelentős mértékben emelkedtek.

A háztartások betétállománya tavaly az S&P felmérése alapján 20 százalékkal bővült.

Ezt kíséri az MNB várakozásai szerint egy 9-12 százalék körüli éves hitelállomány növekedés az elkövetkezendő években. Vagyis a lakossági beruházások újult erővel folytatódhatnak.

A lakossági hitelezés egészséges bővülésére szintén bőven van tér, miután a háztartások GDP arányos hitelállománya mindössze 14 százalék körüli. Az uniós átlag 50 százalék.

Az állami beruházásokat pedig a gazdaságvédelmi intézkedések, valamint az új uniós költségvetési ciklus és az újraindítási alap egyaránt támogatja.

Beruházási ráta

A beruházások kulcsfontosságúak a gyors gazdasági növekedés szempontjából. A 2018-ban és 2019-ben látott éves átlagos 5 százalékos GDP bővülésnek közel 80 százalékát adták a beruházások.

Ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon, vagyis legalább két százalékponttal gyorsabban növekedjen, mint az uniós átlag, stabilan 25 százalék feletti beruházási rátára van szükség.

A vállalati, lakossági és állami beruházásokat magába foglaló nemzetgazdasági beruházási ráta a jegybank előrejelzései szerint megfelel ennek a feltételnek. A mutató idén, jövőre és 2022-ben is 27 százalék körül alakul, mely az alapja a gyors gazdasági helyreállásnak.